Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

“Tot mijn verzameling behoort een vuurrode Silk Sport racefiets. Op de zitbuis zit een plakplaatje met de tekst C. Cillekens – 1e Pijnackerstraat 6 - Rotterdam Noord. Ik vermoed dat dit iets te maken heeft met de winkel van Bertus Bitter. Die zat in de jaren vijftig en zestig op dat adres met de naam Verbi Sport en de wielergekke Bertus sponsorde omstreeks 1960 enkele renners onder wie de latere Tourwinnaar Jan Janssen. Ik heb wel eens gehoord dat de fietsenmaker, die bij hem in dienst was, het ...

... bedrijf heeft voortgezet en dat kan best eens die Cillekens zijn. Behalve die mooie rode kleur is er weinig opmerkelijks aan deze fiets of het moeten de remmen zijn. Die zijn van Universal model 61, het jaar dat deze remmen op de markt kwamen. De overige onderdelen zijn van Campagnolo. Wat ik wel intrigerend vind is de naam Silk, Engels voor zijde. Wat heeft dat met de wielersport te maken? Als je erover gaat nadenken is dat meer dan je vermoedt. Een kwartiertje op internet en je komt een hoop aan de weet over zijde. Zo kwam ik op een site van Silk Rotterdam, een firma die zijden trouwkostuums levert en dameslingerie. Dat doet aan de huwelijksnacht denken en tegenwoordig duren veel huwelijken maar iets langer. Als je de vier jaar haalt, mag je je zijden bruiloft vieren, lees ik op een andere site. Als vanzelf kwam ik bij een uitleg over de zijden route. Dat is geen wielertraject maar een handelsroute van oost naar west, waarbij lang geleden kostbare goederen werden vervoerd waaronder natuurzijde. Al duizenden jaren voor onze jaartelling hadden de Chinezen het monopolie op de productie van zijde. Een stelletje Nestoriaanse monniken heeft het geheim naar het westen gesmokkeld, met gevaar voor eigen leven dat figuurlijk aan een zijden draadje hing. Het smokkelen van de zijderups was namelijk streng verboden en het zou me niets verbazen als daar de doodstraf op stond. Het gebeurde toch, want in de holle wandelstokken van de monniken zaten die kostbare rupsjes verstopt. Ze werden in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw gebruikt om onder andere het zijde te produceren dat voor baanshirts en voor superlichte tubes werd gebruikt. Baanrenners zagen er vroeger gelikt uit in hun felgekleurde glimmende truitjes van zuiver zijde, die als handschoenen om de rennersrompen pasten. Zo heel anders dan de wollen truien van de wegrenners, die in de regen eens zo lang werden. De baansprinters van toen reden op zijden bandjes die al alle lucht verloren door een verdwaalde zandkorrel. Helemaal van zijde waren ze natuurlijk niet, want het was een combinatie van latex en natuurzijde. Ze waren er onder andere van het merk Dugast en ze kostten in die tijd een vermogen. Toen een gewone tube voor een wegfiets nog te koop was voor pakweg twintig gulden moest je voor een zijden bandje van Dugast al gauw het tienvoudige neertellen. Ook de koersbroeken van baanrenners, hun handschoenen en zelfs de sokken waren er in een zijden uitvoering en het zou  best kunnen dat de uitdrukking ‘zijesok’ ooit in de wielersport is ontstaan. Dat is allemaal verleden tijd want als we de kunststof uit de huidige wielersport zouden bannen, hou je alleen nog de naakte renners over. Toch is er in de zesdaagse nog wel iets dat aan het verleden herinnert. Als een coureur tegenwoordig een overwinningskrans krijgt omgehangen, dan is het goed wel mogelijk dat er ergens ‘made in China’ op staat en dat de bloemen van SILK zijn. Het ruikt nergens naar, hooguit een beetje bitter.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET? 

