De Burgerlijke Stand van 29 september.

Lex van KREUNINGEN (1937, Nederland)

Deze boomlange, roodharige Utrechter was een topamateur, ten tijde van Jan Janssen, Jan Hugens en Henk Nijdam, renners die overal in Europa grote successen behaalden. Samen met Jan Janssen startte hij ook in de Elfstedentocht op de schaats en wel die van 1963, de meest onbarmhartige editie van alle tochten die langs de elf Friese steden zijn verreden. Ze werden al bij Harlingen van het ijs gehaald, omdat het verder geen doen was. Gedwongen, want opgevers waren die wielrenners niet. Zeker Van Kreuningen niet, die het vooral van zijn verschrikkelijk sterke lijf moest hebben. In 1960 werd hij kampioen van Nederland in het nummer 50 kilometer zonder gangmaking op de baan door Piet van der Lans en Harry Scholten voor te blijven. In 1961 ging hij met een contractje bij een Franse ploeg als onafhankelijke bij de beroepsrenners rijden. In 1962 en 1963 werd hij opgesteld in de selectie voor de Tour de l’Avenir. In beide jaren won hij een etappe, maar in het eindklassement eindigde hij niet in de bovenste regionen. Hij was te fors en te zwaar om in de bergen zijn partij goed mee te kunnen blazen. Hij moest het meer hebben van ...

... het vlakke en de vlakste van alle rondritten is natuurlijk de Ronde van Nederland. Die won hij in 1963 en het werd zijn mooiste en meest opvallende zege. 1963 was ook zijn beste jaar, ook omdat hij in het kampioenschap van Nederland op de weg als derde eindigde achter Peter Post en Dick Groeneweg. Lex van Kreuningen kampte in zijn loopbaan regelmatig met knieblessures en hij is daar meermalen aan geopereerd door de destijds beroemde knieënchirurg Rein Strikwerda. Een stadgenoot van Lex en de dokter ging in zijn nazorg zo ver dat hij op de racefiets met Lex meetrainde om het herstel te bevorderen. Of die knieën er de oorzaak van zijn geweest, weet ik niet, maar Lex van Kreuningen beëindigde eind 1964 op 27-jarige leeftijd al zijn wielercarrière. Er is sindsdien niet veel meer van hem vernomen en als er iemand is die weet wat hij daarna is gaan doen, of hij nog leeft en hoe het met hem gaat, dan hoor ik dat graag. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 29 september geborenen zijn:

AALDERS, Tim (1988, Nederland)
BAILETTI, Antonio (1937, Italië)
BARLA, Luca (1987, Italië)
BERDEN, Ben (1975, België)
BERGAMASCHI, Vasco (1909, overleden 24.09.1979, Italië)
GAZZI, Laura (1977, Italië)
GIMONDI, Felice (1942, Italië)
MERVIEL, Jules (1906, overleden 01.09.1978, Frankrijk)
MÖHLMANN, Peter (1982, Nederland)
NEVELS, Leon (1961, Nederland)
PIEPOLI, Leonardo (1971, Italië)
PRESTI, Gloria (1989, Italië)
REIG CONEJERO, Rubén (1986, Spanje)
ROMBOUTS, Sandra (1976, Nederland)
SCHÄR, Michael (1986, Zwitserland)
SEVILLA RIBERA, Oscar (1976, Spanje)
SPRICK, Matthieu (1981, Frankrijk)
STOLKER, Michel (1933, Nederland)
VERSTRATEN, Jean-Pierre (1979, Nederland)
WEILENMANN, Leo (1922, overleden 06.01.1999, Zwitserland)
WEYLANDT, Wouter (1984, België)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 28 september 2010 22:00

reactie

Geweldig om dit stukje te lezen. Dit stukje gaat over mijn opa. Hij woont inmiddels al ruim 20 jaar niet meer in Utrecht, en woont nu in 't stadje van Flipje. Mijn opa is een gelukkig man, met een vrouw, 2 kinderen, en een 15 jarige kleindochter. Mijn opa zit dagelijks nog op zijn geliefde racefiets. Met mooi weer wel 3 of 4 keer per week. Hij is nog steeds bevriend met oud wielrenner Wim Breeuwer.

