Eind goed, al goed …

En zo werd de rit naar Parijs andermaal een soort optocht van afgebeulde gladiatoren, die er geen trek meer in hadden. Het klassement was gemaakt, alleen dat van de groene trui diende nog een officiële winnaar te krijgen. En verder ging het vandaag nergens om. Ik vind dat al jaren onbevredigend, want een laatste etappe hoort er ook bij. In 1947 dacht geletruidrager Pierre Brambilla dat hij de Tour op zak had toen hij in de ochtenduren in Caen zijn voetriempjes aantrok voor een etappe van 257 kilometer naar Parijs. Een groep van ...

... negen renners ging lopen en bereikte een voorsprong van bijna 19 minuten en twee van die koplopers (Jean Robic en Edouard Fachleitner) passeerden de arme Brambilla in het klassement. Die tijden zijn voorgoed voorbij en we moeten accepteren dat de renners de laatste etappe niet meer serieus nemen, want wee je gebeente als er iemand wat zou ondernemen. Daar legt iedereen zich bij neer en dus zien we al jaren een wandelend peloton met champagneglazen tot de Eiffeltoren opdoemt en er negen rondjes lang geknald wordt met zestig in het uur. Het is het moderne wielrennen en daar ben ik – eerlijk gezegd – niet kapot van. We hebben een Nederlander bij de eerste tien, die ook nog in drie etappes bij de besten eindigde. Dat is een knappe prestatie omdat Gesink nog zo jong is. Verder heb ik geen Nederlander vooraan gezien, behalve in de tijdrit gisteren toen Moerenhout en Tjallingii ineens lieten zien dat ze bevrijd van een strenge opdracht best wel een schitterend stukje kunnen fietsen. Het is het resultaat dat telt net als bij het voetbal. Dus wederom geen Nederlandse etappezege en dat is toch iets wat je als wielerliefhebber meer beleeft dan een zesde plaats in het eindklassement. Met alle respect, natuurlijk.

De rituitslag:

1. Mark Cavendish (GB.Team Columbia) 102,5 km. in 2u42’21”
2. Alessandro Petacchi (It.Lampre) z.t.
3. Julian Dean (Nzl.Garmin) z.t.

Beste Nederlander: 11. Martijn Maaskant (Garmin) z.t.

Algemeen klassement:

1. Alberto Contador (Sp.Astana) 91u58’48”
2. Andy Schleck (Lux.Saxobank) op 39”
3. Denis Menchov (Rus.Rabobank) op 2’01”

Beste Nederlander: 6. Robert Gesink (Rabobank) op 9’31”

Overige Nederlanders: 52. Koos Moerenhout (Rabobank) op 1u40’45”; 130. Lars Boom (Rabobank) op 3u26’18”; 132. Maarten Tjallingii (Rabobank) op 3u27’30”; 138 Karsten Kroon (BMC) op 3u 31’38” en 139. Martijn Maaskant (Garmin) op 3u31’56”.

Uitgevallen: Nikki Terpstra (Milram) en Bram Tankink (Rabobank)

Puntenklassement: 1. Alessandro Petacchi (It.Lampre) 243 pt.

Bergklassement: 1. Anthony Charteau (Fr.Bouygues) 143 pt.

Jongerenklassement: 1. Andy Schleck (Lux.Saxobank) 91u59’27”

Ploegenklassement: 1. Radio Shack 276u02’03”

Foto: © Cor Vos

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 25 juli 2010 18:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web