De Burgerlijke Stand van 29 november.

Piet van der TOUW (1940, Nederland)

De wielercarrière van deze Haagse baansprinter omvat achttien jaren. Dat lijkt erg lang, maar er zit een pauze in van tien jaar waarin Piet geen fiets aanraakte. Tussen 1960 en 1964 was hij een sterke amateur, gespecialiseerd in baanonderdelen als de sprint, de tijdrit over 1 kilometer en de tandem. Hij had in die periode af te rekenen met mannen als Aad de Graaf, Mees Gerritsen en Gerard Koel en het mooie was dat hij jaar na jaar sterker werd en in 1963 en 1964 overtuigend kampioen van Nederland was. Met de nadruk op Nederland, want internationaal kwam hij er niet echt aan te pas. Bij het WK werd hij meestal al in de series uitgeschakeld. In de andere nummers was hij succesvoller, hoewel je dat eigenlijk niet kunt zeggen van iemand die twee maal net naast een Olympische medaille greep. Bij de Olympische Spelen van Tokyo werd hij met de Rotterdammer Aad de Graaf vierde in het tandemnummer en op de 1 kilometer tijdrit bereikte hij dezelfde teleurstellende plek. Hij had het daarna wel gezien bij de amateurs en in het jaar 1965 ...

... meldde hij zich bij de profs. Joop Captein, Aad de Graaf en Frans Mahn sneden hem de pas af bij het Nederlands kampioenschap en bij het WK werd hij in de series uitgeschakeld. Toch werd 1965 een jaar met een mooie overwinning. Met de Australiër Bill Lawrie won hij namelijk de Zesdaagse van Melbourne. Het jaar daarna werd hij derde bij het Nederlands kampioenschap bij de profsprinters achter Frans Mahn en Aad de Graaf en toen hield hij het voor gezien, zeker nadat de KNWU had besloten dat uitzending naar het WK een kansloze missie was voor Nederlandse deelnemers. Tien jaar lang hoorden we niets van de robuuste Hagenaar tot hij zich in 1976 tot ieders verrassing weer meldde bij het Nederlands kampioenschap sprint. Hij werd derde achter Leijn Loevesijn en Gerrie Fens. In de halve finale moest hij het opnemen tegen Loevesijn, in die jaren een van de beste sprinters ter wereld. Piet wist dat hij de Amsterdammer niet kon hebben en daarom probeerde hij het met een onvervalste zwieper. De wereldkampioen van 1971 werd verrast en kon maar met moeite de Haagse slagerszoon de baas. Een jaar later waren Loevesijn en Fens er niet meer bij, maar Piet werd als enige echte sprinter in een finale à trois in de tang genomen door de wegrenners Jan Huisjes en Wim de Wilde. Hij was na afloop behoorlijk verbolgen, maar moest ook toegeven dat een voorbereiding van nog geen vier weken op 36-jarige leeftijd veel te weinig was. Piet van der Touw wordt vandaag 70 jaar. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 29 november geborenen zijn:

BRAKE, Remco te (1988, Nederland)
BRESCI, Giuliano (1921. Italië)
DANGUILLAUME, André (1920, overleden 24.04.2004, Frankrijk)
DELFOSSE, Sébastien (1982, België)
DESSEL, Cyril (1974, Frankrijk)
DRAPAC, Damian (1988, Australië)
HUTAROVICH, Yauheni (1983, Wit Rusland)
KULISH, Angelika (1989, Polen)
NEVELS, Leon (1961, Nederland)
NOYELLE, André (1931, overleden 04.02.2003, België)
SKUJAITE, Lina (1988, Litouwen)
STAMSNIJDER, Bas (1989, Nederland)
SIJEN, Danny (1976, Nederland)
ZIMMERMANN, Urs (1959, Zwitserland)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 28 november 2010 23:00

goede herinnewring

Als ik aan PietvdTouw denk heb ik altijd goede herinneringen.
Samen naar het olympisch stadion trainen bij Arie v Vliet later Jan Dercksen.
Mijn eerste buitenlandse trip naar het buitenland(brno)met Leen Jansen de masseur uit Zandvoort.
In de winter naar Antwerpen o m te trainen.

Komen wij terug uit Antwerpen in de auto van Sjaak Koevermans zijn wij midden in de Maastunnnel haalt Piet de Contactsleutel eruit en vraagt aan Sjaak waarvoor is dat ding Sjaak in Paniek geef terug die sleutel Piet geeft hem terug de moter slaat weer aan met valse lucht uitlaat onder de wagen vandaan Sjaak niet blij en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Later in het z.g normale leven veel paarden van Piet gekocht als paardenslager dat waren goede tijden.

Leuk dat jullie hem niet vergeten zijn met de burgelijke stand want het was een goede coureur.

Gr,
Chris Kipping

Geplaatst door Chris Kipping, 29 november 2010 22:16:29

goede herinnering

Herstel het is goede herinnering.

Geplaatst door Chris Kipping, 29 november 2010 22:37:58

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web