Historie: Tour de France 1982

14e etappe Martigues-Martigues (ind. tijdrit) over 32,5 kilometer

Het zag er lang naar uit dat opnieuw een Nederlander Bernard Hinault in een tijdrit dwars zou zitten. Tegen het uurwerk reed Jan van Houwelingen een voortreffelijke race, maar het krachtsverschil tussen hem en de drager van de gele trui was toch te groot. Vijftig seconden om precies te zijn en de renners die in het algemeen klassement het dichtst bij de gele Breton stonden, verspeelden opnieuw tijd. Van 54 seconden van Joop Zoetemelk tot bijna drie-en-halve minuut van Beat Breu. Een dag voordat de karavaan de Alpen zou intrekken kon Hinault tevreden lachen en hij was zelfs zo gelukkig dat hij aan de vooravond van de drie bergetappes zijn plan, om zonder onnodige krachtsexplosies te consolideren en de ronde uit te rijden, liet varen. Gerrie Knetemann kon zijn prestatie van de eerste tijdrit niet herhalen. Hij liep onderweg nog wel de Luxemburgse kampioen Lucien Didier in, maar die kwam hem kort voor de eindstreep weer voorbij, een bewijs dat de Kneet niet super was. “Gelukkig ben ik hem in de laatste 150 meter weer voorbij gestoken, want dat mocht me toch eigenlijk niet overkomen.” Het glooiende parcours, de enorme ...

... hitte en de harde warme wind stonden nieuw succes in de weg, maar wat hem het meest had dwarsgezeten wist de olijke Amsterdammer niet. “Ik kon niet in me ritme komen, want dan rol je gewoon door terwijl ik nu de hele tijd zat te harken. Zaterdag, toen we het parcours verkenden, reed ik nog met een grote versnelling naar boven. Die kreeg ik nu niet rond, je ziet het leven van een kampioen gaat niet over rozen”, zei hij na afloop met een knipoog voor de microfoon. Jan van Houwelingen, als een van de eersten gestart, stond maar liefst vier uur lang als eerste in de tussenstand. Pas toen bleek dat Hinault het rondje bijna een minuut sneller had afgelegd werd de spanning gebroken: “Ik ben blij dat ik dit niet elke dag heb, zoals die kopmannen. Dat zou niks voor mij zijn.” Een middag lang stond hij in het middelpunt van de belangstelling, maar de rustige gesloten coureur uit de Belgische ploeg van kopman Fons De Wolf voelde zich als een kat in een vreemd pakhuis. “Morgen ben ik weer een gewone coureur”, relativeerde de jongere broer van Adri van Houwelingen. Het liefst was hij stilletjes in zijn hotel gebleven om na afloop zo anoniem mogelijk naar de dopingcontrole te gaan.
Van de vier Nederlanders die na de Pyreneeënritten nog hij de eerste tien in het klassement stonden, een unicum in de Nederlandse Tourgeschiedenis, was Joop Zoetemelk opnieuw de beste. Weliswaar verloor aan Hinault, maar won hij kostbare tijd op Phil Anderson, de nummer twee in het klassement. De in Franse dienst rijdende Nederlander naderde met zijn prestatie de tweede plaats tot op negen seconden. “Het was een zware tijdrit”, verzuchtte hij na afloop. “Door het parcours en door de wind kon je onderweg nergens herstellen. Normaal kan dat wel, maar er stond zoveel wind dat het onmogelijk werd.” Ook Hennie Kuiper, Peter Winnen en Johan van der Velde waren tevreden. Zij verloren namelijk wel tijd, maar handhaafden hun positie in de rangschikking, terwijl Kuiper en Winnen zelfs nog iets stegen. Vooral Kuiper toonde zich opgewekt. “Ik vecht voor een plaats bij de eerste tien, maar dat wordt een hele zware strijd. In ieder geval heb ik in deze tijdrit gemerkt dat het weer beter met me gaat. Ik heb bewust op souplesse gereden en dus niet, zoals de vorige keer, een hele zware versnelling getrapt. Dat is volgens mij gunstig geweest.” Behalve Raymond Martin en Beat Breu, die beide drie-en-halve minuut verloren, bleef de schade voor de overige klassementsrijders dus redelijk beperkt. Op papier was er nog niets beslist.

De rituitslag:

1. Bernard Hinault (Fr.Renault-Elf) 32,5 km. in 45’12”
2. Jan van Houwelingen (Ned.Vermeer-Thijs) op 49”
3. Daniel Gisiger (Zwi.Hoonved) op 53”

Algemeen klassement:

1. Bernard Hinault (Fr.Renault-Elf) 57u15’52”
2. Phil Anderson (Aus.Peugeot) op 5’17”
3. Joop Zoetemelk (Ned.Coöp-Mercier) op5’26”

Foto: © Cor Vos

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 18 juli 2010 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web