Uit de wasserette van Henk …

 

“Breda Bier was in de jaren zestig de sponsor van een sterke amateurploeg bestaande uit een hecht gezelschap merendeels Westbrabantse renners. Breda Bier was in die tijd de pas ingevoerde naam (1962) voor een brouwerij die al honderden jaren in Breda gevestigd was onder de naam De Drie Hoefijzers. Het merk werd in tal van Bredase café’s getapt en een van die kroegen was ’t Hoekske waar kastelein Toon Simons de scepter zwaaide. Toon was helemaal gek van het wielrennen en van de …

… coureurs uit de omgeving en heel wat wielerliefhebbers bezochten zijn nering om onbeperkt over de koers te kunnen lullen en vriendschappen voor het leven te sluiten. ’t Hoekske was in de jaren vijftig het supporterslokaal voor de vele fans van Woutje Wagtmans en iedere maandagavond kwamen ze daar bij elkaar met Wout meestal in hun midden als de man die tegen sluitingstijd de gehele rekening betaalde. Ook Kees Pellenaars de lokale Bekende Nederlander en ploegleider van de Televizier-ploeg kwam regelmatig bij Toon Simons langs en haalde bij hem het talent Ceesje Haast weg. Toon was een collega van hem, want toen Breda Bier met een ploeg begon was het niet meer dan logisch dat Simons als goede klant van de brouwerij ploegleider werd van de ploeg die vanaf 1962 enkele jaren deel uitmaakte van het amateurpeloton om daar altijd een hoofdrol te vervullen. Mannen als Snepvangers, Van de Klundert, Haast, Van Aert, Linders, De Jong, Van Dongen en Van der Kloot waren voor geen kleintje vervaard en er is in die jaren heel wat gewonnen. Biermerken hebben het altijd goed gedaan in de wielersport, denk maar aan Maes en Wiel’s in België, Pelforth in Frankrijk, Amstel Bier in Nederland, terwijl ook een merk als Skol via de snelle wielen veel aan de weg heeft getimmerd. Dit terwijl biergebruik een slecht effect heeft op rennersbenen en bepaald niet de prestaties bevordert. Dat was ook niet de bedoeling van Breda Bier, lijkt me, want de toeschouwers moesten aan de pint en niet de coureurs.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

 

Door Fred van Slogteren, 5 januari 2011 9:00

Bier en rennersbenen

In vroeger jaren werd er dikwijls donker bier gedronken met een rauw ei erin.

In het boek Germain Derycke, vergeten kampioen van Frederik Backelandt staat een verhaal dat Germain Derycke ooit in een (kermis)koers het gepresteerd heeft om in elk van de 24 af te leggen ronden een fles rodenbach te legen.

Maar... hij won wel en viel aangeschoten in de armen van zijn vrouw.

Geplaatst door William van Peer, 05 januari 2011 10:00:01

Bredabier shirt

Weet iemand ook hoe de achterkant eruit ziet?

Geplaatst door Bas van Eijk, 10 juni 2013 18:44:11

Breda Bier

Ik dacht dat er toendertijd -van bondswege- op de achterkant van de truien geen reclametekst mocht staan.

Geplaatst door theo, 12 juni 2013 16:12:56

Breda Bier

Klopt Theo, 400 vierkante centimeter, op de voorzijde van de trui was het maximum.

Geplaatst door Albert van de Donk, 12 juni 2013 19:31:37

reclame beperkingen

Ja, kan me dat ook nog wel herinneren. Maar ik kan me in dit geval dan die drie hoefijzers niet helemaal rijmen op de mouwen. Da's toch ook een verkapte vorm van reclame voor het gelijknamige biermerk van die zelfde brouwererij.?

Geplaatst door marcoV, 13 juni 2013 10:23:14

Breda Bier

Hele oude mensen weten het misschien nog, maar ik heb ook een jaartje voor de Breda Bierploeg mogen rijden. Kan mij die drie hoefijzers niet herinneren op de mouw. En zoals dat in die tijd gebruikelijk en voorgeschreven was geen reclame op de achterkant. Je had in die tijd ook een Breda Bier klassement. Daar telden alle koersen voor mee die met Breda Bier samen waren georganiseerd. Veel koersen in West Brabant en soms een in Zeeland. Leuke prijzen. Nu we het over een klassement hebben het Zilveren Stuur is ook zo n klassement geweest? maar dan over de klassiekers. En verder Heren een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En Theo is duidelijk met of zonder verschrijving of klein foutje.

Vriendelijke sportgroeten

Die Rooie

Geplaatst door Piet Kettenis, 13 juni 2013 14:07:33

Breda Bier

Was inderdaad een hele eer voor je, Piet, want een renner kwam destijds niet zómaar bij die ploeg van Toon Simons. Maar jij weet toch ook nog wel dat de latere Breda-Bierploeg de voortzetting was van de Drie-Hoefijzers-ploeg? Dat was de eerste die in ons land als sponsorteam begon te rijden of ik moet me al heel sterk vergissen, maar dat is natuurlijk onmogelijk.

Toon Simons begon met zes amateurs uit West-Brabant en die reden nog niet in het later zo bekende rood-wit-zwart, maar in het goudgeel van de pils waar ze reclame voor maakten. Niet alle zes namen willen me op 79-jarige leeftijd nog spontaan te binnen schieten, maar ik kom nog wel tot deze vier: Jaak van de Klundert (De Heen), Jan van Geel (Breda), Piet van Hees (Hoogerheide) en Ludo Timmermans (Roosendaal). Best mogelijk dat Joske Linders (Roosendaal) er ook al bij zat, maar bij wil het voorkomen dat die al tot de tweede worp behoorde met jongens als Toontje Mertens (Breda), Jaak van der Kloot en Cees Snepvangers (beiden Zundert, André van Aert (Achtmaal), enz.

