Uit de ordners van Jan

“Vandaag, 68 jaar geleden zegevierde de toen 24-jarige Theo Middelkamp in de zevende etappe van Bayonne naar Pau en toevallig gaat de rit van de Tour van vandaag ook weer naar Pau. Maar dat is niet zo bijzonder want het Pyreneeënstadje is bijna elk jaar etappeplaats. Het was Middelkamp’s tweede etappeoverwinning in de Tour, want in zijn debuutjaar 1936 had hij al eens een rit gewonnen. Een bergrit nota bene over de Galibier. Zijn zege in 1938 was minder spectaculair. De strijdlust van de Zeeuw had veel te maken met de overwinning die zijn grote rivaal Gerrit Schulte enkele dagen daarvoor behaalde. Dat kon Fieleke niet op zich laten zitten en hij ging die dag op avontuur in een korte rit van 115 kilometer. In de sprint klopte hij de Duitser Heinz Wengler en de Belg Ward Vissers. Met zijn zege kreeg Nederland een definitief startbewijs voor de ronde, omdat de deelname van de Nederlanders tot dag slechts een soort proef was.
Pas 28 jaar later op 12 juli 1966 was ...

... er weer een Nederlander succesvol. Dat was de Drent Henk Nijdam die de twintigste etappe won van Saint Etienne naar Montluçon. Jan Janssen won in 1968 de veertiende etappe van Seo de Urgel naar Canet Plage en die overwinning betekende een omslag in de slechte verhoudingen binnen de Nederlandse ploeg. Door ruzies en ander ongemak was de oranje formatie nog maar vier man sterk en er was dringend een overwinning nodig om de moraal op te vijzelen. In de aanloop naar de sprint grabbelde Janssen naar de broek van Evert Dolman en hij zette zich aan de Rotterdammer af en zwiepte zich zelf meters naar voren. Zo won hij de etappe en acht dagen later ook de Tour. In 1989 was Mathieu Hermans (foto Cor Vos) de snelste van allemaal in de elfde etappe van Luchon naar Blagnac. De kleine Brabander is in deze dagen actief als hulpie van het duo Dijkstra-Ducrot om inside information te geven over het verloop van de koers.
In de geschiedenis van de Tour hebben maar weinig Nederlanders een individuele tijdrit gewonnen. We hebben niet zoveel specialisten in die discipline gehad. Een echte kanjer op dat onderdeel was Erik Breukink en de huidige ploegleider van Rabobank won in 1990 de twaalfde etappe, een tijdrit van Fontaine naar Villard de Lans. De zesde en laatste landgenoot die op 12 juli de winst pakte is Jean-Paul van Poppel. In 1991 won hij de zesde etappe van Le Havre naar Argentan. In een massasprint uiteraard.
Henk Poppe (1952), winnaar van een rit in 1974, is vandaag jarig, evenals de Belg Jean Brankart (1930) die in 1955 verrassend tweede werd in het eindklassement nadat hij twee etappes had gewonnen. De Fransman Leon Level is eveneens op 12 juli geboren. Dat was in 1910 en hij overleed op 26 maart 1949. Level won in 1936 de negende etappe. Eddy Merckx hoeft vandaag niets te gedenken, want op 12 juli was hij nimmer succesvol in de Tour. Mag het een keer?

Tot morgen!”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 12 juli 2006 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web