Noppie Koch (1932-2010)Helemaal onverwacht was het niet, het bericht vanmiddag dat Nop was overleden. Hij was al een poosje niet goed. Als regelmatig bezoeker van het Olympisch Stadion was ik jarenlang een fan van hem. Een goede maar uitgekookte en handige stayer was hij en later een van de beste gangmakers aller tijden. Hij kon een koers lezen, liet als renner nooit de regie aan de gangmaker over, maar als gangmaker kon je als zijn renner de regie maar het best aan hem overlaten. Hij zag alles, spaarde zijn renner waar het kon en sloeg toe als het moment daar was. Dat was altijd het juiste moment, want geen andere stayer of entraineur kon de koers lezen als hij. Een immer vrolijke en opgewekte man en een geweldige techneut. Al sleutelend wist hij altijd nog een extra PK’tje uit zijn bakbeest te halen en zijn derny’s liepen altijd als een zonnetje. Voor hij voor de stayerij koos was hij een behendig renner. Hij liep niet over van talent, maar dat ...

... compenseerde hij met zijn slimheid en handigheid. Zo werd hij in 1953 kampioen van Nederland in het nummer 50 kilometer op de baan zonder gangmaking. Hij ontsnapte toen de favorieten naar elkaar zaten te kijken en dat geblokte Utrechtse mannetje aan het onderschatten waren. Hij ging geen moment te vroeg of te laat, maar op de seconde nauwkeurig. Toen de favorieten – Daan de Groot en Patsi Willekes – in de achtervolging gingen, smolt zijn voorsprong als sneeuw voor de zon, maar op de streep had hij precies nog 10 centimeter over, genoeg om kampioen te worden. Er volgden nog drie titels bij de beroepsstayers en twee handen vol met wereldtitels als gangmaker van mannen als Piet de Wit, Theo Verschueren, Leo Proost, Martin Venix en Matthé Pronk senior. Bij het WK van 1967 in Amsterdam was Nop de grote man, want iedere stayer wilde door hem naar de finale gesleept worden. Zeven renners bracht hij bij de amateurs en de profs naar de eindstrijd. Een ongeluk in de diepvriesfabriek waar hij als jong renner werkte maakte een eind aan zijn wegaspiraties en hij bekeerde zich volledig tot de baan. Daar heeft hij altijd goed zijn brood verdiend. Een echte professional op de fiets en op de motor en daarnaast een aimabel mens die er na een zwaar ongeluk in de jaren tachtig een punt achter zette. De laatste jaren woonde de ras-Utrechter met zijn lieve vriendin in Nieuwegein en was hij een sterk lid van de plaatselijke biljartvereniging. Iedere keer als ik iets over een vroegere stayer of gangmaker moest schrijven, dan belde ik hem en dan had hij altijd wel iets dat niemand wist of ooit had opgeschreven. De slogblog heeft een anonieme medewerker verloren. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Norbert, maar zijn grootmoeder maakte er Noppie van. Die naam werd een begrip in wielerland. Rust zacht, beste Nop!  (Foto: © T&T Tekst & Traffic)

Door Fred van Slogteren, 7 december 2010 19:00

Noppie Koch

Ik kan jouw woorden niet overtreffen Fred met wat jij schrijft over Noppie Koch.
Ik was zelf ook vroeger een trouwe fan jarenlang van Noppie in het Olympisch Stadion en daarbuiten.Hij kon van een goede stayer een kampioen maken door zijn strategisch en technisch inzicht. Een paar jaar geleden hoorde ik hem op radio Utrecht over zijn periode als amateur wielrenner. Dat hij bij elke wedstrijd die hij reed of het nu in de omgeving van Utrecht was of in Nijmegen hij stayerde achter het brommertje van zijn vrouw.
Daar aangekomen een wedtrijd reed en na de wedstrijd weer netjes achter het brommertje naar huis.De beste gangmaker en vriendelijkste man. Dit wilde ik even kwijt.

Ton Cornel

Geplaatst door Ton Cornel, 10 december 2010 15:46:53

Noppie Koch

Fred en Ton ik kan jullie ook niet overtreffen met wat jullie schrijven over Noppie.

Ik heb hem twee keer in meegemaakt de eerste maal toen ik als beginnend amateur met hem mee terugreed uit Zurich(Oerlikon winterbaan) waar wij hadden gereden hij als gangmaker ik in een onium als beginnend amateur.
De terugweg in de auto was er een om nooit te vergeten de radio zachtjes aan en Noppie vertellen over zijn wielerleven als gangmaker en wielrenner ik hing zoals jullie wel zullen begrijpen aan zijn lippen.
En niet ik kon zo hard fietsen maar op de normale manier geen dikke praat.
Wij reden in de nacht terug geen moment slaap gehad een nacht om nooit te vergeten.

Toen ik later een tijdje gangmaker geweest ben was hij ook aardig vertelde heel veel trucs van het gangmaker zijn en mocht ik op Derny van hem mijn brevet halen, hij had er geloof wel een stuk of vijf.
Kortom dit wilde ik ook even kwijt.

Chris Kipping

Geplaatst door Chris Kipping, 11 december 2010 12:48:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web