De visie van Laurens …

Op 13 juni kwam Laurens ten Dam in de Ronde van Zwitserland zwaar te vallen. Een ernstige rugblessure, een gebroken pols en een zware hersenschudding zorgden ervoor dat hij de Tour van dit jaar kon vergeten. Nu ruim vijf weken later verblijft hij op hoogtestage in Zwitserland. De rugblessure is zo goed als genezen, om zijn pols draagt hij een brace en verder gaat het uitstekend met de frêle klimmer, die zich wezenloos traint om op 28 augustus in de vereiste vorm aan de start van de Ronde van Spanje te kunnen staan. Tijdens zijn verblijf in Zwitserland traint hij in de ochtenduren om ’s middags op tv geen seconde te missen van de Tour, waar hij zo graag bij had willen zijn.

Wat zijn je indrukken van deze Tour? “Ik heb alles gezien, althans de bergetappes van de laatste dagen. Wat me opgevallen is dat Menchov geweldig rijdt. Hij is de evenknie van Contador en Schleck en ik hoop dat hij ze er morgen allebei gaat afrijden. Denis is een raar kereltje, als alles goed bij hem loopt dan is hij tot veel in staat. Hij kan morgen tijd terugwinnen en hij rijdt natuurlijk ook een geweldige tijdrit. Wat me verder opviel is dat die Fransen zo goed rijden. Zes ritten hebben ze al gewonnen, waaronder drie bergritten. Dat is niet onverwacht, maar een bevestiging dat ze terug zijn, hoewel ze nog geen echte klassementsrenner hebben. Maar die zijn zeldzaam. En dan die Charteau, hoe die man zijn punten pakt voor de bergtrui. Geweldig!”

En de Nederlanders? “Van de Nederlanders doet Robert het natuurlijk hartstikke goed. Hij kan nog best een stuntje uithalen op de Tourmalet. Ik denk echter dat Alberto en Andy nu ook wel weten wat hij kan en hem niet zo maar laten lopen. Lars Boom en Maarten Tjallingii kunnen misschien nog wat klaarmaken in de tijdrit. Voor Karsten Kroon en Martijn Maaskant is de Tour gedaan. Morgen zie je ze niet, dan is er sprinten in Bordeaux, daarna een tijdrit en dan de Champs Elysées. Daar is voor hen geen eer te behalen en ze hebben ook geen kopman meer om voor te rijden. Ik ben bang dat er dit jaar weer geen Nederlandse etappezege in zit. Wat dat betreft heeft Robert morgen nog de meeste kans. Zou wel mooi zijn. Misschien dat Contador en Schleck op de Tourmalet weer gaan pokeren en dan ontstaan er kansen, maar ik denk het niet. De Tour van Robert is sowieso geslaagd. Het maakt niet uit of hij vijf, zes of zeven wordt, want het belangrijkste is dat hij aan de verwachtingen heeft voldaan en top tien kan rijden. Hij heeft laten zien dat hij er bij hoort, net als Van Den Broeck trouwens. Die rijdt heel sterk.”

Wat vind je van Rabobank? “Rabobank heeft natuurlijk een foutje gemaakt door in de Ardennen niet door te rijden. Als ze zich niks van Cancellara hadden aangetrokken dan hadden Denis en Robert nu misschien één en vier gestaan. Ik snap wel dat Cancellara het probeert, dat zou ik ook gedaan hebben in zijn plaats, maar ik begrijp niet dat iedereen dan ook gehoorzaamt. Je moet in het wielrennen soms een klootzak kunnen zijn. Ik hoop dat we ervan geleerd hebben. Wie de Tour wint? Ik hoop Menchov, maar ik denk Contador met Denis op de tweede plaats.”

Foto’s: © Cor Vos

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 21 juli 2010 20:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web