Uit de ordners van Jan …

 

“Vandaag aandacht voor Wielerseizoen 78, een speciale editie van Vedettenalbum, zoals de kop van het blad vermeldt. Vedettenalbum was een maandblad steeds gewijd aan een bepaalde artiest en de reeks was in 1977 begonnen met een Special over Will Tura. De redactie bestond uit slechts één persoon. Veel Nederlanders zal die naam niets zeggen, maar bij onze zuiderburen is Erik Marijsse een Bekende Belg, die in meerdere opzichten naam heeft gemaakt. Als journalist is hij een soort Henk van der Meyden; als zanger had hij ooit een nummer-1-hit met Ik bel jou m’n schat, ik mis je, een cover van Stevie Wonder’s megasucces I just called to say I love you; als oprichter van muziekbladen is hij bekend in de uitgeverswereld en als de …

… Belgen hem daar nog niet van kennen, dan kennen ze hem wel als presentator of deejay. Dit eenmalige wieleruitstapje valt dan ook nauwelijks op in het oeuvre van deze duizendpoot die al 67 jaar opvallend in het Vlaamse land rondstapt. Van luiheid kan men hem niet betichten want hij schreef dit hele blad vol, waarbij hij gebruik maakte van de foto’s van Etienne Dewinter en Paul Coerten.

Twee jaar voor het verschijnen van Wielerseizoen 78 had Marijsse een onvergetelijke ontmoeting met Freddy en Carine Maertens in het jaar dat Freddy acht ritten in de Tour de France won en voor de eerste maal wereldkampioen werd. Het rendezvous met Marijsse werd bezegeld met een fles champagne en een warme vriendschap. Met de pen van een liefhebber en het oog van een supporter produceerde Marijsse met deze uitgave in maart 1978 een alleraardigst magazine over het komende seizoen. Een soort seizoensgids, waarin alle ploegen staan vermeld, een volledige wielerkalender is opgenomen, een voorbeschouwing op de Ronde van Frankrijk niet ontbreekt en de kansen van tal van grootheden van toen als Merckx, Van Impe, De Vlaeminck, Pollentier, Thurau en Kuiper worden gewogen. Uiteraard ook een artikel met als kop Thuis bij Maertens, een interview waar de coverfoto naar verwijst, waarop we d’n Freddy op de baan zien in duel met Ferdi Bracke.

Over Maertens is Marijsse duidelijk. ‘Omringd door een knappe jonge ploeg, met Pollentier en Demeyer als luitenanten, kan er weinig mislopen in 1978. Freddy heeft zich keihard voorbereid. Tijdens het winterseizoen werd geen enkele trainingsdag overgeslagen, warm ingeduffeld crosste hij iedere morgen door het mulle zand van de duinen. Freddy is klaar voor het nieuwe seizoen, hij heeft geen lange aanlooptijd nodig. Hij zal er vanaf de eerste koers staan. Roger De Vlaeminck is over zijn hoogtepunt heen en Eddy Merckx is moeizaam en ziekelijk aan het seizoen begonnen. Wellicht moeten deze twee toprenners eerst van het wielertoneel verdwenen zijn, eer Freddy de populariteit kan krijgen die hij zeker verdient.’

‘Is Hennie Kuiper de Nederlandse Poulidor, de eeuwige tweede?’, vraagt Marijsse zich verderop in het blad af. Kuiper ontwijkt het antwoord, maar legt uit: ‘Ik heb verschillende jaren nodig gehad om het vak te leren en ik hield me altijd een beetje op de achtergrond. Misschien ben ik wel te bedeesd en te braaf voor dit harde wielerbestaan. Moet ik dan eens meer mijn vuisten tonen of op tafel slaan?’ Verder vertelt De Kuip over zijn grote droom: de gele trui. Die is hem liever dan de regenboogtrui. ‘Voor elke renner is het winnen van de Ronde van Frankrijk hét hoogtepunt van een loopbaan. Kijk maar naar Jan Janssen. De gele trui heeft hem veel meer opgeleverd dan de regenboogtrui.’ Hennie Kuiper, de Nederlandse toprenner die toen met zijn gezin in Putte woonde, had dan ook één groot doel: de Ronde van Frankrijk 1978 winnen.

Tot slot ging Marijsse in Mere op bezoek bij Lucien Van Impe, twee jaar daarvoor winnaar van de Tour de France. Tijdens het gesprek was Lucien gehuld in een trainingspak met daarop het logo van zijn nieuwe sponsor C&A. Het was het grootste nieuws in België dat jaar, want daarmee kwam de kleine klimmer in één ploeg met Eddy Merckx. Dat Merckx in de herfst van zijn carrière nog met een nieuwe sponsor zou komen was voor Van Impe geen verrassing: “Ik heb nooit een moment getwijfeld. Men kan zich toch niet voorstellen dat Eddy Merckx zonder sponsor zou vallen? Alleen al voor het prestige zouden heel wat firma’s bereid zijn de miljoentjes (Belgische franken) op tafel te leggen.’ Jaren eerder had Merckx al aan Van Impe gevraagd om in zijn ploeg te komen, maar dat was toen om verschillende redenen niet mogelijk. ‘Het is eigenlijk een droom die ik realiseer want welke renner zou een plaatsje weigeren naast de grootste coureur aller tijden’, zegt Lucien in dit interview, waarin hij tevens bekendmaakte dat hij in 1978 slechts één doel had het andermaal winnen van de Ronde van Frankrijk. In Parijs net als in 1976 de gele trui dragen en dat moest met de nieuwe ploeg zeker tot de mogelijkheden horen. ‘Er is niet alleen Merckx aan mijn zijde die met zijn enorme ervaring mij grote diensten kan bewijzen, maar ook een Joseph Bruyère, die als de luitenant van Merckx reeds bewezen heeft wat hij kan.’ Het zou allemaal anders lopen, want Merckx beëindigde al in mei daaropvolgend zijn wielerloopbaan, maar 1978 was ook het jaar dat Bernard Hinault zich aandiende. Een nieuwe veelvraat, waarvoor zowel Kuiper als Van Impe diep het hoofd moesten buigen.
 
Tot volgende week!”

Jan Houterman

Afgelopen zaterdag is onze Jan van de ordners geslaagd voor het examen Jury A van de KNWU. Op 17 april debuteert hij als jurylid in Soest. Proficiat Jan!

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)
 

Door Fred van Slogteren, 7 maart 2011 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web