Uit de beeldentuin van Jac …“Het jaar 2010 loopt naar het einde. Het is het jaar waarin op diverse plaatsen is herdacht dat Fausto Coppi vijftig jaar geleden overleed. Dat heeft het aantal gedenktekens voor deze bijna mythische figuur ongetwijfeld weer met enkele verhoogd. Een al veel langer bestaande uiting van eerbetoon is te vinden op de Passo Abetone. Die ligt, met zijn hoogte van 1.388 meter, ten noorden van de stad Pistoia. In een bocht van de SS12, die over de pas voert, vindt u bij kilometerpaal 82 VII (ca. 5,9 kilometer onder de top) deze …

… bronzen gedenkplaat. In 1940 legde de Italiaan in de etappe van Firenze naar Modena op deze pas de basis voor de eerste van zijn in totaal 58 etappezeges die hij in de Giro behaalde. Coppi was dat jaar nog maar twintig jaar oud en nog volslagen onbekend. Hij maakte als knecht deel uit van de Legnano-ploeg waarvan Gino Bartali kopman was. In de vijfde etappe had Bartali het moeilijk als gevolg van een val van drie dagen daarvoor. Enkele andere renners vielen aan en Coppi vroeg aan de teamleider of hij mee mocht gaan. Hij haalde de vluchtgroep in maar verloor vervolgens veel tijd, wegens een val waarbij zijn fiets beschadigd werd. De belangrijkste etappe werd evenwel de elfde met de klim over de Passo Abetone, die dat jaar voor het eerst in het parcours van de Giro was opgenomen. Coppi ging daar in de aanval en ondanks regen- en hagelbuien bleef hij vooruit tot in Modena. Omdat hij met grote voorsprong eindigde kon hij voor de eerste maal in zijn leven de Roze Trui aantrekken. Ook al stond hij zelf slecht in de algemene rangschikking, toch was Bartali, die problemen bleek te hebben gehad met zijn trapas, woedend. Hij vond dat zijn knecht hem verraden had en dreigde zelfs de ronde te verlaten. De ploegleiding van Legnano overreedde hem echter om toch door te gaan en Coppi te helpen bij de verdediging van zijn trui. Tijdens een bergetappe hielp Bartali zijn jongere ploeggenoot door een moeilijk moment heen te komen en gedroeg hij zich inderdaad als een loyale knecht. In een etappe in de Dolomieten, met een beklimming van achtereenvolgens de Falzarego, de Pordoi en de Sella, reden ze samen vooruit tot aan de aankomst in Ortisei, waar Bartali de etappe won. Daarmee was de achtentwintigste Ronde van Italië beslist. Coppi behield de Roze Trui tot in Milaan met 2’40” voorsprong op Enrico Mollo, de nummer twee en 45’9” op Bartali, die als negende eindigde en het bergklassement won. Ook in 1947 won Coppi de etappe over de Passo Abetone en werd hij voor de tweede maal eindwinnaar. De streek rond de Abetone is uitgegroeid tot een bekend Italiaans skigebied en twee van de pistes zijn opgedragen aan de man die hier in 1940 wielergeschiedenis schreef.
Ik wens u allen gezellige feestdagen en een gezond en sportief 2011 toe.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET? 

Door Fred van Slogteren, 25 december 2010 9:00

Abetone

De vermelding dat de foto gemaakt en ter beschikking is gesteld door Teus Korporaal is helaas weggevallen. Bij deze een bedankje aan Teus.

Geplaatst door Jac, 26 december 2010 12:36:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web