Geplaatst door Kendra N., 26 mei 2015 16:17:46

Utrechts Wielercafé

Beste Kendra, Als je je e-mailadres of dat van je opa doorgeeft aan fred@slogblog.nl dan wordt je opa uitgenodigd voor het 1e Utrechtse Wielercafé op 25 juni a.s. in Zeist. Ik hoor graag van je. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 26 mei 2015 17:33:16

Kendra N

Beste Kendra, Wat leuk te vernemen dat het met je opa "Lex van Kreuningen"iets te vernemen, moet eerlijk toegeven, dat opa een Klasbak was, en zeer hard kon fietsen, en ik heb dit lijfelijk ondervonden, kon slechts door mijn venijn zijn achterwiel houden, hetgeen echter niet altijd lukte en dat gold voor menig renner, en als de vogel gevlogen was, kwam hij met de bloemen naar huis, dit gebeurde regelmatig gezien zijn uitslagenlijst! Verder is het leuk te vernemen, dat hij nog steeds bevriend is met Wim Breeuwer, die ik ook uit het oog ben verloren. Kon het met Wim altijd goed vinden. Verder bemerk ik dat ik exact 3 weken ouder ben als Lex, echter hij is zeker 30 cm. langer dan mijn persoontje, doe beide de groeten indien je in de gelegenheid bent. b.v.d. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 26 mei 2015 22:57:17

I.M. Leo Althuijzen.

Leo Althuijzen, geboren op 28 April 1942, overleden op 8 April 2015, dus op 20 dagen na 73 jaar geworden, dit werd mij medegedeeld j.l.Maandag bij de provincialekampioenschappen gehouden bij de Rennersclub "De Coureur" te Maasluis. Merkwaardig dat er niemand uit het wielergebeuren bij zijn crematie aanwezig is geweest. Ook de wielervereniging De Spartaan, waarvan hij jaren lid was, wist niets van zijn overlijden. Met de stille trom vertrokken. Ik meen toch Leo Althuijzen een laatste groet te brengen door U hiervan deelgenoot te maken. Wie was Leo Althuizen, hij werd adspirantlid van de Spartaan op 15 jarige leeftijd, en wist in deze categorie meer dan 10 wedstrijden te winnen. Vervolgens bij zijn 2 jarig Nieuweling ( thans Junioren ) herhaalde, nee verbeterde hij zijn aantal overwinningen. Bijde Amateurs in de begin jaren 60 van de vorige eeuw wist hij ook bij de Amateurs enkele overwinningen te boeken, verder waren er legio ander ereplatsen voor hem weggelegd. Dit is allemaal terug te vinden in de Wielerhistorie van het Archief van de site van "Foto Koos. nl. Nadat ik Dinsdagavond bij toeval zijn jongere broer Jaap tegen kwam bij de Zomaco, vertelde deze dat hij ook in zijn glorietijd ook nog deel uitmaakte van de opleidingsploeg, met Captain Gerrit Schulte, mede renners die van deze opleidingsploeg waren Jan Janssen, Janus Braspenning, Henk Nijdam en Bart Zoet, allemaal kleppers in die tijd, en die dagelijkse trainingen waren zwaarder dan menige wedstrijd, en altijd met een lichte versnelling trainen, dat was het devies van Gerrit Schulte,aldus de de 67 jarige Jaap Althuijzen, die ook aardig meereed in het peloton, echter Leo , een geblokte renner, niet groot van stuk, maar met een goede sprint in de benen, ja daarvan kon Jaap slechts dromen. In zijn Amateurtijd was Leo getrouwd en moest er een salaris op tafel komen, Hij haalde zijn groot rijbewijs en werd buschauffeur bij de H,T.M., door de onregelmatige werktijden kwam toen zijn wielercarriere op het 2e plan te staan. Ook werd hij geconfronteerd met Suikerziekte, zelf zo erg dat hij afgekeurd werd. De Laatste jaren van leven werden een hel, na al die insuline injecties, die werden opgevolgd door 2 a 3 maal per week dyalises, werd het allemaal teveel zodat euthenasie zijn enige uitweg werd, en op 8 April j.l. werd Leo uit zijn lijden verlost.Ik meen met deze kleine levensbeschrijving van de immer aimabele en rustige bescheiden renner ook nog eens in de picture te zetten, waarin eigenlijk een ander Leo op een voetstuk te zetten, niemand voelde zich geroepen, dus doe ik het maar. Leo als goede oude kennis, en renner hoop ik dat je mag rusten in vrede. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 mei 2015 23:28:31

Dank Theo

Mooi verwoord Theo. Sterkte aan de nabestaanden van Leo Althuijzen.

