Van de boekenplank van Wim …


DE GELE TRUI

door Alex Van Haecke

 
Dit boekje kreeg ik een jaar of wat geleden eens cadeau van Gré Knetemann. Een lief gebaar, maar ik moet tot mijn schande bekennen dat ik het destijds in mijn boekenkast heb gezet en er nooit meer naar omgekeken. Tot ik het enkele dagen geleden pakte op zoek naar een wielerboek dat ik nog niet op deze plaats had besproken. Oorspronkelijk was bovenstaande titel de naam van een toneelstuk, want Alex Van Haecke is in België voornamelijk bekend als toneelschrijver. Het stuk is in 2001 enkele malen in Antwerpen opgevoerd voor een …

… publiek van genodigden onder andere afkomstig uit de wielerwereld. Het gaat dan ook over een wielrenner, weliswaar een fictieve maar Van Haecke heeft meer dan voldoende kennis van de wielersport om een levensechte coureur op de planken te zetten die het publiek als zodanig wist te overtuigen. Deze Benny Rootmans droeg ooit de gele trui in de Tour de France en is in het toneelstuk te gast in een talkshow op tv waarin de gebeurtenissen rond het dragen van de gele trui worden opgeroepen en door acteurs nagespeeld. Een prachtig gegeven en het stuk had dan ook behoorlijk wat succes. Daarna ebde het weg want er is geen kunstvorm zo vluchtig als een toneelspel. Je ziet het, je waardeert het en je slaat het op waarna het langzaam wegdeemstert in je herinnering tot je alleen nog weet dat je het ooit gezien hebt en ongeveer nog voor de geest kunt halen waar het over ging. Omdat het geen echt publieksstuk is heeft Van Haecke er in 2005 dit boek van gemaakt, waarbij de theatervoorstelling geheel wordt naverteld en er vele foto’s uit de oorspronkelijke opvoering zijn opgenomen om de tekst te illustreren. Er zijn heel wat toneelstukken gebaseerd op boeken, maar omgekeerd kan dus ook. Het doet sympathiek aan dat de opbrengst van het boek ten goede is gekomen aan KOESTER, het kinderkankerfonds waarvan oud-wereldkampioen Johan Museeuw de peetvader is. KOESTER is het Belgische equivalent van KIKA, het kinderkankerfonds in ons land, waarvan Gerrie Knetemann bij leven ambassadeur was en waarvoor de familie Knetemann zich nog altijd bijzonder inzet. De door Hans Prakke geschreven biografie van De Kneet kun je wat de doelstelling betreft dan ook enigszins vergelijken met dit boek, omdat de opbrengst daarvoor ten goede kwam – en nog steeds komt – aan KIKA.

Tot volgende week!

Fred

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

 

Door Fred van Slogteren, 13 januari 2011 9:00

van Haecke nu op de goede plaats

Goh, dat boekje heb ik ook nog ergens staan. De toneelvoorstellingen waren in de zomer van 2001 en het voorjaar van 2002 in het Zeemanshuis-theater aan de Falconrui te Antwerpen. Je kon er gewoon kaartjes voor kopen; het was een groot succes destijds. In de voorstelling die wij bezochten waren Rik van Looy met zijn Nina de eregasten. Ik herinner het mij als een heel "plezante" ervaring.
Overigens schreef van Haecke eerder over Benny Rootmans een boek met als titel "Het dossier B.R.-Beroepsrenner". Bij de start van de Tour in Den Bosch in '96 probeerde hij dat werkje daar te slijten. Ik heb er trouw eentje gekocht natuurlijk en er later nog een column over geschreven in de Wieler Revue.

Geplaatst door theo, 13 januari 2011 19:19:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web