Uit de ordners van Jan

“Vandaag ga ik terug naar september 1968 aan de hand van het blad Wielersport, 17e jaargang nummer 33, verschenen op 26 september, gisteren precies 42 jaar geleden. Op de cover staat een foto van de Leidse wielervereniging Swift-Combinatie, die in Dronten voor de derde maal in successie algemeen clubkampioen van Nederland was geworden. Op de foto staan Bart Zoet, Jan Zoons, Gerben Karstens en Joop Zoetemelk. Zoals ieder jaar waren die nationale clubkampioenschappen voor de redactie van het blad aanleiding om eens flink uit te pakken, met daarbij heel veel fotowerk van de afvaardigingen van Nederlandse wielerverenigingen. ‘De nationale wielersport beleefde een hoogtijdag in Oostelijk Flevoland’, concludeerde de ...

... daar aanwezige medewerkers. Dat waren hoofdredacteur Jan Balder en Ben Zomerdijk, voor het fotowerk bijgestaan door de Amstelveense fotograaf Luuk Gosewehr.

Een tikje overdrijving mag de schrijvers niet ontzegd worden, waar ze deze wielerdag ‘de dag der dagen van het wielerseizoen 1968’ noemen. En dat twee maanden nadat een Nederlandse wielrenner voor het eerst in de geschiedenis de Tour de France had gewonnen. Het hele artikel ademt een lyriek over het aan de vroegere Zuiderzee ontrukte polderland, die doet vermoeden dat de heren betaald werden door de Drontense VVV. Gelukkig kwam ook het wielrennen aan de orde en over de winnende formatie uit Leiden werd geschreven: ‘Swift had er ook nu weer alles voor gedaan. Het viertal Gerben Karstens, Bart Zoet, Joop Zoetemelk en Jan Zoons was al een dag eerder in Elburg aangekomen. In 1969 bestaat Swift vijftig jaar. De prolongatie van deze vooral voor een vereniging zo mooie titel komt dus bijzonder gelegen. Men hoopt ook dat cycle-crosser Cock van der Hulst zich weer in het rood-wit-blauw kan steken en dat er voor Joop Zoetemelk een witte trui met vijf Olympische ringen in gereserveerd ligt.’ De laatste verwachting kwam uit want Zoetemelk reed in Mexico met Den Hertog, Krekels en Pijnen naar het goud, maar Van der Hulst moest de Nederlandse titel veldrijden aan Huub Harings laten.

De tweede plaats in de A-categorie was voor ASC Olympia uit Amsterdam met Peter Post, Cor Schuuring, Henk Cornelisse en Harrie Jansen in de gelederen. Het brons werd gewonnen door de Limburgers Jan Hugens, Eddy Beugels en de gebroeders Jan en Huub Harings van T&WC Maastricht. Kampioen in categorie B werd WSV De Peddelaars uit Hoogeveen met Hulzebosch, Middelveld, Jans en Wicher Vlot. In categorie C glorieerde HSV De Kampioen uit Haarlem met de renners Bakker, Jansen, Neeskens en Schelvis.

In hetzelfde nummer staat ook een verslag van de derde uitgave van de Amstel Gold Race, toen nog een najaarskoers. Op zaterdag 21 september 1968 was de start in het Brabantse Helmond en de finish in het Limburgse Elsloo, niet toevallig de woonplaats van Harrie Steevens die via een ‘daverende eindspurt’ niet te stuiten was voor de Belg Roger Rosiers, in het sprinten toch geen kleine jongen. Hoewel de Gold Race toen nog maar een semi-klassieker was, was die wedstrijd internationaal voor de Nederlandse wielersport al van zoveel belang dat het vreemd aandoet dat er voor dat evenement maar twee pagina’s waren ingeruimd, terwijl de Nederlandse Clubkampioenschappen drie keer zoveel ruimte kregen toebedeeld. Toch was het volgens Jan Balder weer een allerbeste wedstrijd, kundig en strak opgezet door de Amstel Brouwerij (jawel, een van de adverteerders in Wielersport) in samenwerking met het Limburgs Dagblad. Technisch waren de zaken eveneens magnifiek voor elkaar, want uitgevoerd door bureau InterSport waarachter in die tijd de heren Herman Krott en Ton Vissers schuil gingen. ‘Vier lekke banden en enorm veel zwaar werk konden Harrie Steevens niet remmen in zijn greep naar de zege. Evenmin de druk welke van achteraf op hem en zijn medevluchter in de allerlaatste kilometers, de Belg Roger Rosiers, werd uitgeoefend. Tegen een Steevens in deze uitzonderlijke vorm was niet te rijden. Hij regeerde en dirigeerde gelijk als in zijn allerbeste amateurjaren. En met dit alles kreeg deze derde Amstel Gold Race - eerder gewonnen door Jean Stablinski (1966) en Arie den Hartog (1967) – wederom een grote winnaar op de erelijst.’