Geplaatst door Fred, 28 mei 2015 05:21:35

mijn broer leo

Theo, hartelijke dank voor het stuk dat jij heb geschreven over mijn Broer Leo

Geplaatst door Jaap Althijzen, 28 mei 2015 08:25:16

Leo Althuijzen

Al vóór de oorlog kende ons land een wielrenner met dezelfde naam. Woonde volgens mij in de Brandtstraat, et als Willem Matena, en zou de vader van Leo junior en Jaap zijn geweest.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 28 mei 2015 10:02:57

Leo Althuijzen Senior.

Dat klop Han, Ik leerde vader Althuijzen kennen toen hij nog melkboer was en hij woonde ergens in de buurt van de Mient te 's-Gravenhage nadat Leo Junior zijn wielercarriere begon. Senior was getrouwd met een vrouw ook klein van lengte, echter ook o zo vriendelijk dat wij als broekies haar " tante Door" mochten noemen. Ik wist wel dat hij ook eens wielrenner was geweest, echter over uitslagen als die van zijn zoon Leo is mij niets bijgebleven. Wel weet ik dat omstreeks het jaar 1960 van beroep wisselde,de melkkan werd verruild voor de autoband en verhuisde naar de Schilderswijk, namelijk de Paulus Potterstraat waar een Garage met bovengelegen woning werd gekocht. Leo sr. van karakter gelijk zijn beide zonen, verzocht je bij het plakken of verwisselen van een band even naar boven te gaan om bij tante Door een bakkie te nemen, immer vergezeld van een heerlijk koekje. Dat hij vereerd was met de resultaten van zoon Leo, kon je nauwelijks merken, echter hij bracht zijn zoon altijd met zijn grote "Chevrolet" naar de koers, zonder imperial, omdat er 2 complete racefietsen in de kofferbak geplaatst konden worden. Leo heeft nog jarenlang het huidige clubhuis van de Spartaan bezocht en is zeer oud geworden, de exacte leefijd weet ik niet, maar meen dat hij over de 90 jaar geworden is. Ook Carel Hamelink was altijd in zijn omgeving aanwezig, zover ik mij herinner. Zo ziet U maar, dat mijn artikel over zoon Leo Junior weer andere reacties opleverd. Daar is deze Slogblog van Fred van Slogteren een uitstekend middel voor, waar een ieder zijn verhaal op kwijt kan, en velen dankbaar gebruik van maken, bedankt hiervoor "Fred ". Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 28 mei 2015 13:29:49

wat vreselijk van Leo. Sterkte voor de nabestaanden!

Theo, ik heb mijn opa gebeld en vond het leuk te lezen. Hij weet niet precies meer wie u was, maar wilde uit vriendelijkheid wel even de groetjes terug doen!

Kendra

Geplaatst door Kendra N, 28 mei 2015 16:16:29

Leo Althuijzen

Ik herinner me een berichtje uit 'WIELERSPORT'begin jaren '60 waarin stond dat twee veelbelovende Haagse renners vroeg in het voorjaar naar de de Franse Zuidkust gingen om zich temidden van professionals op het nieuwe seizoen voor te bereiden. Het waren Wim Schuling en Leo Althuijzen. Dat was in die tijd een privilege alleen voor toprenners. De prille beroepsernst van Schuling en de zopas overleden Leo Althuijzen heeft hen niet tot grote hoogte gebracht, maar het heeft mij wel geraakt. Iedere maandagmorgen zocht ik in 'Sport en Sportwereld' naar hun namen.

