De Burgerlijke Stand van 27 december.


Roy CURVERS (1979, Nederland)

Hij had de hoop waarschijnlijk al opgegeven om een goede profrenner te worden. Een talentvolle Limburger geboren in Haelen, het dorp waar ook Frans Maassen het levenslicht zag. Maar als je zo omstreeks 2007 niet bij Rabobank zat was de kans groot dat je toekomst niet verder reikte dan het continental-niveau. En toen kwam er in Nederland plots een profploeg bij. Alle renners met profambities solliciteerden naar een plekkie. Velen waren geroepen, weinigen uitverkoren. De beste renners binnen het aanbod kregen een contract. Roy Curvers had niet gesolliciteerd, berustend in het feit dat hij later tegen zijn kleinkinderen moest zeggen dat opa weliswaar coureur was geweest, maar dat het nooit meer was geworden dan een leuke hobby. Hij had het al uit zijn hoofd gezet, mede omdat hij na een goede opleiding een uitstekende baan had in de financiële dienstverlening. Daar lag zijn toekomst en niet in de wielersport. En toen  ... 

... kwam plots dat telefoontje met de vraag of Roy er wat voor voelde prof te worden bij Skil-Shimano. Hij hoefde niet lang na te denken, want passie wint het wel eens van de rede. Bovendien had hij in de privésfeer een groot drama meegemaakt waardoor zijn bestaan op zijn grondvesten had geschud. Dat zorgt er voor dat mensen gaan relativeren en op hun gevoel gaan vertrouwen. De fiets was in die heftige dagen een grote steun geweest om het intense verdriet te verwerken. Het telefoontje was niet tevergeefs, want Roy zei direct ja en werd vanaf 2008 beroepsrenner. Er staat sinds zijn overgang nog geen overwinning op zijn naam, maar toch is een langer verblijf bij Skil-Shimano geen onderwerp van discussie. De bescheiden Limbo heeft zich namelijk ontwikkeld tot een onmisbaar en prominent lid van de ploeg. Hij geldt als een wegkapitein, een bindende factor. Dat doet hij met gezag en intelligentie, waarbij het belang van de ploeg altijd voorop staat. Hij is enigszins te vergelijken met Henk Lubberding in de jaren dat die voor de Raleigh-ploeg reed. Op het kantje rijden, alles in de gaten houdend en de maatregelen nemend die tot succes moeten leiden. Net als Lub heeft ook Roy zijn ambities. Hij moet het hebben van zware eendagswedstrijden en daarin hoopt hij nog eens tot succes te komen. Als hem dat lukt – in het bijna afgelopen jaar eindigde hij al eens kort in Parijs-Brussel – dan zal geen van zijn ploeggenoten het hem misgunnen, maar hartstikke blij voor hem zijn. Als anderen je in de keiharde wielersport succes gunnen, dan heb je dat zelf verdiend en dat is ook een vorm van kwaliteit. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 27 december geborenen zijn:

BALK, Klaas (1948, Nederland)
BELLONE, Gilbert (1942, Frankrijk)
DE WAELE, Maurice (1896, overleden, België)
FAUSTINI, Francesca (1988, Italië)
JONG, Henk de (1940, Nederland)
PEREZ FRANCES, José (1936, Spanje)
ROSSIUS, Jean (1890, overleden 02.05.1966, België)
TRENTI, Guido (1972, Verenigde Staten)
VANDENBERGHE, Georges (1919, overleden 23.10.1995, België)
WOLFSHOHL, Rolf (1938, Duitsland)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 26 december 2010 23:00

1ste

Op 22 juni van dit jaar,won Roy Curvers zijn eerste profwedstrijd , en wel in Halle,Belgie.De wedstrijd over 200 km Halle-Ingooigem.

Geplaatst door Harry Hermkens, 27 december 2011 15:22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web