Proloog Rotterdam 8,9 kilometer

Het motortje van Cancellara is definitief naar het rijk der fabelen verwezen. Als er sprake is van een motortje dan zit er één in elk van zijn benen en daar is hij mee geboren. Ik vond het een mooi gezicht, een tijdrit door een stuk Rotterdam waar ik van 1996 tot 2006 op de Kop van Zuid heb gewoond. Prachtig in beeld gebracht met alles wat de Maasstad te bieden heeft. Manhattan aan de Maas vol met enthousiast publiek dat zoveel menselijk lawaai maakte; een verademing na al die vuvuzuela-concerten van de laatste weken. Het was wel een lastig parcours met een nat wegdek en al die gladde bewegwijzertekens waarover je makkelijk weg kunt glijden. Er zal ongetwijfeld wel een renner gevallen zijn, maar niet in beeld. Ook vanuit het publiek was er ...

... geen enkele bedreiging. Als je zag hoe dicht de renners soms langs het publiek scheerden, dan hield je soms je hart vast. Iemand hoefde maar even een arm uit te steken en je moet er niet aan denken wat er dan kan gebeuren. Maar er is niets gebeurd en dat in dezelfde stad waar het nog wel eens uit de hand wil lopen met massale bijeenkomsten. Maar wielerpubliek is anders. Het is een echte familiesport, waar ouders met kinderen op af komen en waar iedereen vredig loopt te fotograferen. Rotterdam en ook heel Nederland mag trots zijn op dit wielerfeest en na Assen, Amsterdam hebben we opnieuw een goede beurt gemaakt. Morgen nog waaierrijden in Zeeland en dan de heren gedag zwaaien op weg naar Brussel.

De rituitslag was:

1. Fabian Cancellara (Zwi.Saxobank) 8,9 km. in 10’00”
2. Tony Martin (Dld.HTC Columbia) op 10”
3. David Millar (GB.Garmin) op 20”

Beste Nederlander: 16. Nikki Terpstra (Milram) op 36”

Foto: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 3 juli 2010 18:30

proloog

Frank (BMC) en Cardoso (Footon) zijn gevallen en hebben met een gezicht vol bloed proloog beeindigd

Geplaatst door Philip, 03 juli 2010 22:15:55

Proloog Rotterdam

Met een vriendin gezellig naar de proloog van de tour in Rotterdam. Geweldige sfeer met Rotterdam als briljante gastheer.
Kuieren langs de teambussen om een glimp van de renners op te vangen. Soms het programmaboekje erbij houdend om de naam van de renner op te zoeken. Stuard O'Grady ken ik wel en hij moet mij ook kennen in relatie met Henkie Vogels uit Australie, maar ik ben er niet zeker van, dus reageer ik maar niet. Langs de Schlecks gelopen zoek ik hun vader Johnny, maar hij is er niet. Jammer. Wel schuifelt Raymond Poulidor langszij en ik groet hem, hij knikt vriendelijk terug. We hebben nog samen gekoerst. Hij zal het niet meer weten schat ik in. Dus doorlopen. Tussen de immense drukte zit ook Henk Faanhof, deze jofele Amsterdammer en etappewinnaar uit een roemrijk verleden kent zo'n beetje iedereen dus ook mij. We krijgen te horen dat Jo de Roo en Gerben Karsten hier ook rondlopen en nog veel meer "oude gebouwen". Mijn jongere metgezellin staat geduldig te wachten bij de bus van Alberto Contador, camera in de aanslag om direct toe te kunnen slaan als hij zijn neus laat zien. Het lange wachten wordt haar beloond en dan vuren direct alle fotocamera's een salvo op hem af alsof ze hem willen liquideren. Weg ermee. Dat iele mannetje is toch zeker geen wielergod? Dat is hij dus wel en het zit 'm dus niet in de hoeveelheid body die je moet bezitten om een groot kampioen te kunnen zijn. Wel is het een koddig gezicht om te zien dat mijn wielervriendin in lengte ver boven hem uitsteekt. Ik sta er versteld van dat zoveel mensen de renners van gezicht herkennen, iets waar ik zelf nogal eens moeite mee heb.
We trotseren een regenbui om ook Basso van dichtbij te kunnen zien en voor we naar huis gaan moet ik ook Tom Boonen hebben gezien zegt mijn metgezellin, vergetende dat hij geblesseerd verstek heeft moeten laten gaan.
Van de tijdrit zelf hebben we niet zoveel kunnen zien, maar alleen al de entourage heeft ons hart op hol doen slaan.

Voldaan keerden we huiswaarts en in de trein ontmoette ik een jeugdvriend. Als ik hem aan mijn vriendin voorstel zeg ik er even bij dat het de zoon van een oud-olympisch kampioen is en dat hij van Egmond heet. Heeft die ook de tour de France gewonnen? Vraagt ze.

Geplaatst door Jan v d Horst, 04 juli 2010 12:02:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web