Het balhoofdplaatje van Otto …

“Eén van de honderden anonieme plaatjes in mijn collectie is die van de Franse fietsenmaker L. Itsweire in Bergues. Onbekende plaatjes hou ik altijd apart om later de herkomst uit te zoeken als ik daar de tijd voor heb, bijvoorbeeld als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. De achtergrond van dit plaatje heb ik daarom nog niet kunnen achterhalen en tot voor kort wist ik niet eens waar Bergues ligt. Er zijn ook meerdere plaatsen die zo heten, zowel in Frankrijk als in Wallonië. In België vond ik een plaatsje dat Bergues-sur-Sambre heet, maar ik ben er inmiddels achter dat dit plaatje afkomstig is uit Bergues, een dorp dat tien kilometer landinwaarts van …

… Duinkerke ligt tegen de Belgische grens aan. Die ontdekking dank ik aan de film Bienvenue chez les Ch’tis (Welkom bij de knurften) van Dany Boone. Dat is de meest bekeken Franse speelfilm aller tijden, want alleen in Frankrijk zagen maar liefst 18 miljoen mensen deze film in de bioscoop, terwijl er ook nog eens 10 miljoen dvd’s van zijn verkocht. De film gaat over de vooroordelen van de Fransen ten opzichte van de Nordistes, inwoners van het département du Nord, die als halve Vlamingen worden gezien. Het is een gebied met steden en dorpen als Duinkerke, Braydune, Bergues, Mont Cassel, St.Omer, enzovoort, een regio waar het permanent ruikt naar suikerbieten, bier en frieten. Wie de film nog niet heeft gezien, die kan ik de aanschaf van een dvd van harte aanbevelen. Hij speelt zich voor het grootste deel af in Bergues en er wordt ook in gefietst. Niet dat fietsenmaker Itsweire er een rol in speelt, want gezien de stijl van dit plaatje moet die zo rond 1900 tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog actief zijn geweest. Op internet heb ik gevonden dat Isabelle Degrand nu de enige fietsenmaker in Bergues is en zij is volkomen onbekend met haar voorganger Itsweire, die zich een eeuw geleden bekommerde om de fietsen van de inwoners. Ook via internet weet ik dat er drie mensen in het departement du Nord wonen met de achternaam Itsweire die een telefoonaansluiting hebben. Zeven personen met die naam zijn actief op twitter, Facebook, LinkedIn, Trombi, Viadeo en Copains d’Avant (www.schoolbanken), dus zeg niet dat ik niet actief op zoek ben geweest. Ik heb er een aantal aangeschreven met een verzoek om informatie over hun mogelijke voorvader en degenen die mij reeds hebben geantwoord hebben nog nooit van de man gehoord. Ik wacht de rest nog even af in de hoop toch nog wat informatie te krijgen over die mysterieuze monsieur Itsweire, ooit eigenaar van een fietsenwinkel in Bergues, die zijn fietsen belangrijk genoeg vond om er een eigen balhoofdplaatje voor te laten maken. Het dossier kan dus nog niet dicht en het zal voor een verder onderzoek ter plaatse moeten wachten tot na mijn 65ste verjaardag.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 29 oktober 2010 10:00

Lucien Itsweire

Lucien Itsweire was rond de eeuwwisseling (1900) een vaste verschijning in de keienklassieker Parijs-Roubaix. In 1899 werd hij 7e, in 1900 werd hij 4e en in 1901 zelfs 3e. En wellicht is deze persoon dezelfde persoon achter het balhoofdplaatje.

Nu ga ik even uit mijn geheugen putten. Ik meen dat in het boek Paris-Roubaix van Pascal Sergent (van de Eeclonaar) zelfs een foto staat afgebeeld van Lucien Itsweire.

Geplaatst door William van Peer, 29 oktober 2010 10:45:40

ballon gevonden in nederland

in Grijpskerk-Zeeland, Nederland ballon gevonden met adres p.itsweire@nordnet.fr (Philippe).Op dit adres wordt mijn mail geweigerd. Heb ik iets verkeerd gelezen?

Geplaatst door m.v.perlo, 17 september 2011 19:25:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web