Het balhoofdplaatje van Otto …

“Jurrie Dokter heette de in 1909 geboren fietsenmaker, die rond zijn twintigste jaar een eigen zaak in Enschede begon. Hij trouwde en in 1936 werd een zoon geboren die naar zijn vader werd vernoemd. Jurrie junior werd in het begin van de jaren vijftig wielrenner. Omdat er in Twente toen weinig wieleractiviteiten waren, zocht hij zijn geluk als coureur in het westen, waar hij lid werd van de roemruchte Halfwegse wielervereniging De Bataaf. Zijn eerste racefiets kwam van JNA en dat stond voor ...

... Jan Nieuwenhof Amsterdam, destijds een bekende framebouwer. Met zijn verhuizing kwamen de successen met als hoogtepunt het winnen van de eerste Ronde van Drenthe in 1960. Op zijn erelijst staat verder een overwinning in het kampioenschap van Overijssel, Achter Cor Schuuring en Gerben Karstens werd hij in 1961 derde in de zwaarbezette Ronde van Sassenheim en in datzelfde jaar werd hij 40ste in Olympia’s Tour met ploeggenoot Mik Snijder als eindwinnaar. Met zijn prestaties was de jonge Jurrie een bekende renner geworden en dat was voor senior aanleiding om ook raceframes te gaan verkopen onder eigen merknaam. Het hier getoonde plaatje past qua techniek goed bij de jaren zestig en zeventig, gezien het procédé van lak op messing. Ditzelfde ontwerp werd overigens met aangepaste tekst ook aan andere fietsenmakers verkocht en op de fietsen van Bert Boom in Markelo, die van Ribo in Utrecht, alsook van de Parel van Leeuwarden zitten dezelfde plaatjes met een beeltenis van een rennertje omgeven door de kleuren van de Nederlandse vlag. Omdat de organisatoren van allerlei rondes eind jaren zestig gehele ploegen gingen contracteren in plaats van individuele renners, begonnen vader en zoon Dokter met het sponsoren van een amateurploeg. Die kreeg de naam Jurrie Dokter-Libertas en de Libertas-frames werden geleverd door de Belgische framebouwer Spagnaerts uit Niel. ‘We hadden maar een heel klein budget’, herinnert Jurrie junior – inmiddels 74 jaar – zich en daarom probeerde ik bij de organisatoren altijd korting op het inschrijfgeld te bedingen om de eindjes voor de ploeg aan elkaar te kunnen knopen. Zo konden we toch een aantal talentvolle renners hier uit de streek startmogelijkheden bieden.’ Dat hij daarmee heeft bijgedragen aan de gouden periode van het Nederlandse wielrennen in de jaren zeventig en tachtig is evident, want één van die renners was Hennie Kuiper.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 15 oktober 2010 10:00

balhoofdplaatje

hoi oud balhoofdplaatje
ik heb ze nieuw

Geplaatst door rob van wijaarda, 29 november 2012 00:04:05

balhoofdplaatje

Dag Rob. Joannah Dokter hier,kleindochter van Sr.Jurrien Dokter,nicht van Jurrie Dokter. Fijn dat u deze zgn balhoofdplastjes nieuw hebt. Graag zou ik er zelf ook een willen hebben. Misschien dat u mij hier aan kan helpen?
Bijvoorbaat dank
Vriendelijke groet,
Joannah Dokter

P.S ik ben de jongste dochter van Geert Dokter,en Geert is ook een zoon van Jurrien Dokter. Deze hadJ dus 2 zonen. Geert (de oudste) en Jurrie.

Geplaatst door Joannah Dokter hier,kleindochter van Sr.Jurrien Dokter,nicht van Jurrie Dokter. Fijn dat u deze zgn balhoofdplastjes nieuw hebt. Graag zou ik er zelf ook een willen hebben. Misschien dat u mij hier aan kan helpen? Bijvoorbaat dank Vriendelijke groet, Joa, 20 augustus 2013 14:27:27

IK KWAM VEEL BIJ DE FAMILIE DOKTER.JURRIE WAS EEN GOEDE WIELRENNER EN OOK EEN FIJNE VENT

Geplaatst door Wim Neeskens, 27 augustus 2013 13:11:33

balhoofdplaatje

beste Johanna
ik kan je hier aan helpen
de kosten hiervoor zijn 10 euro tel 0641146405
vriendelijke groet
rob van wijaarda

Geplaatst door r van wijaarda, 01 januari 2014 19:45:44

Jurrie Dokter Racefiets

Het was de eerste echte racefiets waarmee ik in 1974 bij de EWV Het Oosten begon met koersen. Heb de oude Dokter en zijn zoon nog gekend. In de Veldkampstraat in Enschede was de winkel, gespecialiseerd in racefietsen, onderdelen en benodigdheden. De ” Jurrie Dokter” fietsen waren altijd in de kleur hemelsblauw.

Geplaatst door Hans Kruse, 12 maart 2014 11:44:25

Jurrie Dokter Racefiets

Ik ben waarschijnlijk in het bezit van de laatste Jurrie Dokter Racefiets die door Jurrie Dokter sr. is samengesteld. Oom Jurrie (ik ben namelijk een oomzegger van hem) was toen al lang gestopt met zijn zaak. Hij woonde aan de Pathmossingel in Enschede. Bij een bezoek aan hem heb ik gezegd dat ik ook wilde gaan fietsen. Hij had nog enkele frames liggen en heeft toen een racefiets samengesteld. Dat moet geweest omstreeks 1985. Ik heb er jaren op gefietst en nooit weggedaan. De fiets hangt momenteel aan de muur van de studio van LDPT,Roomweg 87 in Enschede.

Geplaatst door Agge Dokter, 16 oktober 2015 15:21:06

Jurrie dokter racefiets

Zijn deze Dokter fietsen nog wat waard eigenlijk.
Geplaatst door Leon sweys, 05 juni 2020 08:29:56

1940 Rih Racefiets

1940 Rih racefiets van mijn oom (Frans Homma) te koop. Nog in goede staat.
Indien interesse: HermanV48@Hotmail.com
Geplaatst door Herman Homma, 07 juni 2020 17:34:14

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web