Uit de beeldentuin van Jac …

 

“De laatste kasseienstrook in Parijs-Roubaix draagt de naam Pavé Charles Crupelandt en ligt vlak voor de ingang van het Vélodrome. Het is een gecultiveerde strook met daarin als eerbetoon de namen van alle winnaars van deze koers op betonnen tegeltjes tussen de keien. Een van die winnaars is de op 14 januari overleden Peter Post. Reden genoeg om in deze rubriek vandaag zijn tegeltje te laten zien. Peter Post is met 65 zesdaagseoverwinningen vooral bekend als één van de meest succesvolle baanrenners aller tijden, terwijl hij later als …

… ploegleider van Raleigh en Panasonic een groot aandeel heeft gehad in de professionalisering van de internationale wielersport. Op de weg heeft Post ook een aantal aansprekende resultaten geboekt, alhoewel de baan altijd zijn favoriete werkterrein is gebleven. Dat hij zich op de weg liet zien was vooral op aanraden van zijn toenmalige koppelgenoot Rik Van Looy, die van mening was dat iemand die zo goed was op de baan ook op de weg best zou kunnen meekomen en hij zag een klassiekerrijder in de geboren Amsterdammer. Post zelf realiseerde zich dat goede uitslagen op de weg zijn marktwaarde op de baan nog aanzienlijk zou kunnen verhogen. Na al eens de Ronde van Nederland, de Ronde van West-Duitsland en de Ronde van België te hebben gewonnen stond hij in 1963 voor de eerste keer aan de start van de Hel van het Noorden. Deel uitmakend van een steeds verder uitgedund rakend kopgroepje werd hij in de sprint op de wielerbaan geklopt door een onverwachte uithaal van Miel Daems. Post kwam niet verder dan de zevende plaats, achter Van Looy en Jan Janssen. De mogelijkheid voor revanche diende zich al een jaar later aan. Het was koud weer en er waaide een stevige wind in de rug. Al vroeg in de koers ontstond een kopgroep met daarin alle favorieten. Door het enorme hoge tempo werd het een afvalrace. Uiteindelijk slaagde een viertal renners erin om aan kop te blijven. Dat waren wereldkampioen Benoni Beheyt met ploeggenoot Yvo Molenaers en het voor Flandria rijdende duo Peter Post en Willy Bocklandt. De fietsenfabriek van Flandria was eigendom van de gebroeders Claeys, maar die kregen ruzie en de controverse ging zo ver dat de broers in hun fabriekshal een muur lieten bouwen om aan weerszijden daarvan elk fietsen te gaan maken. Hun controverse zette zich voort in het peloton omdat ze allebei een professionele wielerploeg sponsorden. Pol Claeys met de al bestaande Flandria-ploeg en zijn broer met de nieuwe Solo-Superia formatie. Toen Rik Van Looy, de grote ster van Flandria, ook nog eens overstapte naar de ploeg van zijn broer en grootste concurrent was de boot helemaal aan. Om die reden zat de ploeg van Flandria in het voorjaar van 1964 dringend om succes verlegen en Pol Claeys had zelfs al gedreigd de ploeg op te heffen als er niet snel een grote triomf zou worden behaald. Ploegleider Lomme Driessens aarzelde dan ook niet om Bocklandt op te dragen het tempo hoog te houden, rekenend op de kansen van de pistier Post om in de eindsprint op de baan zijn slag te slaan. De opzet lukte, want in de laatste bocht gaf Post iedereen het nakijken en won met enkele lengten voorsprong Parijs-Roubaix. Met een gemiddelde van 45 kilometer en 129 meter - nog steeds een record - was hij de eerste Nederlander die deze koers op zijn naam heeft gebracht.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

 

Door Fred van Slogteren, 22 januari 2011 9:00

Parijs-Roubaix 1963 en 1964

De Parijs-Roubaix van 1963 was de start van een langdurige ruzie tussen Post en Van Looy. Van Looy vroeg Post om de sprint voor hem aan te trekken voor 50.000 bfr. Op de wielerbaan van Roubaix had Van Coningsloo een kleine voorsprong genomen. Post met Van Looy aan het wiel, reed het gat dicht. Op moment van aansluiten talmde Van Looy. Daems sprong uit het wiel van Van Looy en won. Van Looy had niet gewonnen en betaalde derhalve niet.Post (die als renner boven op zijn centjes zat, zie ook het verhaal van Jan van der Horst) pikte dit niet en maakte Van Looy het wielerleven zuur. E.e.a. escaleerde bij het WK van 1964 gewonnen door Jan Janssen. Post zette zich vanaf de start aan het wiel van Van Looy en ging daar niet meer vandaan, hij verdedigde de belangen van Jan Janssen. Nadien werd Post door de Belgische wielerbond geschorst.
In Parijs-Roubaix 1964 reed Post met ploegmaat Bocklandt en Beheyt met ploegmaat Yvo Molenaers. Lomme Driessens, ploegleider van Post, smoesde onderweg wat met Molenaers. Op de wielerbaan trok Molenaers van veel te ver de sprint aan voor Beheyt en gaf vervolgens ver voor de finish af. Beheyt kwam derhalve veel te vroeg op kop en was vervolgens kansloos tegen Post. Het volgende seizoen reed Molenaers in de ploeg Post/Driessens

Geplaatst door Piet van der Meer, 22 januari 2011 18:00:38

Peter Post

Veel aandacht voor Peter bij de traditionele Avond van de wielergedichten gisteravond in het fameuze kippenrestaurant de Mollige Haan in Scheveniningen.Mooie poetische teksten van huisdichter Cornelis,Ruud Bakker,Peter Winnen.
Zelf declameerde ik enige gedichten en het prachtige in Memoriam van Hugo Camps in De Morgen van 14 januari jongstleden. Ook jan zomer had ontroerende bijdrage!

Geplaatst door Hans Prakke, 23 januari 2011 16:50:04

Is de bijdrage van Peter Winnen nog ergens terug te lezen?

Geplaatst door Paul, 24 januari 2011 14:11:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web