Door Fred van Slogteren, 7 september 2010 8:00

Silk Sport fiets

Goedenavond,

de rode fiets is gemaakt door mijn vader Clemens Cillekens die inderdaad na Verbi Sport zelf een fietsenzaak is begonnen genaamd Silk Sport,Mijn vader werd "Silk genoemd (naar zijn achternaam)en werd een begrip in de racefietswereld.....
De fiets waar Jan Jansen wereldkampioen op is geworden is gemaakt door mijn vader, jawel...

Geplaatst door Clemens, 06 oktober 2010 21:42:11

Silk Sport fiets

Niet te hopen dat wereldkampioen Jan Janssen leest, dat hij op deze site Jan Jansen wordt genoemd.

Geplaatst door Rob Kat Alkmaar, 07 oktober 2010 19:24:38

Silk Sport Fiets

Niets ten nadele van Peter Ravensbergen, hij schreef de naam van Jan Janssen wel goed. De fout stond in de reactie.

Geplaatst door Rob Kat Alkmaar, 07 oktober 2010 19:30:43

Silk sport

Clemens,
De meneer waar ik deze Silk van gekocht heb, was zeer verguld met zijn fiets. Wegens rugklachten mocht hij niet meer op zijn racefiets rijden, anders had hij hem nooit verkocht.

Geplaatst door peterrdefiets, 04 november 2010 13:36:38

silk sport

silk sport heeft later nog op de bergweg een tijd een winkel gehad waar nu ook een racefiets specialist zit 40 jaar geleden zat hier fietsenmaker bartels

Geplaatst door herman, 20 juni 2011 18:04:06

Werkplaats Silk

Clemens Cillekens,de grote meester. Hoeveel zaterdagen zat ik daar wel niet als klein jochie. M'n vader nam me ieder weekend mee langs de fietsenzaken, want dat waren de hangplekken voor de renners als ze niet fietsten. Ere wie ere toekomt, Clemens is mijn grote inspiratiebron. Zelf al 16 jaar fietsenmaker, en nu voor de hobby klassieke racers restaureren, allemaal door de werkplaatsen van Silk. Clemens jr., dank voor de bevestiging, dat ik het vak van de beste af heb mogen kijken. Detail: m'n pa reed op een Visser, maar voor het echte werk bracht-ie die bij Silk... ;-)

Geplaatst door Patrick, 22 februari 2013 20:43:10

CONTACT

Ik zou graag naar 40 jaar weer de hand met u schudden.

Rene Kievit..

Geplaatst door Rene kievit, 18 oktober 2013 19:44:36

topfiets

Ik heb er een gevonden op marktplaats, een prachtige Silk Sport. Knalrood frame, prachtig onderhouden. Ik word elke zondag ingehaald door mannen met een knetterdure nieuwe fiets en snelle pakken, maar ik zit lachend op deze fiets. Dank aan de maker!

Geplaatst door Wouter, 05 mei 2014 09:22:37

topfun

Leuk verhaal over deze fiets. da's iets wat die knetterdure nieuwe fietsen niet hebben, en die zullen er binnen 50 jaar niet meer zijn ook als hun carbon degenereert. HEt allerleukste: een aantal die gasten met die pokkedure fietsen verloren rijden met de vingers in de neus. Sommigen zijn echte fietsliefhebbers die gewoon topmateriaal kopen voor topprestaties, maar velen... denken dat geld alles kan kopen. Da's wat er bij die retro fietsen en hun liefhebbers ontbreekt, al beginnen er stilaan geldwolven op te duiken... jammer.

Geplaatst door yourt, 07 juli 2014 20:04:36

voor Clemens van Silk Sport.

Beste Clemens,

Ik hoop dat je dit leest...

Een van mijn meest dierbare bezittingen is mijn vaders rode racefiets.
Het is volgens mij de meest rotterdamse racefiets die er bestaat want het frame is van WBR
(Willem Buitendijk Rijwielen) in Zuid maar jouw vader heeft hem in '52 opnieuw uitgerust en gemoffeld.

