Uit de beeldentuin van Jac …

“Op dit moment is de Zesdaagse van Gent in volle gang. Drie jaar geleden, op 21 november 2007, werd voor de start van die zesdaagse een glazen gedenkplaat onthuld in de hal van de Gentse wielerbaan ‘t Kuipke, om de het jaar daarvoor door een tragisch ongeluk om het leven gekomen Spaanse coureur Isaac Gálvez te herdenken. Isaac Gálvez was op de vijfde dag in botsing gekomen met de Belgische renner Dimitri De Fauw. De ongelukkige Spanjaard werd vervolgens ...

... gelanceerd, raakte de balustrade en kwam zwaar ten val. Hij moest ter plaatse worden gereanimeerd, want zijn longen waren geperforeerd door zijn ribben. Hij overleed tijdens het transport naar het ziekenhuis aan inwendige bloedingen.
De plaquette werd plechtig onthuld door de Zwitserse baanrenner Bruno Risi en er werden bloemen gelegd door de plaatselijke zesdaagsecoryfee Iljo Keisse, in gezelschap van een tot tranen toe bewogen Dimitri De Fauw. Vorig jaar kreeg deze dramatische gebeurtenis nog een navrant vervolg omdat De Fauw niet kon omgaan met het ongeluk waar hij bij betrokken was en zelfmoord pleegde. Isaac Gálvez was op het moment van de crash wereldkampioen ploegkoers, samen met zijn koppelgenoot Juan Llaneras Rossello. In 1999, was hij ook al eens wereldkampioen geweest in dezelfde discipline. Gálvez boekte niet alleen successen op de baan, maar ook op de weg waar hij vooral bekend stond als een geduchte sprinter. Zo won hij twee maal de Trofeo Majorca, de Clásica de Almeria en behaalde hij etappe-overwinningen in de Catalaanse Wielerweek, de Vuelta y Catalunya en de Vierdaagse van Duinkerken. Ook behaalde hij ereplaatsen in etappes van de Giro en de Tour. Toen Isaac Gálvez, gisteren vier jaar geleden, overleed was hij 31 jaar oud en net drie weken getrouwd.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 27 november 2010 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web