De Kus!

Ze noemden hem ‘pédaleur de charme’, een bijnaam die hij op deze foto meer dan waarmaakt. Hugo Koblet, een legendarische renner, wiens carrière zich laat vertellen met een lange reeks anekdotes, was gek op de vrouwtjes. Hij lustte er wel pap van en de vrouwtjes van hem. Het kostte hem ook zijn carrière, want hij keerde in 1952 uit de Ronde van Argentinië terug met een ...

... geslachtsziekte. Daar werd toen nog over gefluisterd, maar iedereen wist het. Deze infectie was ook toen al makkelijk te genezen, maar de macht was uit dat superieure atletenlichaam verdwenen. Mooie Hugo heeft op de weg geen potten meer gebroken en behaalde alleen in de zesdaagsen nog wat successen. Tegenwoordig is het kussen op de erepodia streng gereglementeerd, maar in de tijd van Hugo had je de lachers op je hand als je zo’n lekker ding oppakte, haar op de stang van je fiets plaatste en er zogenaamd mee weg reed. Renners van tegenwoordig, zoals Christophe Moreau en Gert Steegmans, trouwen er dan netjes mee, maar Hugo probeerde er slechts een snelle afspraak mee te maken. Een one-night-stand heet dat en de tragiek van Hugo Koblet is dat zijn carrière achteraf bezien ook een beetje als zodanig kan worden gekwalificeerd. Het mooie van deze foto – wederom met heel veel dank aan wielervriend Piet Kessels – zit in de mengeling van begeerte en afgunst van de mannen die lachend toekijken hoe Hugo daar doet waar zij alleen maar van durfden dromen. Want oh, oh, oh wat hadden ze hem toen van jetje gegeven als de heersende moraal en de kerk niet in de weg hadden gestaan. Van Doris Day in badpak kreeg je toen al de kriebels. (Foto: archief Piet Kessels)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 17 juli 2010 8:00

Joyce Roodnat

Naar oude foto's kan ik lang kijken. Op een of andere manier zijn ze interessanter dan de meestal gefotoshopte exemplaren die nu kranten en tijdschriften vullen. Ik keek naar het hoofd van de mevrouw en dacht zomaar aan Joyce Roodnat.
Een paar jaar terug was ik uitgenodigd om als publiek te fungeren bij een opname van de jaarlijkse filmquiz. Mijn omschrijving van de mooiste actrice ooit (Jeanne Moreau)was opgevallen en daar zat ik. Spraakwaterval van Nieuwkerk praatte de hele boel aan mekaar en beroemde acteurs en actrice mochten schmieren dat het een lieve lust was. Mevr. Joyce Roodnat was voorzitter van de jury. En nu spat ze zomaar van een foto als evenbeeld uit een vervlogen tijd. Charmant balancerend op de bovenbuis van mooie Hugo, zijn fiets. Kijk ook eens naar die kop van Koblet. Kun je je voorstellen, Fred dat deze jongen het in zijn domme hoofd zou halen om kopstotend een sprint te winnen, laat staan aantrekken voor een ander! Natuurlijk niet. Toen droegen ze nog niet van plastic bloempotten en zou zo'n actie onherroepelijk zijn aangezicht hebben geschonden. Als je mooie Hugo bent, stel je dat niet voor een of ander ploegbelang in de waagschaal. Misschien is dat wel soms reden om erg naar die tijd terug te verlangen. Ik was toen heel klein en had nog geen idee van hoe het de verkeerde op dreigde te gaan met de evolutie van de mens als soort.

Geplaatst door joep scholten, 17 juli 2010 11:54:20

onbaatzuchtig

Inderdaad Joep, de gelijkenis is treffend. Een van de mooiste anekdotes van Koblet dateert uit 1948 bij het WK achtervolging voor profs in Amsterdam. Koblet en Coppi waren de gedoodverfde finalisten, maar in de halve finale moest de Zwitser het afleggen tegen Gerrit Schulte. Het was vlak na de oorlog en het beste materiaal was nog moeilijk te krijgen. Koblet reed op superlichte baanwieltjes, terwijl Schulte het met zwaardere wegwielen moest doen. In plaats van woede over zijn nederlaag, feliciteerde Koblet zijn tegenstander hartelijk en beloofde hem dat hij voor de finale tegen Coppi op zijn wieltjes mocht rijden. Dit terwijl het zakelijk veel interessanter voor Koblet zou zijn als Coppi zou winnen. Maar dat maakte de Zwitser niets uit, collegialiteit prevaleerde. De man was niet alleen een onverbeterlijke vrouwenjager en een geweldige wielrenner, maar ook nog eens onbaatzuchtig, een eigenschap die maar weinig toprenners bezitten. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 17 juli 2010 14:13:12

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web