De Kus!

Hij was eigenlijk helemaal geen renner voor de Tour de France. Hij startte vier keer in La Grande Boucle en drie keer viel hij voortijdig uit. Alleen de vierde keer in 1935 trad hij buiten zichzelf. Hij won de eerste etappe en mocht de gele trui aantrekken. Dat moet een soort superieure vorm van doping voor hem zijn geweest, want hij won nog twee ritten en stond de trui niet meer af. Een geweldige prestatie, die hij nooit meer wist te bevestigen. Wat voor renner Romain Maes dan wel was wordt ...

... uit zijn palmares niet duidelijk. Hij werd in 1936 tweede in Parijs-Roubaix met de aantekening dat hij feitelijk de winnaar was. Iedereen zag hem als eerste over de streep gaan, behalve de Franse jury die zeker wist dat het hun landgenoot Georges Speicher was die had gewonnen. Maes werd ook een keer tweede in de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Brussel en dat is het wel zo’n beetje. Deze prachtige foto dateert uit 1934 toen hij thuiskwam nadat hij in de tiende etappe van de Tour de France had opgegeven, maar liefdevol door zijn moeder werd ontvangen. Een heerlijke nostalgische foto van een renner die een jaar later heel België zou verbazen, door zo maar de Tour te winnen. Misschien kwam het wel door deze kus, want hij was niet de enige die zich door de affectie van moeders tot grote daden liet inspireren. (Foto: archief André Stuyfersant)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 25 september 2010 8:00

parijs - roubaix

van parijs - roubaix 1936 zijn filmbeelden te zien van het polygoonjournaal, incl. de finish van romain maes en georges speicher. via deze link op sportgeschiedenis.nl:

http://www.sportgeschiedenis.nl/2010/04/08/oude-filmbeelden-van-parijs---roubaix.aspx

verder ook beelden van een winnende jan janssen en peter post.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 25 september 2010 15:20:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web