Van mij mag Landis de Tour winnen. Hij heeft het verdiend!

En weer was deze dag met geen pen te beschrijven. Ik had het tot nu toe niet zo op Floyd Landis. Wat hij afgelopen zaterdag presteerde om zonder slag of stoot de gele trui aan Pereiro te schenken, begrijp ik niet en zijn finale op l’Alpe d’Huez nog minder. En toen hij gisteren dramatisch ten onder ging door een hongerklop, dacht ik vilein: zo weer een favoriet minder. Maar kijk vanmiddag rijdt hij zo weg bij alle concurrenten alsof hij wat tijd wilde winnen voor een sanitaire stop. Hij reed zo naar de kopgroep, bleef even hangen en ging toen alleen verder met Sinkewitz in zijn wiel. Toen die er ook af was, begon zijn strijd om terug te komen in de top van het klassement. Hij reed kilometers virtueel in het geel tot in het peloton de CSC’s gingen rijden. Landis moest inleveren, maar gaf verder geen krimp. Hij zegevierde in Morzine en hij staat nu op een halve minuut derde in het klassement. Van mij mag hij de Tour winnen, want wat hij vandaag gepresteerd heeft, heeft nog niemand gepresteerd. Zelfs Merckx niet en ...

... die is de enige die in 1971 in dezelfde positie was. Hij – de gedoodverfde favoriet – werd in een bergetappe vernederd door de Spanjaard Luis Ocaña en op meer dan acht minuten gereden. De volgende dag ging de Belg er direct vanuit het vertrek vandoor met een stelletje getrouwen en na een helse jacht arriveerden ze in Marseille met iets van anderhalve minuut op het peloton met Ocaña, die net zo geel zag van ellende als zijn trui. Merckx had andermaal verloren en de Belg leek zich al te verzoenen met een nederlaag. Dat hij de Tour toch won, dankte hij aan de zware val die Ocaña twee dagen later maakte, waardoor hij de reis in een ambulance moest voortzetten. Landis zette de zaken van gisteren vandaag gewoon even recht en wat hij liet zien hebben we van Armstrong nog nooit gezien. Dankzij knechten als Landis hoefde de Texaan nooit zo in het geweer te komen. Landis heeft zich bij mij helemaal gerevancheerd en hij verdient de Tourzege. Tenzij, er zaterdag weer een verrassing volgt en bijvoorbeeld een herboren Leipheimer het hele spul op drie kwartier rijdt. Na bijna drie weken deze krankzinnige Tour te hebben gevolgd, geloof je alles.

Door Fred van Slogteren, 20 juli 2006 17:57

Vergelijking Merckx-Landis

Het verschil met die etappe van Merckx is wel dat op Merckx de gehele dag jacht gemaakt werd, terwijl vandaag de ploegen in het peloton uitblonken door passiviteit. Waardoor Landis te ver uitliep en men uiteindelijk alle zeilen moest bijzetten om de schade te beperken.

Schitterende prestatie van Landis, maar mijns inziens ook vooral een tactische blunder van CSC en T-Mobile. Die schenken Landis vandaag zo maar de Tourzege.

Geplaatst door Berry, 20 juli 2006 20:39:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web