Het was me het weekje wel!


In een week vol sneeuwoverlast en fileleed was er nauwelijks sprake van wielernieuws. De veldrijders reden hun wedstrijden in rulle sneeuw in plaats van op bevroren of modderige paden, maar ik hoorde ze niet klagen. Alleen Sven Nys piepte in de media dat hij het optreden van Lars Boom vreest, die heeft aangekondigd wat veldritten te gaan rijden. De nieuwe Australische ploeg Pegasus liet van zich horen door sponsorproblemen. Ze hadden een sponsor, die het daarna voor gezien hield om vervolgens een nieuwe suikeroom binnen te halen waardoor de ProContinental-licentie alsnog kon worden veiliggesteld. En verder was er het wekelijkse dopinggevalletje, ditmaal van een mountainbiker die dezelfde biefstuk als Contador heeft gegeten. Heel erg wielernostalgie was de uitvaartplechtigheid afgelopen maandag van Nop Koch, de beroemde gangmaker uit de jaren zestig en zeventig die door ...

... zijn slimheid en manier van koersen de kwaliteit van zijn renner met tientallen procenten kon opwaarderen. Nop was een geweldige gangmaker en een fijne vent hoorde ik van tal van oud-stayers die uit het hele land en uit België waren gekomen om de geblokte Utrechter de laatste eer te bewijzen. Cees Stam, Piet de Wit, Martin Venix, Theo Verschueren, Hennie Marinus, Arie van Houwelingen, Jan van Dijk, Leen van der Meulen en collega-gangmakers Bruno Walrave en Joop Zijlaard lieten na afloop in de gesprekken in de koffiekamer een tijd herleven die voltooid verleden is. Bij de kist lag Nop’s stayershelm en ik herinnerde me dat ik die al eens had gezien. Zo’n tien jaar geleden in de tot museum ingerichte kamer in zijn huis in Nieuwegein waar al zijn trofeeën hingen uit een lange en rijke carrière in de internationale wielersport. “Nop was als gangmaker de beste van allemaal en als ik vijf jaar eerder met hem had kunnen rijden was mijn carrière heel anders verlopen”, vertelde de Belgische stayer en dernyspecialist Theo Verschueren (foto), die vanuit Sint Niklaas de reis naar Nieuwegein had ondernomen. De stayers van weleer zijn inmiddels allemaal tussen de zestig en de zeventig en soms nog iets ouder, maar de ogen glommen bij het ophalen van de herinneringen. De familie en de wielerwereld namen op mooie wijze afscheid van een man die niet alleen een warm familiemens was, maar die binnen zijn wielerdiscipline ook een icoon is geweest. (Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET? 

Door Fred van Slogteren, 19 december 2010 9:00

clenbuterol

clenbuterol
Wederom een “dopinggevalletje” in de wielersport. Nu is mountainbiker Van Houts “betrapt” op het gebruik van clenbuterol. Je kan je afvragen of het vinden van enkele nanogrammen van welke stof dan ook gelijk staat met gebruik van doping (1 nanogram is 1 gedeeld door 10 tot de macht negen, in cijfers 1/1000000000 = 0,0000000001). In de bio-industrie, maar ook algemeen in de veehouderij wordt clenbuterol gebruikt, meestal illegaal. Er worden getallen genoemd dat 5 tot 10 procent van het slachtvee clenbuterol zou bevatten. Dat zal in Nederland wellicht minder zijn en in de zuidelijke landen en Latijns Amerika wat meer. In Mexico schijnt 18% van het vlees clenbuterol te bevatten. Van Houts is in Mexico betrapt. De kans dat een vleeseter en dus ook een vleesetende topsporter vervuild vlees eet is heel reëel (heel significant om een duur woord te gebruiken). Er is nu een aantal renners betrapt op enkele nanogrammen clenbuterol. Het stimuleringseffect hiervan is nul komma nul. Elke wetenschapper weet dit, elke dopingbestrijder weet dit en elke topsporter weet dit. Of journalisten dit weten? Smeets en velen met hem stellen: “Er is iets aangetroffen, dat er niet hoort te zijn, dus doping.” Onlangs is de Italiaan Colo voor één jaar geschorst vanwege clenbuterol. Colo is betrapt in Mexico. De Italiaanse dopingautoriteiten geloofden in de onschuld van Colo en daarom werd hij maar voor één jaar geschorst i.p.v. de gebruikelijke twee jaar.
Het is als een moordverdachte die volgens de rechter onschuldig is en daarom maar 8 jaar gevangenisstraf krijgt i.p.v. 16 jaar.
Het WASA stelt dat iedere sporter verantwoordelijk is voor zijn eigen eten. Hoe kan je nou van tevoren in een stukje vlees glenbuterol ontdekken. Het is goed dat doping bestreden wordt. Maar ik ben bang dat het hele controle apparaat en WADA voorop ver doorgeschoten is. Er worden stellingen geponeerd, die niet houdbaar zijn, bij voorbeeld het verhoudingsgetal testosteron staat tot epi testosteron. Bij een verhouding van minimaal 6 staat tot 1 wordt geacht dat er doping gebruikt is. Wijlen professor Manfred Donike kwam met deze stelling na redelijk gebrekkig wetenschappelijk onderzoek. Er kwamen voldoende bewijzen dat deze stelling niet houdbaar was en dat onschuldigen werden gestraft. Het verbaast me dat een contra-expertise altijd in het zelfde laboratorium wordt gedaan als de eerste expertise. Of eigenlijk verbaast me dat niet. Een ander laboratorium geeft 100% zeker andere waarden en dat maakt de zaak niet geloofwaardig. Topsporters staan machteloos tegen het controleapparaat. Het huidige systeem van whereabouts druist in tegen alle menselijke waarden. Een niet betrapte topsporter die zijn ongenoegen kenbaar maakt over de hele gang van zaken is direct verdacht. Een betrapte topsporter wordt niet serieus genomen (daar heb je weer zo’n biefstuketer).
Ik ben bang dat in de nabije toekomst meer sporters op clenbuterol betrapt gaan worden.
WADA zal zijn regels niet aanpassen, sporters zullen vegetariër moeten worden of stoppen met sporten.

Geplaatst door Piet van der Meer, 20 december 2010 18:44:47

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web