Het balhoofdplaatje van Otto …

 
“Ik heb duizenden plaatjes in mijn verzameling en van de meeste weet ik de herkomst wel. Een enkel plaatje is echter een raadsel, zoals deze. Aanknopingspunten genoeg, zou je zeggen want het toont een renner in een rood-wit-blauwe trui en er staat zelfs een adres bij. Dat doet vermoeden dat er achter die naam een Nederlandse kampioen schuilgaat, maar in de kampioenslijsten in het boek …

Een Eeuw Nederlandse Wielersport van Wim van Eyle kom ik geen Rinus Bouwman of Richard Bockelmans tegen en ook verder geen namen waarvan Ribo zou kunnen zijn afgeleid. Ook het telefoonboek biedt geen uitkomst. Er is wel een firma Ribotax, maar dat is een taxibedrijf waar ze nooit iets met fietsen van doen hebben gehad. Zelfs Herbert Kuner kon me niet helpen en dat is toch een groot kenner van de Utrechtse fietshistorie. Hij kent niet minder dan 52 fietsfabrikanten en zelfmonterende groothandels, die er één of meer eigen merken op na hielden en ooit in Utrecht gevestigd waren, maar Ribo is daar niet bij. Bij de Kamer van Koophandel in Utrecht kreeg ik ook nul op het rekest. Sinds kort is er de mogelijkheid oude krantenarchieven digitaal te raadplegen en zo ging ik met de zoekterm RIBO op zoek in de archieven van het Utrechts Nieuwsblad. Dan vindt je alles waar die vier letters in die volgorde in voorkomen, zoals in Paramaribo, maar een fietsenfabriek leverde die zoektocht niet op. En dus is er nog maar één mogelijkheid en dat zijn jullie. Als er iemand is die mij kan vertellen waar de naam Ribo voor staat, wat het voor een fietsenmaker was en wat er van het merk is geworden, dan ben ik die persoon zeer erkentelijk. Ik ben helaas geen verzamelaar die tevreden is met het stoffelijke bezit, maar ik wil ook nog eens weten waar iets vandaan komt, wat het voorstelt en wat de geschiedenis is. Het is overdreven te stellen dat ik er ’s nachts niet van slaap, maar van een licht knagend gevoel als ik dit plaatje zie, is toch wel sprake. Daarom: wie-oh-wie?

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

 

Door Fred van Slogteren, 3 december 2010 9:00

wie oh wie

Zou het Joop Harmans geweest
kunnen zijn, die was in de
jaren veertig landskampioen en had een fietsenzaak.....
maar ik meen in Amsterdam en
dat is geen Utrecht, dus een
wilde gok.

Geplaatst door wim van eyle, 04 december 2010 10:44:16

wie oh wie?

Volgens mij is het Jan Harings. Tenslotte woonde Anton Geesink in Utrecht ook in de Anton Geesinkstraat dus waarom Limburgse Jan niet?. En dat RIBO betekent gewoon: Renner Is Beaujon, Otto!

Geplaatst door Michel, 04 december 2010 11:27:23

RIBO

Op www.rijwiel.net wordt gemeld dat RIBO Rijwie-en warenhuis,van ca.'50 tot 1979,aan de J.Haringstraat 1 heeft gezeten.
Waarschijnlijk is later de hele buurt gerenoveerd,want als je op Google steervieuw kijkt,zie je op dit adres nieuwbouw.

Geplaatst door Harry Hermkens, 04 december 2010 15:00:50

RIBO

Beste Otto,

RIBO is een afkorting van
Ries Boogmans rijwielhandel
Jan Haringstraat 1 Utrecht.
Boogmans was geen wielrenner,
maar voetbalde in HOLLAND I
in Utrecht.

Geplaatst door Henny van Engelen., 16 februari 2011 15:40:20

RIBO

Bovenstaande Henny van Engelen heeft gelijk. RiBo betekent inderdaad, Ries Boogmans, en de winkel was inderdaad, eerst in de Nic. Ruijchaverstraat 47, en later in de Jan Haringstraat 1 in Utrecht.

Geplaatst door Richard Boogmans, 02 maart 2015 19:14:07

artikel

zie voor meer info :

http://www.klassiekeracefiets.info/2011/03/22/ribo/

Geplaatst door Lucas, 04 mei 2015 08:53:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web