De Burgerlijke Stand van 13 januari.


Giovanni VISCONTI (1983, Italië)

Naar de reden waarom de tweevoudige Italiaanse kampioen Giovanni Visconti niet in een grote ProTour-ploeg zit, moet ik gissen. Hij rijdt sinds 2009 voor ISD-Neri. Dat is een ploeg met enkele bekende namen als Simon Clarke, Bartosz Huzarski, Dmytro Krivtsov, José Rujano Guillen en veteraan Leonardo Scarselli. Vanwege de ProContinental status kan deze formatie lang niet alle grote koersen rijden en moet het zijn heil zoeken in veel wedstrijden die hier niet zo bekend zijn. ISD is een staalfabriek uit Oekraïne en daarom zitten er een stuk of wat Oost-Europeanen in de ploeg, met verder vooral Italianen. Visconti heeft een verleden bij ploegen als Milram en QuickStep en in zijn in 2004 begonnen profcarrière heeft hij een alleszins mooie erelijst opgebouwd, hoewel je hem niet iemand kunt noemen die aan de lopende band wedstrijden wint. Hij is wel regelmatig en rijdt bijna altijd prijs, reden waarom hij in december voor de tweede maal op rij winnaar werd van de UCI Europe Tour. Dat is een klassement waarin de UCI alle ... 

... uitslagen bijhoudt van alle professionals. De winnaar is zelden een grote vedette want om te winnen moet je heel veel wedstrijden rijden en veel ereplaatsen behalen. Zo werd onze landgenoot Stefan van Dijk tweede in dat klassement en dat is ook zo’n renner die je niet in grote koersen ziet, maar wiens naam je wel vaak op teletekst tegenkomt omdat hij weer ergens heeft gewonnen of kort heeft gereden. Visconti werd in 2010 zeven keer als winnaar gehuldigd, waarvan één maal met zijn ploeg na het winnen van een ploegentijdrit in de Brixia Tour. Visconti werd vorig ook winnaar van de Ronde van Turkije in welke etappekoers hij tevens twee etappes won. Het Italiaans kampioenschap was vorig jaar echter zijn mooiste triomf. Op 27 juni ontsnapte hij in de laatste ronde op een circuit nabij Conegliano uit de kopgroep. Hoewel er hard op hem werd gejaagd wist hij zijn voorsprong van slechts enkele seconden tot op de streep te handhaven en daarmee versloeg hij Ivan Santaromita van Liquigas en oud-wereldkampioen Alessandro Ballan van BMC. Visconti wordt vandaag 28 jaar en staat dit jaar wederom bij ISD op de loonlijst. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 13 januari geborenen zijn:

BERGES, Emilien Benoît (1983, Frankrijk)
BERTOGLIO, Fausto (1949, Italië)
CORRA, Carlo (1984, Italië)
LEONI, Adolfo (1917, overleden 19.10.1970, Italië)
LOOS, Ludo (1955, België)
LUCCIOLA, Fabrizio (1986, Italië)
OSS, Daniel (1987, Italië)
PANTANI, Marco (1970, overleden 14.02.2004, Italië)
PLIUSCHIN, Alexandr (1987, Moldavië)
POELVOORDE, Ronny (1969, België)
PRONK, Jos (1983, Nederland)
RONDELE, Florent (1922, overleden 13.12.2000, België)
WEBB, Graham (1944, Groot Brittannië)
ZILVERBERG, Huub (1939, Nederland)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 12 januari 2011 23:00

Visconti

Erg mooi zijn de acht dagen Maglia Rosa in 2008.

Geplaatst door Philip, 13 januari 2011 20:38:16

visconti

de europe tour was de afgelopen jaren inderdaad een klassement van alle elite-westrijden in europa, maar dan wel alle wedstrijden die buiten de pro tour / world ranking / world tour (of hoe de uci het ook maar wil noemen) vielen. ook vielen alle renners die voor pro tour teams reden buiten dit klassement, vandaar dat er geen absolute toprenner won. visonti was zeg maar de winnaar van de jupiler league van het wielrennen.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 14 januari 2011 11:26:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web