De Burgerlijke Stand van 17 juni

Adrie van der Poel (1959)

Een renner waar ik een ontzettende bewondering voor had. Altijd rustig en weldoordacht bezig met een fantastische carrière. Hij heeft het nooit cadeau gekregen en er daarom altijd keihard voor gewerkt. Een erelijst ter lengte van de Eiffeltoren. Een trainingsbeest en dat kon je in zijn actieve tijd aan die kop zien. Alsof hij van zijn épouse niet te eten kreeg. Maar het medelijden was gauw over als je naar die ogen keek. De ambitie knalde er uit. Hij heeft alles uit zijn carrière gehaald wat er in zat, al zal hij het daar zelf niet mee eens zijn. Hij had zo graag nog Parijs-Roubaix aan zijn erelijst toegevoegd, maar dat zat er niet in. Op http://cyclingranking.com is hij na Joop Zoetemelk de beste Nederlandse renner aller tijden. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, maar als je puur cijfermatig te werk gaat kan ik me er iets bij voorstellen. Vandaag de dag is Adrie nog helemaal wielersport en veel gasten van Rabobank zullen in zijn gezelschap volgende maand weer de dag van hun leven beleven. Poupoeleke gefeliciteerd en een prettige dag vandaag. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Wim Dielissen (1926, overleden 07.01.2002)

In 1950 was hij een van de sterkste amateurs van ons land. Niet alleen won hij de Ronde van Limburg, de koninginnerit onder de klassiekers, maar hij werd ook Nederlands kampioen. De renner uit Beek en Donk bij Helmond werd het jaar daarna geselecteerd voor de Tour de France. Debuterend ploegleider Kees Pellenaars moest persoonlijk op audiëntie bij de werkgever van Dielissen om hem voor drie weken mee te mogen nemen naar Frankrijk. Een weekje was genoeg geweest, want in de zevende etappe kwam hij te laat binnen en werd hij uit de strijd genomen. Hij bleef prof tot en met 1955 en verdween daarna in de anonimiteit.

Frans van Sambeek (1926)

Op dezelfde dag als Dielissen werd eveneens in Brabant Frans van Sambeek geboren. In Luyksgestel om precies te zijn. Hij zal zijn wieleractiviteiten ook wel gecombineerd hebben met een vaste baan, want van de uitslagen die hij in het begin van de jaren vijftig heeft gereden zal hij niet hebben kunnen leven.

Door Fred van Slogteren, 17 juni 2006 0:00

Franske van Sambeek

TWC De Kempen en Frans van Sambeek jong en vitaal

Frans van Sambeek is een van de initiatiefnemers voor het oprichten van de club.
Evenals Frans van Sambeek, tachtig jaar inmiddels, is ook TWC De Kempen jong en vitaal. Dit jaar bestaat de wielerclub uit Valkenswaard zestig jaar en daarom wil zij het enige lid uit die tijd een beetje in het zonnetje zetten. Frans is een van de initiatiefnemers voor het oprichten van de club.

Van Sambeek was twintig jaar, toen hij pas begon met wielrennen. Als zoon van een Eerselse sigarenmaker werd hij in Luyksgestel, het dorp van moeder Anna Corsten, geboren en hij verhuisde op vierjarige leeftijd naar Valkenswaard. Daar begon hij zestien jaar later met fietsen. De eerste vijf jaar was hij amateur en zijn eerste wedstrijd was meteen al een succes. Hij werd als beginnend renner meteen al achttiende in Maaseik, tussen zo'n tachtig renners.

Hij dacht 'dit is het' en zijn liefde voor het wielrennen is inderdaad nooit meer opgehouden te bestaan. Later is hij prof geworden en heeft hij vier jaar rondgereden tussen de groten van toen. Voornamelijk in Nederland en België. Het was echter in die tijd niet zoals nu. Prof zijn betekende dat je een proflicentie had en verder moest je alles zelf regelen. Het enige verschil met amateurs was dat je aan grote wedstrijden mee mocht doen en dat het prijzengeld aanzienlijk hoger was.
Hoogtepunten

Als je alle verhalen van Frans moet opschrijven ben je drie krantenpagina's verder. Een hoogtepunt uit zijn wielerhistorie, waarin hij zeven wedstrijden wist te winnen en ontelbare keren voorin te vinden was, is het deelnemen met de nationale amateurploeg aan internationale wedstrijden. In die ploeg zaten onder meer Hans Dekkers en de betreurde Jules Maenen, later gekende Tour de France-renners uit Eindhoven en Valkenswaard.

Na zijn actieve loopbaan is Van Sambeek sportmasseur geworden. Hij heeft onder meer bekende renners als Fedor den Hertog en Jan Raas onder zijn hoede gehad en uit het recente verleden was hij verzorger van Jurgen van Pelt, de succesvolste criteriumrenners van de laatste jaren. Momenteel is Frans nog verzorger van Dirk Bellemakers en Roy de Waal. Alles bij elkaar is hij nog minimaal tien uur per week bezig met wielrennen.

Een steeds terugkerende vraag is of hij ook doping gebruikt heeft. Hij denkt van wel, want tijdens klassiekers gebruikte hij drie eierdooiers met suiker erdoor want anders smaakte het niet! En over gezond leven; Frans heeft weinig tot nooit gerookt, weinig of nooit alcohol gedronken en leefde bijna vegetarisch.

Geplaatst door theo, 17 juni 2007 23:34:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web