Van de boekenplank van Wim …

MET VALLEN EN OPSTAAN

door Eddy Soetaert en Stefan Van Laere

 


Dit boek (A4-formaat en 112 pagina’s) heb ik ooit bij De Slegte gekocht, zoals zoveel van mijn wielerboeken uit de ramsj komen. Wat literatuur betreft vind je er van alles. Zo ook op wielergebied, hoewel ik me gelukkig prijs dat nooit een van mijn boeken daar terecht is gekomen. Dit boek is een terugblik op het wielerseizoen van 1980 en onze Joop, die in dat jaar de Tour de France won, staat dan ook prominent op de cover. Met Rudy Pevenage in de gele trui, want die was …

… dat jaar de favoriet aller Belgen, die na de successen van d’n Eddy en Van Impe een beetje dolende waren en zich aan de kleine rossige strohalm vastklampten als was het een betonnen pilaar. Het is een leuk boek om te lezen, zeker omdat de beide auteurs absolute ingewijden zijn in het wereldje van de coureurs. Zo lezen we over de voertjes die de renners in het vliegtuig uithaalden om een vliegangstige collega nog banger te maken. Het paardenincident in Parijs-Nice met Jan Raas in de hoofdrol wordt uitgebreid beschreven, evenals de barre Noordpooltocht in Luik-Bastenaken-Luik met Bernard Hinault in de hoofdrol. Raas en Hinault zouden dat jaar nog veel vaker een leidende rol spelen, maar de Belgische aandacht ging toch meer uit naar Daniel Willems en Fons De Wolf, in het wielergekke Vlaanderen officieel uitgeroepen tot Merckx-opvolgers. Opvallend weinig aandacht voor Joop Zoetemelk want een boek met Joop in de hoofdrol verkocht in die dagen niet in België. Toch geven de auteurs hem wel de credits die hem toekomen, maar niet echt enthousiast. Joop won die Tour dankzij de kapotte knie van Hinault en op dat punt komen ze met een onthulling. Nadat de Fransman na de derde rit last van zijn knie kreeg reed hij de dag erna Zoetemelk op anderhalve minuut in een individuele tijdrit van 33,4 kilometer. De avond ervoor had een Belgische zakenman in het hotel van de grote favoriet een apparaatje aangeboden. Een cellenbatterij dat pijn kon bestrijden. Hinault had er mee geslapen, en de volgende morgen was hij zonder pijn opgestaan. Hij reed de tijdrit pijnloos uit en in een verschrikkelijk tempo, maar die avond speelde de knie weer op en toen hielp het apparaatje niet meer. Een leuk verhaal, goed passend in een leuk boek. Een beetje Belgisch chauvinistisch, maar desondanks aangenaam leesvoer.

Tot volgende week!”

Fred

DOE MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)
 

Door Fred van Slogteren, 3 maart 2011 10:00

De Slegte

Zoetemelk staat wel op de cover! De titel 'Met vallen en opstaan' slaat neem ik aan niet op de door Johan van der Velde veroorzaakte val van Zoetemelk in de Tour, maar op de situatie van het Belgische wielrennen?

PS: "Jan Janssen - Vedette op de grens"k ocht ik bij de Slegte in Rotterdam ;-)

Geplaatst door Jos van Nierop, 03 maart 2011 11:43:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web