Onze vaders, ze hebben vroeger met en tegen elkaar gekoerst.
Ronde van Kralingen, Crooswijk, Kampioenschap van Zuid-Holland, Ronde van het Westland ect.
Niet zo vreemd dus, dat mijn eerste echte racefiets, een metallic bordeauxrood dingetje van Silk sport op de Bergweg was.
Het merk weet ik helaas niet meer maar dat ie prachtig was, geloof me maar.

Dus toen mijn vader als 40 jarige in pak hem beet '70 dit fietsje voor mijn 6e verjaardag bestelde was het niet meer dan logisch
dat onze vaders over hun oude fietsen spraken.

Volgens mijn vader ging hun gesprek toen als volgt. Je vader sprak.. ik rij tegenwoordig op een...?
Waarop Dirk (mijn vader) sprak, ik rij nog steeds op je rode en ik blijf hierop rijden tot je een betere maakt.
Jouw vaders antwoord was toen... ja dat snap ik wel.. want van jouw fiets heb ik enorme spijt gehad.
IK heb me er in namelijk de kelere achter aan gereden.

Mijn vader is inmiddels 83 en heeft zijn hele leven nooit een meer een andere racefiets gekocht.
En ik begrijp dat heel goed want jouw vaders racefiets is nu mijn winterfiets voor op de rollenbank
en hij rijdt nog steeds als een jonge god!

Met hartelijke groet.
Jolanda

Geplaatst door Jolanda, 06 oktober 2014 14:31:35

Ik heb ook zo.n mooie zijde ZIJDE fiets

Ja beste mensen met camp gemonteerd en hoge fondsen kleur zwart.Deze fiets heb ik al 42 jaar in mijn bezit.
Gekocht bij Silk Sport.Ik heb ook de bakfiets gehad van Evert Dolman.
In de wintermaanden gefietst bij Café Ben Plei op de Oostzeedijk Renners Club Rotterdam met de fiets van Evert.
Mijn eerste fiets had mijn vader gekocht bij Peet Wieshoff
Ik was 11 jaar B ASP fiets met houten velgen.
Ik was zo trots als een hond met zeven gouwe lullen.
Peet was toen ook mijn trainer.hele mooie tijden waren dat Peet was een top kerel.ook gefietst met Henk Vos.hij werd kampioen van Rotterdam bij de nieuwelingen en ik bij de A ASP.
Dat was even mijn verhaaltje

Geplaatst door Aad van Helden, 14 november 2014 22:33:29

Verbi sport

Bertus Bitter was mijn opa. De verhalen die hij mij heeft verteld over Rotterdam en de tour de France waren altijd heel bijzonder. Ik heb nog een prachtige fiets staan die was speciaal gemaakt voor mijn vader. Een A frame voor hele lange mensen. Deze fiets gaat nooit weg. Voor mij heeft de fiets veel emotionele waarde. Inderdaad Verbi sport is later overgenomen door Clemens Cillekens.

