Historie: Tour de France 1982

18e etappe Morzine - Saint-Priest over 233 kilometer

Tussen Morzine en Saint-Priest is er op donderdag 22 juli 1982 nauwelijks iets gebeurd. Een valpartij met onder meer de leiders van het jongeren- en het bergklassement zorgde voor wat opschudding, maar voor de rest leek het meer op een uitje van de fietsclub DRAF (Doe Rustig Aan Fietsers). Phil Anderson en Bernard Vallet konden direct weer opstappen maar de Italiaan Alonso Dal Pian moest met een kaakfractuur naar het ziekenhuis. Kort na deze valpartij ging tot zijn eigen verbazing Adri van Houwelingen aan de haal. “Ik demarreerde niet eens, maar reed gewoon langs het peloton naar voren”, liet hij na afloop weten. Nadat hij was vertrokken, waren er nog maar zeventig kilometer te gaan, maar de voorsprong van de ...

... huidige ploegleider van Rabobank liep snel op. Het peloton bleef de pedalen alleen maar ronddraaien omdat je anders omvalt en Van Houwelingen profiteerde er volop van. “Tot in de laatste bevoorrading heb ik getwijfeld. Toen had ik zo’n drieënhalve minuut en dat liep op tot bijna een kwartier. Toen wist ik dat de overwinning zeker was.” Het was de zesde Nederlandse zege in deze Tour en in alle disciplines was gezegevierd. In een tijdrit (Knetemann), een bergrit (Winnen), een ploegentijdrit (TI-Raleigh) en in drie vlakke ritten (Knetemann, Raas en Van Houwelingen).
Het zal in de geschiedenis van de Tour de France waarschijnlijk nooit zijn voorgekomen dat twee broers zowel de eerste als de laatste plaats hebben bezet in een daguitslag. Jan van Houwelingen was, geplaagd door maag- en darmstoornissen, namelijk de allerlaatste die in Saint-Priest arriveerde. Ziek van ellende feliciteerde hij zijn broer om daarna direct naar het hotel te vertrekken. Adri had met minieme inspanning zijn sportieve toekomst veiliggesteld, want een ritoverwinning in de Tour is nog altijd iets waar je je bij contractbesprekingen op kunt beroepen. Het was zijn eerste zege in 1982 en verder bewees de 28-jarige renner uit Zaltbommel ook zijn ploeg een grote dienst, want de hoofdsponsor Sunair was bepaald niet onder de indruk van de ploeg. Met name het gedrag van kopman Fons De Wolf kon in de ogen van de heren geen genade vinden. Die had ze geen blik waardig gegund toen hij ze in de hotellobby tegen het lijf liep. Dat was tegen het zere been van de immer fatsoenlijke Adri van Houwelingen, die zei: “Als hij zich wat anders had gedragen, dan zouden we nu misschien al zekerheid hebben gehad over onze toekomst. Maar De Wolf schermt met aanbiedingen uit het buitenland en weigert zijn handtekening te zetten.”

De rituitslag:

1. Adri van Houwelingen (Ned.Sunair-Colnago) 233 km. in 6u32’51”
2. Sean Kelly (Ier.Sem-France-Loire) op 10’31”
3. Leo van Vliet (Ned.TI-Raleigh) z.t.

Algemeen klassement:

1. Bernard Hinault (Fr.Renault-Elf) 81u39’49”
2. Joop Zoetemelk (Ned.Coöp-Mercier) op 5’27”
3. Peter Winnen (Ned.Capri Sonne) op 7’13”

Foto: © Cor Vos

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 22 juli 2010 10:00

De 'minieme inspanning' die Fred beschrijft is wel wat overdreven. Ik reed die dag anderhalf uur lang met de wagen achter Van Houwelingen. Het was snikheet en toch draaide hij een prima tempo zonder een moment te verzwakken. De inspiratie was er ook die dag: zijn vrouw was jarig.

Geplaatst door Ron Couwenhoven, 12 mei 2014 18:12:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web