Het balhoofdplaatje van Otto …

“Deze week eens een ander ‘plaatje’, dan die van de balhoofden. Onder de schoenen van de renners zitten ook plaatjes en dit is er één van. Vroeger om grip te krijgen op de pedalen met toeclips en tegenwoordig als de andere kant van het klikmechanisme. Dit is een schoenplaatje van TA, met als typenaam Jacques Anquetil, de grote Franse kampioen uit de jaren zestig. In die tijd verdienden renners naast het contract dat ze met een hoofdsponsor hadden ook nog wat extra’s door het dragen van ...

... bepaalde merken schoenen, brillen, haarbanden, enzovoort. Het was aan de renner, in zijn hoedanigheid van zakenman, om daar zoveel mogelijk geld uit te slepen. Dat liep uit de hand, want er werden in de jaren tachtig en negentig soms extreem hoge vergoedingen betaald voor fotosessies als een beroemde renner naar een fotostudio kwam om daar een uurtje met een zonnebril of een ander attribuut te poseren. Zo betaalde Sigma, fabrikant van fietscomputers, eens een bedrag van tienduizend Mark aan Jan Ullrich voor een fotoshoot. Tegenwoordig is dat niet meer zo, omdat de renners van Rabobank en andere grote sponsors allemaal dezelfde schoenen, brillen, helmen, en sokken dragen, omdat de sponsor dat centraal regelt. In de tijd van Anquetil waren dat soort commerciële activiteiten voor de renners noodzaak om het inkomen wat op te krikken, door hun naam te lenen aan van alles en nog wat tot zelfs het aluminium schoenplaatje aan toe. De firma TA was een pionier op het gebied van aluminium fietsonderdelen en het is allemaal begonnen met kettingwielen. Dat was in 1947 het eerste product van deze fabriek en die worden nog steeds geproduceerd. Verder maken ze cranks, pedalen en tegenwoordig ook bidons. Het is maar een klein fabriekje in de omgeving van Reims dat vooral is gespecialiseerd in afwijkende maten. Zo maken ze cranks vanaf 155 tot en met 190 millimeter, terwijl de grote internationale industrieën als Shimano, FSA, Campagnolo en SRAM alleen maar de meest gebruikte maten leveren. Een ander product is de bedrukte bidon en als Frans bedrijf hebben ze altijd een streepje voor bij de organisatoren van de Tour de France, als de jaarlijkse inkoop van bidons wordt aanbesteed. TA werd opgericht door Georges Navet. Het is een echt familiebedrijf met veel vrouwen, reden waarom een van zijn kleindochters er nu de scepter zwaait. Ze is niet de enige vrouw in de top, want ook de bedrijfsleider en andere staffunctionarissen zijn vrouwen. Verder is het een traditioneel bedrijf, waar ze het altijd bij aluminium hebben gehouden. Dat is de reden dat schoenplaatjes niet meer in het assortiment zitten, want die worden al lang niet meer van aluminium gemaakt. Als je goed naar dit plaatje kijkt, zie je ook waarom.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Otto verblijft op dit moment in Indonesië om daar een aantal lezingen te houden voor verenigingen van oude (Nederlandse) fietsen. Vandaar nog een gouwe ouwe.

Door Fred van Slogteren, 29 maart 2013 9:00

Schoenplaatjes

Wie herinnert zich die ellendige schoenplaatjes niet? Naast de veel te smalle Italiaanse leest van de Detto Pietro wielerschoen kreeg je met dergelijk plaatje ook nog eens te maken met de verborgen stalen plaat in de zool waarop men de bijgeleverde schoenspijkertjes plat sloeg.

Geplaatst door Jan v d Horst, 17 september 2010 10:00:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web