Het was me het weekje wel!


Het belangrijkste bericht van de week was de melding dat Geox, de ploeg waar Denis Menchov en Carlos Sastre in 2011 voor rijden, geen wild card krijgt voor de Tour de France. Als Contador tegen een schorsing aanloopt, dan is het grootste wielerevenement van het jaar van twee van de grootste kanshebbers beroofd. Sastre beschouw ik sinds vorig jaar niet meer als een echte toprenner, maar Menchov is natuurlijk een zegekandidaat van de eerste orde evenals een Contador in goede doen. Dat is enerzijds betreurenswaardig en anderzijds opent het de weg naar de vijfde Luxemburgse Tourzege in de geschiedenis. Andy Schleck (foto) is bij ontstentenis van Contador en Menchov huizenhoog favoriet en dan zijn er tegelijkertijd ...

... podiumperspectieven voor Robert Gesink en Riccardo Riccò, als de Italiaan tenminste kan aantonen dat hij ook zonder hulpmotor tot grote dingen in staat is. Omdat Schleck nog niet de leeftijd heeft dat zijn fysieke en mentale kwaliteiten goed in balans zijn – die periode breekt bij de meeste renners pas aan rond het 28ste levensjaar – mogen we hopen op een open en ook onrustige Tour met kansen op een hoge klassering voor elke renner die kan klimmen en tijdrijden. Vooralsnog weten we het nog niet en moeten we de uitslag van de zaak Contador afwachten.
Hoewel al bijna gestopt is Lance Armstrong nog bijna dagelijks in het nieuws. Vanwege zijn deelname aan de Tour Down Under, maar ook vanwege het net dat zich – volgens de media – om hem lijkt te sluiten. De keiharde tirade die oud-wielrenner en wielerverslaggever Paul Kimmage de afgelopen week over Armstrong spuide, liegt er niet om en dan vraag ik me af waarom die man dat doet. Tegen een tegenstander met een persoonlijk vermogen gelijk of groter dan het nationaal inkomen van een bananenrepubliek roept hij dat Lance de kanker is in het peloton. Daar moet hij bewijzen en getuigen voor hebben, lijkt me, want anders wordt hij wel juridisch door Amerikaanse topadvocaten tot de laatste cent gestript. Armstrong zal serieus moeten ingaan op de beschuldigingen van Floyd Landis en de Nieuw-Zeelander Stephen Swart en zich niet blijven beroepen op de onbetrouwbaarheid van Landis. Het worden spannende tijden maar ik prefereer de spanning van de koers boven die in rechtzalen. Nog maar 33 nachtjes slapen vooraleer we ons voor de buis kunnen zetten om De Omloop Het Nieuwsblad te volgen.
Met dit weekje eindigt ook de herdenkingsweek van Peter Post die ik met Jan, Hans, Henk, Otto en Jac heb mogen opvoeren. Peter is er niet meer bij, maar zijn nalatenschap speelt nog steeds een rol in de wielerwereld. (Foto: © Cor Vos)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 23 januari 2011 9:00

weekje

Dat Menchov niet uitgenodigd wordt, lijkt me logisch. Hij staat op het eind van een grote ronde altijd wel ergens bovenaan, maar geen mens die er wat van heeft gemerkt.

In de top-10 staan natuurlijk helaas meer van dit soort renners. Vandenbroeck en Vandevelde bijvoorbeeld. Maar die ploegen zijn dan weer een stuk sterker.

Geplaatst door Paul, 24 januari 2011 14:10:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web