De Kus!

Hoewel ik uit andere bron weet dat hij in 1947 winnaar was van de Ronde van Dordrecht, vermeldt de opsomming in het boek 100 Jaar Wegrenners van Wim van Eyle en Jacques Burremans slechts twee overwinningen van Louis Motké als beroepsrenner. In juni 1940 werd hij – één maand na de bezetting door de Duitsers – kampioen van Nederland op de weg door Piet van Nek en Willem Reuter te verslaan en een ...

... jaar later prolongeerde hij die titel door Aad van Amsterdam en Cees Joosen voor te blijven. Een kampioen in oorlogstijd zou derhalve een mooie titel zijn geweest voor een biografie over deze behoorlijk onbekende wielrenner uit Midden-Limburg. Hij was zijn tijd overigens ver vooruit, want de dubbelkus dateert uit deze eeuw en is iedere dag te zien na afloop van een etappe in zowel de Tour als de Giro en de Vuelta. Ik geloof echter niet, de twee vrouwen bestuderend, dat het hier om echte rondemissen gaat, maar om twee dames uit de directe omgeving van de tweevoudige kampioen uit Roermond. Zijn vrouw en zijn moeder bijvoorbeeld. Dat verklaart ook de blijdschap op het gezicht van Louis, die in de jaren zeventig als meubelhandelaar enige tijd een amateurploeg sponsorde en ook als ploegleider actief was. Tegenwoordig ondergaat een renner de dubbelkus als iets dat bij het protocol hoort en meer niet. Deze foto met echte blijdschap toont dus (waarschijnlijk) een vrolijk familietafereeltje met een renner in het middelpunt die al lang geleden is overleden. (Foto: archief Piet Kessels)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 11 september 2010 8:00

de dames

toevallig zag ik deze foto van mijn opa. de dames op deze foto zijn: zijn moeder (Helena (Leen) De Vries) en zijn zus (Mia Motké). Weer een mysterie opgelost.

Geplaatst door Marco Engel, 24 april 2011 19:31:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web