Geplaatst door Olaf Bitter, 04 juli 2015 12:58:32

Bertus Bitter

Beste Olaf, bewaar deze fiets zolang je leeft, niet alleen dat het een prima fiets is. echter " Verbi Sport" was een van de 1e sponsors van Tourwinnaar Jan Janssen, wijds en zijds bekend! Ik heb er overigens nooit een bezeten,dit terzijde. Ik wil jou zeggen dat je Opa,een fijn mens was, heb hem eens ontmoet tijdens de toen nog jaarlijkse Ronde van Crooswijk in de jaren 60 der vorige eeuw. In deze wedstrijd bij de amateurs kreeg ik tot 2x toe een lekke band, terwijl ik in de kopgroep reed, kon van een afgestapte renner ( Cees Terlouw ) zijn achterwiel en later zijn voorwiel steken, en werd als 6e geklasserd. Toen kwam er na afloop een mijnheer naar mij toe, die mij complimenteerde met deze prestatie, en vertelde dat hij Bertus Bitter heette, en een Racefietswinkel had in de 1e Pijnackerstraat te Rotterdam, wist ik wel van andere renners, want ook Wil Bravenboer eens Kampioen van Nederland der Nieuwelingen ( thans Junioren ) was bij Uw Opa in dienst.Vervolgens nodigde hij mij uit om eens bij hem langs te komen in zijn zaak, deed dit de Woensdag erop, moest hiervoor wel een snippermiddag inleveren bij mijn werkgever. Nadat ik zijn zaak bezocht had, ging ik naar huis, met een koerszak waarin 2 nieuwe" Clements" ( Tubes )zaten alsmede een valhelm van Deense kwaliteit, en die kosten wat, kan Ik U verzekeren. Had zich waarschijnlijk aangetrokken het 2 maal lek rijden van mij. U moet weten dat ik op banden reed, die soms wel 4 a 5 keer gerepareerd werden", zolang het loopvlak niet al teveel inrijding vertoonden. Ik liet deze banden altijd repareren bij Piet Bruin, brugwachter van professie en volgens mijn weten nog steeds in leven, ver in de 90 jaar is hij! en als hobby was hij voorzitter der SRC "De Kampioen ", je betaalde toen 50 cent per band. Piet's zoon Martin Bruin heeft het tot vandaag de dag tot Internationaal Jurylid geschopt. Helaas is de SRC de Kampioen opgegaan in de Haagsche HSK "Trias ", wat ik altijd heb betreurd daar ik mij bij deze vriendenclub altijd thuis gevoeld heb, echter dat er te weinig renners waren die mij op een gegeven moment partij konden geven, ben ik terug gegaan naar De Spartaan, waar veel meer concurrentie was, en daarmee bereikte jezelf ook betere prestaties.Na dit uitstapje terug naar Bertus Bitter, het boven omschrevene heeft veel indruk op mij gemaakt en ben hem tot vandaag de dag dankbaar voor het aan mij geschonkene, en door middel van dit artikel kan ik je complimenteren dat jouw OPA voor mij een toffe PEER was ! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 04 juli 2015 23:18:02

SRC De Kampioen

Het samengaan van SRC De Kampioen, RRC Sparta en HRC Hollandia in 1987 was een min of meer noodzakelijk kwaad en de afzonderlijke besturen zijn dat destijds na goed onderling overleg overeengekomen met de gemeente Den Haag. De fusie was een voorwaarde van de gemeente Den Haag om het mooie parcours op de Uithof te kunnen realiseren. Logisch, ze konden moeilijk de ene vereniging dit wel "schenken" om vervolgens de twee anderen dit te ontzeggen. Eigenlijk maakt het de historie van de drie verenigingen alleen maar rijker. In de naamgeving HSV Trias worden in zake de begin letter de drie oorspronkelijke verenigingen nog geëerd. Alle verenigingen hebben het moeilijk, en de wielersport is daarop geen uitzondering momenteel. Mede als gevolg van de crisis worden vele lidmaatschappen (Theo ten Dam gaf het eerder zelf ook al aan) opgezegd. Ondanks het op landelijke niveaus organiseren van o.a. dikke banden wedstrijden om het (weg)wielrennen te promoten. De jeugd van tegenwoordig zit echter blijkbaar liever binnen met een computerspelletje. Helaas. Het gevolg van een cultuuromslag waarschijnlijk. En misschien was de fusie wel een vooruitziende blik. Drie afzonderlijke verenigingen hadden het mogelijk niet overleefd nu. Dus "tel wat je hebt, en niet wat je mist"... ;-)

Geplaatst door marcoV, 05 juli 2015 09:21:23

Silk Sport

Hallo ...

