De Burgerlijke stand van 4 juli.

Edward VISSERS (1912, overleden 02.04.1994, België)

Het zal je maar gebeuren. Je bent een goede wielrenner op de leeftijd van 26 jaar en bent al eens als 4e, 5e en 6e geëindigd in de Tour de France. Je beste jaren moeten nog komen, maar dan breekt een goede maand nadat je in de Tour van 1939 vijfde bent geworden de Tweede Wereldoorlog uit en is je hele wielertoekomst naar de vaantjes. Veel tijdgenoten bleven nog enigszins actief in die oorlogsjaren, maar Ward Vissers zette er in 1942 een punt achter. De man uit Antwerpen was een geweldige karakterrenner die voor een kind van het vlakke land kon klimmen als de beste berggeit. In zijn eerste Tour werd hij nog niet goed genoeg bevonden voor de Belgische nationale ploeg met Sylvère Maes als kopman en dus schreef Vissers zich in als individueel deelnemer. Dat was toen een optie. Hij deed het prima, want hij werd een keer 7e in de daguitslag en vervolgens 5e, 8e, 6e en 5e om in de allerlaatste rit van Caen naar Parijs toe te slaan en de ritzege te pakken. Een jaar later stond hij lang derde in het algemeen klassement, maar in de 12e etappe miste hij de slag en wist de ...

...  Fransman Cosson hem te verdrijven. Hij greep net naast het podium. Hij zat toen wel in de nationale ploeg en het jaar daarna ook. In de Pyreneeënrit van Pau naar Toulouse ging hij in zijn eentje lopen en hij bouwde een grote voorsprong op. Hij bedwong als eerste de Aubisque, vervolgens de Tourmalet en na de Aspin ging het vol gas naar Toulon. De gele trui was in het bezit van de Fransman Vietto, en die was uiteraard vol in de achtervolging. Vissers had echter de dag van zijn leven en zijn voorsprong bedroeg op 80 kilometer voor de streep al meer dan negen minuten. Het leek een hopeloze taak voor Vietto, maar hij kreeg plotseling hulp. Van onverwachte zijde, want de Belgische nationale ploeg, waarvan Ward Vissers deel uitmaakte, ging meejagen op de eenzame vluchteling. Kopman Maes was zich zorgen gaan maken over zijn eigen klassement en had zijn knechten naar de kop van het peloton gedirigeerd met de opdracht Vietto te gaan helpen. En zo geschiedde. Vissers moest een groot deel van zijn voorsprong inleveren; won wel groots de etappe, maar verloor de eindzege. Het werd slechts een vijfde plaats, waarna Adolf Hitler de veelbelovende wielercarrière van Ward Vissers een verder halt toeriep. Wat Vissers verder in het leven is gaan doen, weet ik niet. Wel weet ik dat hij vader werd, want zijn dochter trouwde later met Frans Aerenhouts, de vaste trainingsmaat van Jan Janssen, een sterke renner uit de jaren vijftig en zestig. En laat die vandaag nou ook jarig zijn. (Foto: archief dewielersite.net)

De andere op 4 juli geborenen zijn:

AERENHOUTS, Frans (1937, België)
BEER, Pim de (1987, Nederland)
DOCKX, Gert (1988, België)
FRANTZ, Paul (1915, overleden 12.11.1995, Luxemburg)
GRIMBERGEN, Petra (1970, Nederland)
GUSEV, Vladimir (1982, Rusland)
KOSTEN, Dies (1944, overleden 24.07.2000, Nederland)
SAVELSBERG, Joep (1916, overleden 01.03.2000, Nederland)
THURIG, Karin (1972, Zwitserland)
WIJNANTS, Ludwig (1956, België)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 4 juli 2010 0:00

WARD VISSERS

WARD HEEFT DE REST VAN ZIJN LEVEN EEN FIETSENWINKEL GEHAD OP DE PAARDENMARKT TE ANTWERPEN

Geplaatst door FREDERICKX, 28 juli 2011 18:13:43

Ward Vissers

Ben er afgelopen weekend geweest. Paardenmarkt 93 volgesn de bloemenzaak ernaast. Wie weet waar Ward ligt begraven?

Geplaatst door Ton Vissers, 28 oktober 2012 11:42:58

fietswinkel paardenmarkt

Ward Vissers begon kort na de oorlog een fietsen winkel samen met mijn vader Jozef Van Acker .Samen hebben ze 32jaar fietsen gemaakt met onderandere het merk Galibier.
Nu nog word die bergrit gereden.
OOk zijn buiten verblijf in Brasschaat deelde hij met ons vader en ook wij zijn kinderen.Beiden zijn al overleden.Maar moest er iemand nog een fiets met het merk Galibier hebben staan.Zou het fijn zijn met zo'n fiets volgend jaar de galibier op te rijden om ons vader te gedenken hij zou 100jaar worden.Hopelijk heeft dit bericht andere bekoort.
Samen zin het altijd twee pracht mensen geweest.
Als iemand mij kan helpen met een fiets van toen zou dat prachtig zijn.Mijn telefon is
0468105126. Dank u.

Geplaatst door ann van acker, 24 januari 2013 13:57:00

fietsenwinkel ward vissers

ik ben vroeger nog klant geweest van ward, niet met mijn fiets, maar met mijn mobylette.
klein, overvol winkeltje.

Geplaatst door herman weyn, 24 juni 2013 21:52:48

Galibier fiets

Ik ben per toeval in het bezit gekomen van zo een fiets. Een klein frame om een fietsje op te bouwen voor mijn kleindochter.Met het op te zoeken kwam ik hier terecht. Ik zal er wat fototjes van maken. Groeten, John

Geplaatst door John Hobert, 29 april 2015 20:27:46

Home trainer

Beste,

Ik ben in het bezit van een home trainer van Ward Visser ( Gallibier). Ik heb deze gekregen van vrienden en hij is afkomstig van een leegverkoop bij de zusters franciscanessen in Wuustwezel. Jammer dat de 100 ste verjaardag voorbij is.
Geplaatst door Peeters Jeff, 05 april 2018 18:48:26

Galibier racefiets

Goedendag,

Heden een Galibier racefiets in bezit gekregen gemerkt T64 ingeslagen bovenaan de zadelbuis als iemand geïnteresseerd is kan ik foto’s plaatsen of mailen mijn bedoeling is het frame met al zijn butsen, roest en schaaf wonden zo te laten het frame verkeerd voor de rest in prima conditie.

Mvrgr Klaas
Geplaatst door Klaas Kabel, 06 mei 2019 15:13:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web