Het plannetje van Riis …

Het was gisteravond feest in de hotels van de renners. Het karwei zat er op. Met een glas champagne werden de uitslagen gevierd. Soms met de toast van ‘volgend jaar beter’, maar ook om een of meer etappezeges te vieren of het winnen van een klassement. De magere, gebruinde koppies glunderden. Morgenavond zijn ze weer bij moeders en vanaf maandag is het zakken vullen en dollen in de criteriums. Bij Saxobank hielden ze het vooralsnog bij een watertje, want Riis had zijn mannen bij elkaar geroepen voor een teambespreking. In de kamer van de kale meester was het een enorme bende. Geopende koffers, vuile kleren overal op de grond, en strategische plekken voor al zijn mobiele telefoons. Op de wastafel stond het bijna lege potje schedelglans en op het schrijftafeltje met het mapje postpapier van het hotel, lag een volbeschreven A-viertje. De renners vonden een plaatsje op de bedden en keken naar Riis die wachtte tot iedereen stil was. “Mannen, ik heb een plan. Die Contador waant zich zeker van de Touroverwinning, maar er is nog één etappe te gaan. Honderdentwee kilometer hebben we nog om hem uit het geel te rijden. Die laatste rit is ...

... altijd een soort feestje van ouwe-jongens-smörrebrot, maar daar gaan wij nou eens verandering in brengen. Fabian en Jens, jullie zijn de aanvoerders, jullie moeten er voor zorgen dat het plan slaagt. Jullie rijden vanaf de start op de eerste rij, controleren alles wat er gebeurt. Onopvallend, net alsof jullie ook in een feeststemming zijn. Jakob, Stu, Nikki, Matti en Chris Anker zorgen ervoor dat jullie overal in het peloton opduiken, als het maar in de voorste helft is. Maak een praatje met iedereen. Vraag Sammy waarom hij gisteren zo klote reed en vraag Menchov naar dat recept voor Russisch brood. Beloof Maxime een Deense rammelaar, enzovoort. Bezig blijven, even ouwehoeren, lachen en dan weer naar een ander. Maar nooit van achteren. Andy, jij blijft de eerste twintig kilometer in de buurt van Alberto. Zeg maar weer eens tegen hem, dat alles vergeven en vergeten is en vraag naar z’n broertje. Ik heb met de Deense televisie afgesproken dat ze hem in Igny naar achteren gaan lokken voor wat beelden, waarbij hij een vikinghelm gaat opzetten om helemaal achterin het glas te heffen op Andy. Dat is goed voor zijn PR en die van Kazachstan, dus dat doet-ie wel, net als vorig jaar. Dat heb ik geregeld. Op dat moment komen jullie allemaal naar voren, niet met elkaar maar van alle kanten uit het peloton opduikend, rijden jullie zo onopvallend mogelijk naar de eerste rij. Als er vooraan het peloton een hele rij van Saxobank rijdt, demarreert Fabian en de hele ploeg gaat mee. Fabian pakt de eerste kilometer, Jens de tweede, Stu de derde en jullie geven alles. Als in een ploegentijdrit, dus volle bak. Wiel op wiel en rond draaien. Voor Alberto in de gaten heeft wat er gebeurt ne hij zijn mannen heeft geìnstrueerd, hebben jullie zeker al drie minuten te pakken. Als je Parijs binnenrijdt moet je er minimaal zes hebben. Op de Champs Elysées halen jullie nog even goed door en bij de eerste passage sluiten jullie bij het peloton aan als dat dan net de boulevard oprijdt met de Astana’s vol op kop. Niemand zal Alberto helpen, dat hebben Johan en ik al geregeld. De kopbeurten van Vino zullen minimaal zijn want die heeft nog een appeltje met Alberto te schillen voor wat er in Mende is gebeurd. Radio Shack zal hem ook niet helpen, want Armstrong heeft ook nog wat te verhapstukken en Rabobank is al lang blij met die derde en zesde plaats. Adri van Houwelingen wordt volgend jaar trouwens met een miljoenensalaris mijn eerste ploegleider. En Andy, als we dit allemaal voor jou doen, dan verwacht ik wel dat Fränk en jij volgend jaar bij me blijven en niet naar Kim gaan. En dan herbouwen we de komende jaren Parijs met onze nieuwe hoofdsponsor, Lego.”

En zo hoorde Andy Schleck op een zompige hotelkamer het scenario van zijn eerste overwinning in de Tour de France en huilde Alberto Contador 24 uur later de Seine buiten zijn oevers. (Foto: © Cor Vos)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 25 juli 2010 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web