Ik ben al 2 jaar opzoek naar een Silk Sport racefiets.
Me vader had er vroeger 1 in het blauw! Iemand 1 staan in 60/61 cm

Ik hoor het graag alvast bedank!

Met Vriendelijke Groet,

Jeffrey Vd Kraan

Geplaatst door Jeffrey Vd Kraan, 21 december 2015 10:43:59

verbi sport

ben in het bezit van een verbi sport frame
het frame is in een lelijke kleur over gespoten
na het met afbijt voorzichtig schoonmaken van het merkplaatje op de balhoofdbuis
kwam verbi sport voor de dag ,enmet in grote letters VB.
mijn vraag is nu wat was de meest gangbare kleur en
wie weet een goed moffel-adres

groet anton eikelenboom sr
Geplaatst door A F Eikelenboom , 15 april 2017 20:12:07

Silk Racefiets

Ik heb een paar weken terug een fietsje gekocht in Frankrijk, Hiervan dacht ik dat het een Japanse fiets was Katakura Silk tot ik berichtje op Marktplaats kreeg dat het wel eens een Nederlandse fiets kon zijn.
Ik ben benieuwd of iemand er meer van af weet?
Op de buis zitten transfers van Uiker, hier kan ik niet echt iets over vinden ook.
Het Framenummer: BS85445

Kan iemand mij misschien meer vertellen?
Geplaatst door Morin, 11 juni 2019 13:33:04

Silk

Heb je hier iets aan?

https://marksbikes.wordpress.com/tag/katakura-silk/

Vriendelijke groet,

Jan Quax
Geplaatst door Jan Quax, 12 juni 2019 05:16:05

Silk

Ik heb wat snel gereageerd: zo bestaan er nog meer sites. EEn zoekmachine kan veel doen.............
Geplaatst door Jan Quax, 12 juni 2019 05:19:25

Blauwe Silk sport in de aanbieding of te ruil

Dag Allen,

Op mijn twaalfde leek het mij een top idee om mezelf in de wielerwereld te gooien en kocht daarom een simpel wielrenfietsje.
Inmiddels 6 jaar later is dit fietsje wat aan de kleine kant voor mij en zou ik graag een wat nieuwer en groter model willen. Na enig speurwerk over mijn huidige fiets ben ik hier terecht gekomen en zie ik dat de fiets een heus icoon is.
Ik zou hierbij dan ook graag deze fiets te koop of te ruil willen aanbieden aan iemand die de fiets nog wel kan blijven berijden en waarderen.

De fiets heeft wel gebruikerssporen en de achterderrailleur is vervangen. Het origineel heb ik nog wel, maar hier moet wel wat moeite in gestopt worden.

Ik hoor graag wanneer er interesse is.

Mvg,

Guus van Wezel
06-23597088
Geplaatst door Guus van Wezel, 08 augustus 2019 11:40:38

te koop

Ik heb destijds een racefiets laten maken bij Silk en wil deze nu verkopen. De naam Cillekens staat er nog steeds op. De kleur is rood en het merk is Gitane, dus een frans frame.. Banden ed. in goede staat.
Ik hoor het wel.

R. Breuseker,
Vlaardingen.
tel nr, 010 7850642
Geplaatst door rob breuseker, 26 mei 2020 11:06:23

Silk racefietsen

Beste dames en heren,
Ik heb op MP 2 Silk racefietsen te koop staan, beide van de eerste eigenaar/eigenaresse:

SILK SPORT donkerblauw, schuurvondst
https://www.marktplaats.nl/plaats/m1753023978/view?c=d721e818194200feca4409741512b6e6&previousPage=mympSeller

en

SILK SPORT lichtblauw, schuurvondst
https://www.marktplaats.nl/plaats/m1753022250/view?c=d721e818194200feca4409741512b6e6&previousPage=mympSeller

met vr gr
marcel
06 2358 1550
Geplaatst door Marcel, 24 november 2021 13:18:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web