Ik kan het wel weer nazoeken in de Wielersport van weleer, maar dat vreet zoveel tijd. Misschien heeft Piet van der Meer daar wel zin. Over dus naar Naaldwijk. Groet van Gruit.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 juni 2013 14:46:47

Breda Bier -Capélux Verf

De Capélux ploeg werd voorgesteld in de ronde van Schijndel 1961 en was kennelijk de eerste gesponsorde amateurploeg.
Leuke foto van die voorstelling in het laatste nummer van het magazine "Helden". Ze hadden ook een eigen rondemiss in de persoon van Annie van Casteren uit Berlicum (later mevrouw Hairwassers).

Geplaatst door theo, 13 juni 2013 17:33:02

Drie- Hoefijzers-ploeg

Capélux was niet de eerste gesponsorde amateurploeg . Behalve Drie-Hoefijzers waren er aan het begin van het seizoen 1961 al verschillende andere zoals Caballero, Remington en Vita Glucose. Capélux volgde pas in augustus.

Geplaatst door Albert van de Donk, 13 juni 2013 19:55:49

3 Hoefijzers-ploeg.

Beste wielerliefhebbers, Een van de bekendste renners uit mijn tijd die voor deze ploeg reed was Bas Maliepaard, ik dacht dat hij uit Willemstad kwam, ben daar niet zeker van. Hij was als ik mij niet vergis, een podiumrenner bij een der Nederlandse Kampioenschappen, jaren 1960 - 1965. Hij was niet groot wat lengte betrof, maar zijn wieleruitslagen spraken in die tijd boekdelen. Dat was een renner om je hoed voor af te nemen, die zijn benen liet spreken. Weet niet hoe het verder met hem gegaan is met zijn leven. Ik hoop uiteraard het beste, wellicht kan iemand anders meer over hem vertellen. Ja 14 dagen geleden heb ik onverwachts bij Ahoy in Rotterdam gesproken met " onze Jan van der Horst", wat een zeer prettige uurtje was, met leuke herinneringen.Altijd weer een fijne ervaring om mensen te ontmoeten waarmede je een 50 jaar geleden de degens kruiste. Zo ziet U maar bezoek de koersen in de regio en je ontmoet telkens weer een of andere tegenstander van wel eer. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 13 juni 2013 23:42:45

Maliepaard?

Bastiaan Maliepaard uit (ja, inderdaad) Willemstad? Dat zou best 'ns een van de twee namen kunnen zijn die bij mij niet meer wilden opwellen. Bedankt Theo. Als amateur was die pief tweede in het WK van 1959 op en rond het autocircuit van Zandvoort na een vlucht met de ongenaakbare Oost-Duitser Gustav-Adolf Schur, die zich een jaar later opnieuw met de regenboogtrui zou kronen. Als prof is Bas Maliepaard zeker één keer, maar ik dacht zelfs twee keer,landskampioen geweest.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 juni 2013 15:14:37

Piet Kettenis

Ik, Toontje Mertens, heb met jou gefietst in de Breda Bierploeg en ik herinner me nog dat je een rappe renner was.
Groetjes Toon

Geplaatst door Toontje Mertens, 04 januari 2014 17:59:58

Toontje Mertens

Toontje dat klopt maar dat rappe weet ik niet want iedere keer als ik met een kopgroep naar de meet ging werd ik laatste of een na laatste van de kopgroep. Ik heb wel sprints gewonnen maar dan zat ik met andere strijkijzers voorop. Of meestal zat ik alleen voorop.
Maar Toontje het was een goede en mooie tijd. Geen zorgen veel lachen en afzien.
Toontje de groetjes en houdoe. Of hoe je het spelt in het Brabants.

Geplaatst door Piet Kettenis, 05 januari 2014 14:08:22

Breda bier Klassement 1965

Breda bier Klassement 1965 Amateurs in West Brabant en Zeeland
De uitslag 1 --------------???
2 ---------------???
3 Tonnie Barten
Wie kan me helpen bvb dank Tonnie Barten
Geplaatst door Tonnie Barten, 02 december 2021 21:06:34

tonnie barten

zie website fotokoos, historisch archief
Geplaatst door jaap kiela, 03 december 2021 07:06:05

Breda bier Klassement 1965Breda bier klassement 1965 Amateurs West Brabant en Zeeland
De uitslag 1-----------???
2 Nico Lute
3 Tonnie Barten

Groeten Nico Lute.
Geplaatst door Nico Lute, 24 februari 2022 12:50:23

Breda Bier Klassement 1965

Het was even zoeken maar in De Stem van 20 oktober 1965 en het Leidsch Dagblad van 20 november 1965 wordt Bas van der Bom als winnaar van het Breda Bier Klassement 1965 genoemd.
Duidelijk was al wel dat Nico Lute als 2e en Tonnie Barten als 3e op het podium stonden.
Op de Wielersite is betrekkelijk weinig te lezen over Bas van der Bom. In 1964 staat hij 16 keer op het podium, waarvan 7 keer als winnaar. In 1965 wordt hij tweemaal als tweede genoemd. Over het Breda Bier Klassement 1965 wordt niet gesproken. Bas van der Bom werd geboren in 's Gravendeel en overleed in 2011 op 68-jarige leeftijd in Puttershoek.


Geplaatst door Gerard Liesker, 02 maart 2022 09:56:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web