In deze uitgave van Wielersport werd ook nog teruggeblikt op het WK op de weg dat enkele weken daarvoor was verreden in het Italiaanse Imola. Gerard Sillen beschrijft nauwkeurig de misstanden in deze race, waarin de nationale belangen ondergeschikt waren aan de merkenbelangen van de renners. Hij vroeg zich af hoelang dit nog door kon gaan en concludeerde dat de nationale ploegen in het wegkampioenschap uit de tijd waren. Hoe pijnlijk dat ook was voor de UCI en de wielerbonden van de afzonderlijke landen. De realiteit diende, volgens Sillen, te worden aanvaard dat het veel zuiverder zou zijn het WK in het vervolg door merkenploegen te laten betwisten. Veel goedkoper ook voor de bonden die alle kosten voor deelname voor hun rekening moesten nemen, maar met lede ogen moesten aanzien dat de merkenploegen het koersverloop en ook de uitslag bepaalden. Leuk om te lezen, zeker omdat er 42 jaar na dato nog geen spat is veranderd.

Tot volgende week!”
   
Jan Houterman

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 27 september 2010 10:00

Uit de ordners Clubkampioenschappen

Dit stukje haalt bij mij ook weer mooie herinneringen boven, want in de C-categorie werden wij (= De Zwaluwen Doetinchem) tweede. Ik heb de kleine medaille nog steeds niet weggegooid.
Met Roy Schuiten in de gelederen moesten wij het weliswaar afleggen tegen De Kampioen uit Haarlem, maar we bleven het favoriete Theo Middelkamp uit Goes (met Priem, de Waal, van de Bunder en Remijn) wel voor. Bij De Kampioen reed Jan Jansen mee, de renner die door Jan van der Horst in zijn stukje van vrijdag "Herinneringen aan Roy Schuiten" wordt opgevoerd als doelwit van Roy. Klein wereldje toch, maar wel mooi.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 27 september 2010 13:37:09

Als we toch herinneringen ophalen

Ja, Herman, dat was een prachtige prestatie van jou, Roy samen met Gerard Dijker en Tonny Kelderman. Die laatste vooral was van een bijzonder kaliber. Zag hem een keer ergens in Brabant een massaspurt winnen waar hij Theo Smit op lengtes reed. Na een paar jaar besloot hij toch maar weer te gaan voetballen. Opnieuw als midvoor bij de Keyenborgse Boys. Was dichterbij en die wedstrijden bij het fietsen duurden zo lang. Doelpunten maakte hij aan de vleet.

Ik zie me weer zitten bij zijn ouders thuis. Net van school, wachtte ik daar op Toon die weldra op de brommer van zijn werk kwam. Onder verfspatten (hij was schilder)kleedde hij zich dan om en voor we vertrokken, moest hij nog even wat eten. Een onwaarschijnlijke stapel boterhammen stond op hem te wachten die verdween in een vloek en een zucht.
Nooit zal ik daarbij de tevreden blik van moeder Kelderman vergeten. Zoals zij keek naar haar jongste spruit, terwijl die lekker zat te smikkelen. Misschien was bunkeren een meer passende term.
We worden oud.

Geplaatst door joep scholten, 27 september 2010 14:38:59

Als we toch herinneringen ophalen

We blijven jong Joep, dank zij de fiets waarop we nu nog steeds onze kilometers maken.
En je hebt helemaal gelijk: die Tonnie Kelderman was een bijzondere. Op zijn eerste fiets stand wel het logo van Gazelle en was gehaald bij Suselbeek in de Velswijk, maar de benaming racefiets was niet van toepassing. Toch won hij als sprinter heel vaak in een stijl die totaal het tegenovergestelde was van flyer Roy Schuiten. Maar die laatste was dan ook van een "hors categorie"!