Geplaatst door Jan v d Horst, 29 mei 2015 10:04:58

Wim Schuling

Wim Schuling, een veelvraat wat overwinningen aangaat vooral bij de Nieuwelingen ( thans Junioren en de beginjaren van zijn Amateurtijd. Wim was eens getrouwd met de zuster van de baanrenner Joop Nolten, woonde bij mij in de buurt nl. Harderwijkstraat vlak bij de Dierenselaan. Als zoon van een Stoffen en kledinghandelaar aan de Hoefkade en als filiaal een kraam op de Haagse Markt, alwaar Wim trachte de zijden en wollenstoffen aan de vrouw te brengen, echter indien er gekoerst moest worden was de vogel gevlogen. Zijn broer Frans, ook een paar jaar getracht wielrenner te worden, hetgeen mislukte, nam dan zijn job op de Markt over. Wim jaren nadien gescheiden van zijn vrouw Tonneke, en gestopt met fietsen, zocht jaren later zijn liefde voor de fiets weer op, en trainde als nooit tevoren. Echter zover ik mij kan herinneren verongelukte Wim, doordat hij op weg naar huis, hij woonde toen ergens in de wijk Mariahoeve met zijn voorwiel van zijn racefiets in de tramrails terecht kwam, viel met letsel met de dood als gevolg. Hoe oud Wim geworden is weet ik niet, echter ik schat dat hij ca, 50 jaar oud geworden is, wellicht weet een ander hier meer over te vertellen. Met de dood van beide door Jan van der Horst gememoreerde talenten, hebben niet bereikt wat zij voor ogen hadden. Ook hier geld het spreekwoord: Velen zijn geroepen echter weinig uitverkoren. In de hoop dat zij in het "hiernamaals"vinden hetgeen hen op het aardse bestaan niet lukte. Ik gedenk hen met diep respect!Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 29 mei 2015 10:59:58

Leo Althuyzen

Spijtig te lezen dat Leo Althuyzen onlangs is overleden. Ik ontmoette Leo voor het eerst in 1970 toen ik lid werd van De Spartaan. Ik kende zijn naam en die van zijn broer Jaap (Japie Althuyzen) al eerder. Beiden waren in de jaren zestig meer dan verdienstelijke criteriumrenners. Zoals Theo ten Dam al schreef (mooi stukje Theo) kon Leo zijn hobby en zijn werk als buschauffeur niet combineren Op de club reed hij wel regelmatig zijn rondjes. Ik kende Leo als een sympathieke, bescheiden jongen. Dat geldt trouwens voor alle Althuyzens. Oude Althuyzen (klinkt als een pleonasme) was ook helemaal gek van wielrennen. Op hoge leeftijd reed hij in het winterseizoen nog mee met de door Carel Hamelink uitgezette vossenjachten. Leo sr. kreeg dan tien of vijftien minuten voorsprong en reed dan de vossenjacht samen met Commandeur b.d. J.F. van Dulm. Leo sr. vertelde een keer dat Leo jr. als deelnemer aan Olympia’s Ronde door Nederland telkens werd ondergebracht bij gastouders. Een keer kreeg hij als ontbijt twee bruine boterhammen met suiker. Hij werd geacht hierop een koers van ca 170 km te rijden. Oude Leo heeft toen ingegrepen. Ik ben vergeten op welke manier.
Ik wens de familie van Leo heel veel sterkte toe.

Geplaatst door Piet van der Meer, 29 mei 2015 14:34:40

beter laat dan nooit

Een droevig bericht dat Leo jr. overleden is nu bijna 2 jaar geleden.
zo zie je maar dat het glorierijke verleden van De spartaan nog altijd bij veel mensen leeft.
Jan v.d. Horst, ik zie jouw naam veel bij artikeltjes over De Spartaan.
Maar jij bent toch de oud-beroepsrenner uit Haarlem.

Vanaf deze plek iedereen een warme groet.

Rob ten Hagen
Geplaatst door Rob ten Hagen, 28 februari 2017 12:54:53

Mooie herringen aan Leo

Hoi daar veel oude verhalen boven komen en ik kijk wat er jongens zoals Leo waar ik met gefietst heb bij de aspiranten en nieuwelingen 1958 en 1959 kijk ik toch wel op van zijn overlijden daar we samen wel gezellig hadden, ik heb nog een foto van Leo met zijn moeder in 1958 in de rond Alphen, dus mooie herinneringen de fam een warme groet van Tonnie Barten
Geplaatst door Tonnie Barten, 21 januari 2019 22:37:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web