De Burgerlijke stand van 9 juli.

Dick VERDOORN (1937, Nederland)

Dick Verdoorn was in de jaren vijftig een aardige baanrenner die als sprinter heel wat prijsjes won in wedstrijden op de Amsterdamse stadionbaan, in het Antwerpse Sportpaleis en natuurlijk op het baantje op de Kromme Zandweg in Rotterdam. Een kleine gedrongen renner die vooral goed kon sprinten, maar ook zoveel inhoud had dat hij in koppelkoersen goed mee kon komen. Hij vormde als amateur een succesvol duo met eerst Willem Bravenboer en later Piet van der Lans. Hij is ook nog eens Nederlands kampioen wegsprint geweest, een discipline die maar kort heeft bestaan. Dat was in 1956 en hij versloeg toen Joop Reijngoud en Frans Mahn, de latere baancoach die in 1956 wereldkampioen bij de amateurs op de weg werd. Dick mocht van huis uit om religieuze redenen niet fietsen en zo stalde hij zijn racekarretje bij een vriend, fietste op zondag eerst langs de kerk om de naam van de dienstdoende dominee te noteren om vervolgens in de omgeving een koersje te rijden in de hoop dat ...

... zijn strenge vader de sportpagina’s in de krant de volgende maandag zou overslaan. Echt doorgedrongen tot de top is de Rotterdammer niet en dat kwam omdat hij de hele week moest werken en te weinig tijd had om te trainen. Hij was als 31-jarige al een paar jaar gestopt toen hij in 1968 van organisator Charles Ruys een uitnodiging kreeg om samen met stadgenoot Johnny Brouwer deel te nemen aan de eerste naoorlogse Zesdaagse van Rotterdam in de Energiehal. Dick vroeg snel een proflicentie aan, begon zich wezenloos te trainen om uiteindelijk als tiende te finishen met 35 ronden achterstand op het winnende koppel Peter Post en Patrick Sercu. Met Post kreeg hij na afloop nog ruzie, omdat hij weigerde de als premie gewonnen bromfiets in te leveren ten behoeve van de prijzenpot die onder alle renners verdeeld moest worden. Hoewel er niet genoeg benzine in zat om met het ding thuis te komen, bepaalde de fiets met hulpmotor wel zijn toekomst. Een derny is tenslotte ook een soort brommer, waarmee Dick Verdoorn als gangmaker nog vele zesdaagsen reed. Een wielerman in hart en nieren en een echte Rotterdammer, die afgelopen zaterdag ongetwijfeld trots als een aap met zeven lullen in zijn stad heeft rondgelopen. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 9 juli geborenen zijn:

BAHAMONTES, Federico (1928, Spanje)
HENTEN, Jeffrey van (1986, Nederland)
HOPSTAKEN, Theo (1918, overleden 03.02.1999, Nederland)
MUSCAT, Roderick (1986, Malta)
O’DONNELL, Patrick (1976, Verenigde Staten)
RUIZ, Renato (1981, Brazilië)
SESTILI, Luigi (1983, Italië)
VAN HECKE, Preben (1982, België)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 9 juli 2010 0:00

Dick Verdoorn

Dick van harte gefeliciteerd met jouw 75e verjaardag, en hoop dat het voor jou, je vrouw Peggy en je 2 kinderen met aanhang een heel fijne dag geweest is. Ik wist weel dat wij van hetzelfde bouwjaar waren, echter jij was 2 maanden eerder aan deze mijlpaal in je leven toe. Nogmaals gefeliciteerd en hoop je een deze dagen bij de criteriums in het Westland of de Rotterdamse regio te ontmoeten. Ik wens je nog vele gezonde jaren toe!. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 10 juli 2012 00:29:59

ploegkoers

Van Dick heb ik de fijne kneepjes van de ploegkoers geleerd.
Op de Duitse baantjes waar in die tijd elke week wel een wedstrijd georganiseerd werd.

Er samen naar toe gaan in de auto was ook al een feest met al de verhalen die Dick wist te vertellen.

Later toen ik nog een tijdje gangmaker ben geweest was hij ook nooit te beroerd om je daar ook wegwijs in te maken.

Kortom een heel aardig mens om mee om te gaan.

Geplaatst door Chris Kipping, 10 juli 2012 12:18:58

Dick Verdoorn

Inderdaad een hele fijne sportman en in mijn ogen altijd de mooiste baanrenner geweest.
Hij was de Buitenlander, die het vaakst had prijsgereden in het Sportpaleis Antwerpen.
We hebben ook veel samen getraind en Dick was niet te beroerd om adviesen te geven, maar probeerde ook altijd geintjes uit te halen, wel leuke overigens.

Geplaatst door Theo Okhuijzen, 10 juli 2012 14:09:58

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web