Het was me het weekje wel!


In de week dat de kerstbomen werden opgetuigd, de kerstkaarten geschreven en de inkopen gedaan zat de wielersport in een soort schemerslaap. De wegrenners zitten onder de kerstboom, de veldrijders krijgen weinig aandacht en de zesdaagsecoureurs komen pas begin januari weer in actie in Rotterdam. Toch was de wielersport in een bijrolletje twee keer op tv. Cor Schuuring (foto) zat als slachtoffer in het programma Opgelicht en Rien en Ria Boogerd, de ouders van Michael, vertelden in het programma Andere Tijden over het kerstbomen rausen als een rijke Haagse traditie van weleer. Dat was het wel wat de wielersport betreft en daarom aandacht voor een andere sportman die op kerstavond overleed. Doelman Frans de Munck, voor mij de beste keeper die Nederland ooit heeft gehad. Beroemd om zijn spectaculaire reddingen en zijn koelbloedigheid. Bij een afstandschot kon hij doodstil blijven staan, omdat hij al van verre zag dat die bal net naast of net over zou gaan. Hij was een mooie man en met zijn gespierde lijf, zwart golvende haar en blikkerende witte tanden leek hij meer op een filmster dan op een voetballer. Hij is ook filmster geworden, zij het eenmalig en er bestaat een foto waarop hij ...

... Jayne Mansfield kust, de rondborstige filmsuperster die in 1957 enkele dagen in ons land is geweest. Bij het doen van de aftrap bij de wedstrijd DOS-Sparta bezorgde ze de zwaar gereformeerde Sparta-aanvoerder Rinus Terlouw een goed zichtbare erectie. Frans pakte het als aanvoerder van DOS professioneler aan door haar fel op de bek te kussen. In 1949 liep ik met zo’n lullig groen petje op mijn hoofd op een zaterdagmiddag over de Amsterdamse Rozengracht op weg naar de padvinderij. Uit een café schalde een voetbalverslag van Frankrijk-Nederland. De Fransen hadden destijds een wereldelftal en de Nederlanders waren nog armoedige amateurs. Ik hoorde Leo Pagano roepen dat De Munck de bal zo ver uittrapte dat die in het doelgebied van de Fransen voor de voeten van Theo Timmermans terecht kwam. Die haalde direct uit en scoorde. Dat deed hij die middag nog twee keer steeds na een verre uittrap van De Zwarte Panter. Vier jaar later verdedigde Frans het doel van het elftal Nederlandse profs dat in Parijs een benefietwedstrijd speelde tegen het Franse Elftal. De opbrengst was bestemd voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Het werd een geweldig succes, want Nederland won met 2-1. Het belangrijkste resultaat van die wedstrijd was dat er een jaar later eindelijk ook profvoetbal in Nederland werd ingevoerd. Ik heb die wedstrijd gezien, de kou trotserend en met vele anderen voor een etalage van een radio- en tv-winkel. Het was een klein bibberig zwartwitbeeldje, maar oh wat waren we blij en gelukkig toen Nederland won. Van dat elftal leeft er nu nog maar één. Kees Rijvers, ergens op het Franse eiland Ile d’Oleron. Mijn jeugd stond in het teken van de sport en ik had vele favorieten. Frans de Munck was er één van. (Foto: archief Wim van Eyle)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 26 december 2010 9:00

Gezocht: Alexander Barelds

Voor de geschiedschrijving van de Ronde van het Lage Land (juniorenklassieker rond de Zaanstreek) ben ik op zoek naar het adres en/of tel./mail van Alexander Barelds. Hij won de Ronde in 1996 en woonde toen in Marum. Wie helpt me? Bel: Rob Kat 06-54686124 of mail: rkat54@gmail.com

Geplaatst door Rob Kat, 30 december 2010 15:22:26

alexander barelds

Beste Rob,

Heel toevallig op deze site gekomen. Ik ben de broer van Alexander en was erbij toen hij de ronde won in 1996.
Wat wil je van hem weten,ik zie hem as maandagavond.

met vriendelijke groet,
Jaap Barelds

Geplaatst door Jaap Barelds, 18 februari 2011 12:49:46

alexander barelds

Beste Jaap,
Bij het op orde brengen van het archief van de Ronde van het Lage Land stuitte ik op een finishfoto met als verwijzing dat het de overwinning was van Gerben Löwikin 1995. Dat bleek onjuist maar uit welk jaar de foto wel is, is nog onduidelijk. Ik vermoed 1996 (winnaar Alexander Barelds) maar ik krijg Alexander niet te pakken om het te bevestigd te krijgen.
Stuur mij je e-mailadres dan mail ik de foto die je dan maandag aan Alexander kunt laten zien. Dan lossen we hopelijk het raadseltje op.
Mijn emailadres is rkat54@gmail.com
Alvast bedankt, groet Rob Kat

Geplaatst door Rob Kat Alkmaar, 18 februari 2011 15:19:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web