Uit de wasserette van Henk …“In de zesdaagsen krijgen de renners vaak te maken met privésponsors. Een lokaal bedrijf treedt dan voor de duur van het evenement op als de sponsor van een bepaald koppel. Officieel komt het geld dat hiervoor betaald moet worden de reguliere sponsor van de renner toe, maar in de praktijk gebeurt dat nooit. De renner beurt het geld en moet daar naar bijbelse maatstaven zes dagen lang behoorlijk hard voor werken. Een zesdaagse rijden is …

… geen sinecure en zeker niet voor de renners die vanwege hun naam worden gecontracteerd en niet vanwege hun vaardigheden als zesdaagsecoureur. Een grote naam aan de start trekt publiek en de betreffende vedette die naam maakte in de Tour, de Giro of de klassiekers is welhaast verplicht zich te laten zien. Maar dat valt niet altijd mee in een metier dat niet het jouwe is. Mannen als Zoetemelk en Knetemann konden goed meekomen in dat gewriemel op een klein baantje, en Merckx, Moser en Raas deden zelfs mee voor de hoofdprijzen. Er zijn echter ook voorbeelden van grote wegrenners die er op de piste niets van bakten. Zoals Bernard Hinault, die voor heel veel geld een keer van start ging in de Zesdaagse van Rotterdam, maar zich al na twee dagen helemaal dolgedraaid bij wedstrijdleider Peter Post afmeldde. Pas son tasse de thé, zullen we maar zeggen. Hoe Leo van Vliet het er destijds in dit truitje af bracht, weet ik niet. Hij heeft het namelijk gedragen en wel in een zesdaagse in Spanje. Het zal wel Madrid zijn geweest en hij maakte er reclame voor de Spaanse matrassenfabrikant Dormilon. Een slaapverwekkend truitje, maar veel geslapen zal Leo niet hebben gedaan. De adrenaline van de jacht spookt nog urenlang door je lijf en daarom had hij liever een biertje. Een Amstel Gold uiteraard.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

 

Door Fred van Slogteren, 1 december 2010 9:00

Leo van Vliet

Ik denk dat het shirtje uit 1986 komt. Leo van Vliet reed met Pablo Moreno Rebollo in januari de Zesdaagse van Madrid. Moreno behoorde toen tot het Dormilon team. Van Vliet en Moreno werden vierde, winnaars waren Gerrie Knetemann en de Spanjaard José-Luis Navarro.

Geplaatst door Jan, 01 december 2010 10:48:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web