Uit de beeldentuin van Jac …

 
“Op de Belgische TV is in deze weken een herhaling te zien van de serie De Flandriens. In deze reeks worden renners uit de jaren zestig en daarna in de schijnwerpers gezet als vertegenwoordigers van dat type coureur. Misschien dat ik teveel een purist ben, maar ik kan er niet enthousiast over worden. Samensteller Michel Wuyts heeft het ooit bestaan de Moldaviër André Tschmill tot Flandrien te benoemen, terwijl voor mij Briek Schotte toch echt de laatste was. Wat dat betreft verkeer ik meer in het kamp van …

… schrijver Herman Chevrolet, die een lezenswaardig boek heeft geschreven over het begrip Flandrien. Op de markt in Ichtegem, in West-Vlaanderen, staat ook een Flandrien, eentje van metaal. De officiële titel van het kunstwerk is Ode aan de Vlaamsche Leeuwen en het is gemaakt door Patrick Steen uit Diksmuide. De gemeente Ichtegem kent zo ongeveer de hoogste concentratie wielergedenktekens waarvan ik het bestaan weet en dit beeld verwijst, symbolisch, naar de allereerste Flandriens, die in de jaren twintig met hun zware fietsen deelnamen aan koersen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Ichtegem profileert zich al van oudsher als een gemeente van Flandriens, aangezien tientallen beroepsrenners hier hun woonplaats hadden, zoals Jules Van Hevel, Richard Depoorter en vele anderen. Het kunstwerk is geplaatst op 2 april 2006 toen Ichtegem Dorp van de Ronde was en men de leeuw als thema had gekozen. Een begrijpelijke keuze, denk maar aan al die gele vlaggen met een zwarte leeuw erop, die Vlaamse supporters ook nu nog met zich meedragen bij wielerwedstrijden. In de archieven van de gemeente had men ook nog eens een foto van Jules Van Hevel gevonden toen hij in de Amerika in een leeuwenkooi stond. Hij maakte toen deel uit van het rondreizende circus van Karel Van Wijnendaele dat op het nieuwe continent deelnam aan lucratieve zesdaagsen, waarbij de Flandriens als halve wilden werden geafficheerd terwijl ze gretig naar hompen vlees graaiden die hun door de tralies werden toegestopt. Een wereld van verschil met de generatie coureurs die deze weken op de TV worden geportretteerd als zijnde Flandriens.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

 

Door Fred van Slogteren, 11 december 2010 9:00

flandriens

op wikipedia maakt iemand het nog veel bonter. daar gaan zelfs vinokoerov en erik dekker nog altijd als flandrien door het leven!!!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flandrien_(wielrenner)

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 11 december 2010 13:33:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web