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 27 september 2010 16:44:09

Clubkampioenschappen

Als we het daarover hebben word ik lyrisch bij het terugdenken aan de tijd dat het in Wijk bij Duurstede werd gehouden. Enkele weken terug heb ik er nog de sfeer opgesnoven toen ik er gepakt en gezakt met mijn fietsmaat doorheen reed. Het stadje is nog in de zelfde staat, maar de doorgaande straat is te krap geworden voor een wielerwedstrijd. Ach wat zit ik nou toch te zemelen. Ik word echt oud.

Geplaatst door Jan v d Horst, 27 september 2010 17:56:42

Oud, jong? Gewoon Jongens voor onbepaalde tijd

Wijk bij Duurstede, we reden er een ploegentijdrit ter voorbereiding op Dronten. Henk Rijks, Frits Schr, Bram van der Stelt en ondergetekende. Niemand wilde graag achter Bram rijden, want die lag zo laag dat je twee keer in de wind reed. Bij eerste bocht ging het mis. Bram miste hem en reed in een droge sloot die parallel liep met de weg. Daar fietste hij gewoon verder. Geen gezicht en Frits, Henk en ik lagen dan ook slap lagen van de lach toen we dat blauw gele shirtje door die droge sloot zagen ploeteren. Effe verder kwam hij eruit en deed dat alsof het dagelijkse routine was. Een week later werden we in Dronten vierde. Drie seconden voor ons de ploeg van de Stofwolk met Joop Ribbers, Arie en Reinier Hassink en Jeroen Tijdink. Pijnlijk, want dat moest je een heel jaar horen als je met die gasten trainde.

Geplaatst door joep scholten, 27 september 2010 19:03:21

Zilveren Molentoernooi

Behalve de Clubkampioenschappen in Wijk bij Duurstede en later in Dronten, werd ook ieder jaar het Zilveren Molentoernooi verreden.
Ik weet niet meer of dat toernooi gehouden werd vr of n de clubkampioenschappen en twijfel aan de plaats.
Ik dacht Alkmaar, maar het zou even zo vrolijk Zaandam geweest kunnen zijn.
Ik heb er meerdere malen met de "mijn" club, de Residentie Rennersclub Sparta deelgenomen.
Toen ik eenmaal amateur werd en mee kon doen in Dronten aan het NK, was ik net lid geworden van de Haagsche Renners Club de Spartaan.
Daarmee deelgenomen met Piet Kettenis, Michas Bertou en een Branbantse renner van wie ik de naam kwijt ben. Ik weer alleen nog dat de laatste uit Stampersgat in NB kwam.

Geplaatst door Bert Visser, 17 oktober 2010 17:41:12

zilveren molen tournooi

het zilveren molen tournooi werd altijd vereden in de wijde wormer en werd georganiseerd door d.t.s. zaandam

Geplaatst door k.kwantes, 20 oktober 2010 17:30:32

Bert Brabant Visser

Ha die Bert ik kan dit niet zo goed herinneren maar dat moet volgens mij Ad van Overveld uit Zegge zijn geweest. Vaag staat mij bij dat ook een zekere Wouters uit Brabant lid is geweest van de HWV of te wel Haagsche Wieler Vereniging DE SPARTAAN

vriendelijke sportgroet
Piet Kettenis

ps Tandje erbij aub

Geplaatst door P. Kettenis, 02 december 2010 14:17:30

Brabander

Hallo mannen!
Die Brabandere was Leo Embregts uit Stampersgat.
Vader had een 'frietzaak' hij zelf is lasser van beroep.
Indertijd had ik een aantal Brabanders naar De Spartaan gehaald, allemaal tuk op de premies die ze kregen als ze in het Felix Bonzo-shirt reden.
Henkie Stander, oud-kampioen van Nederland Ad v. Overveld, Tonnie Barten (z'n zus is nog een tijdje mijn stief-schoenmoeder geweest)en nog een paar van die kleppers.
Ik kan me hog herinneren dat ik in het Westland aan de microfoon stond en dat Leo Embregts 'onerstaanbaar schreeuwend' langs de jurywagen kwam: ronde-na-ronde.
Bleek dat hij zijn kunstgebit onderweg was verloren!
Goede oude tijden!
Iedereen gegroet en een gelukkig nieuwjaar

Geplaatst door Rob ten hagen, 27 december 2010 23:34:13

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web