Waarom Pieter wel?


Op 30 mei 2010 begon de slogblog een actie en die loopt vandaag af. Enkele dagen voor die datum werd Pieter van den Hoogenband onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Trofee, de hoogste prijs die een Nederlandse sporter kan krijgen. Het is een onderscheiding voor de gehele carrière van de sporter en ik was het met de benoeming van deze topzwemmer van harte eens. Toen ik mij verder informeerde over deze FBK Trofee ontdekte ik dat slechts acht Nederlandse topsporters dit kleinood in hun bezit hebben. Dat zijn Johan Cruyff, Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink (inmiddels overleden), Nico Rienks, Ard Schenk, Leontien van Moorsel, Peter Blangé en Inge de Bruijn. Sportmensen die deze onderscheiding oprecht verdienen vanwege in het verleden geleverde topprestaties. De wielersport was in dit illustere gezelschap vertegenwoordigd met een absolute kanjer, dus wat had ik te klagen. Alles, want Nederland heeft twee winnaars voortgebracht van een van de zwaarste sportwedstrijden van het jaar, de Tour de France, die bovendien allebei ook nog eens de ...

... Ronde van Spanje wonnen en wereldkampioen waren. Plus nog veel meer. Het is voor mij onbegrijpelijk dat Jan Janssen en Joop Zoetemelk deze trofee niet in hun bezit hebben en ik besloot tot een actie om met zoveel mogelijk steunbetuigingen de dames en heren van het NOC*NSF tot andere gedachten te brengen.
Nu, acht maanden later moet ik vaststellen dat er slechts negentig slogblogbezoekers van hun sympathie hebben blijk gegeven en ik met dit schamele aantal bij de hoogste Nederlandse sportkoepel moet aankloppen om hen te vragen de beste twee Nederlandse wielrenners aller tijden met de FBK Trofee te onderscheiden. Ik ga dat niet doen, want ik schaam me een beetje. Ben ik dan de enige die op 21 juli 1968 in mijn huiskamer een zodanig indianengehuil voortbracht dat de buren dachten dat het pand ging instorten en op 20 juli 1980 op een camping in Frankrijk tot diep in de nacht met vele andere Nederlanders feest heb gevierd om respectievelijk de overwinningen van Jan en Joop te vieren? Geen enkele Nederlander heeft gepresteerd wat zij hebben gepresteerd en daar laten we het bij. Waren beide heren in Frankrijk, Italië of België geboren dan zouden ze zonder actie van wie dan ook vanzelf die onderscheiding hebben gekregen. Voor Jan is het geen verrassing want hij vertelde me toen hij van mijn initiatief hoorde dat hij er niet in geloofde en van Joop hoefde het al helemaal niet. Ze hebben gelijk en de volgende laureaat zal wel weer een roeier, een hockeyer of een darter zijn.

Ik geef jullie nog één kans de oogst te verdubbelen want zonder minimaal tweehonderd adhesiebetuigingen kom ik echt niet in actie! Zet me op de verjaardag van de slogblo – die vandaag precies vijf jaar bestaat – niet in mijn hemd.

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 31 januari 2011 19:00

Jan en Joop

Niet alleen in 1968 en 1980 maakten, c.q. maken deze monumenten overal waar ze verschijnen nog zoveel los dat het duidelijk is welke status ze hebben verworven. Hier hoort een officiële erkenning gewoon bij.

Geplaatst door Albert van de Donk, 01 februari 2011 08:41:19

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web