De Kus!

Het zijn behoorlijk zware tijden voor Bjarne Riis. De zo succesvolle manager van een grote wielerploeg moet lijdzaam toezien hoe zijn topformatie langzaam wordt ontmanteld. De broertjes Schleck en Fabian Cancellara zijn hem ontvallen en de toekomst van Alberto Contador, de drievoudige Tourwinnaar die hij als vervanging had binnengehaald, is uiterst onzeker geworden na het nuttigen van een vervuild biefstukje, zoals hij beweert. Hoe Riis hieruit tevoorschijn komt en met welke ploeg hij de strijd moet aanbinden met formaties die op papier nu al veel sterker zijn, moeten we afwachten, maar ...

... voorlopig zit hij in de hoek waar de klappen vallen. Hoe anders was zijn wereldbeeld op deze foto. Als kopman van de trotse armada van T-Mobile, werd hij nog niet verdacht door de op dopingschandalen jagende Duitse pers en was hij bezig de Tour de France van 1996 te winnen. Hij heeft er duidelijk plezier in als hij door een lieftallig tweetal op beide wangen wordt gekust. Als deze zusjes Schleck goed luisteren horen ze de epo echter uit zijn oren spuiten, terwijl zijn bloed dik als vla door zijn aderen pruttelt. Het is allemaal uitgekomen en hij heeft het zelfs ruimhartig toegegeven, in de wetenschap dat ooit alles vergeven en vergeten zal zijn. Zeker omdat na hem alle Tourwinnaars (met uitzondering van wellicht Sastre) op zijn minst omstreden zijn. Monsieur Soixante Pour Cent in betere dagen.

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 20 november 2010 9:00

Riis als voorbeeld

Niet alleen na hem, helaas. Omdat hij eerlijk toegaf epo te hebben gebruikt, en daar o.a. zijn Touroverwinning aan te danken heeft, wordt hem dit permanent nagedragen. En toch heb ik meer respect voor Bjarne Riis dan al die andere vedetten die maar blijven zwijgen. We hebben ze ook in Nederland. Van na en zeker ook voor het Epo tijdperk. Bijna allemaal wel een keer gepakt en zonder uitzondering speelden ze standaard de vermoorde onschuld. Met Winnen, Rooks en Ducrot als uitzondering. Hun openheid werd hen niet in dank afgenomen.
Wie goed luistert en leest kan niet anders dan concluderen dat er bijv. in de zestiger en zeventiger jaren een hele scène van hardfietsende, voornamelijk Amfetaminegebruikers, wielrenners rond Rotterdam bestond. Of het nu een modekoning betrof, een oud-wereldkampioen en dat hele stel net iets mindere goden eromheen. Je kwam ze tegen in het peloton. Men slikte en/of spoot. Harder rijden ging je er niet van, maar de vermoeidheidssignaalfunctie van je lichaam werd onderdrukt. Bovendien kon je er heerlijk verslaafd aan raken. Er zwerft nog zo’n treurig geval rond, heb ik begrepen.
Waar zijn de artsen die hier aan mee werkten, vraag ik mij regelmatig af? En de verzorgers, ploegleiders die wisten wat er speelde? Er waarschijnlijk hun steentje aan bijdroegen! Niemand had tot nu toe het lef om zijn vinger op te steken. In vergelijk met bijv. Riis zijn dat natuurlijk de echte tragische figuren. Figuren ook die met een grote boog uit het wielermetier gekieperd horen te worden.

17 mei 1980 was de bekerfinale Feyenoord-Ajax. Volgens Jan Peters vonden alle bobo’s van Feyenoord dit een wedstrijd van eminent belang. De spelers kregen een pilletje en een spuitje onder de huid. Volgens Peters stuiterde hij tot laat in de nacht na de wedstrijd nog als nieuwgeboren door de discotheek. Toen ik dat bericht las, realiseerde ik me dat de scène waar ik het net over had zich kennelijk niet beperkte tot het wielrennen alleen.
Opmerkelijk stil is het gebleven in vooral journalistieke kringen.
Met Rolink had Ajax een medicus die met zijn handelen (schaamteloos anabolica spuiten in alles wat zich in zijn spreekkamer meldde) in de huidige tijd onmiddellijk zijn BIG registratie zou verliezen. In Rotterdam waren ze er kennelijk ook.
Zouden die artsen, en verzorgers, en bestuursleden (die ervan moeten hebben geweten) eens de vinger op willen steken. Om net zo als Riis aan te geven dat die manier van doen feitelijk niet kon. En dat ze ervan geleerd hebben.

Geplaatst door joep scholten, 20 november 2010 12:18:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web