Rotterdam volledig in de ban van de Tour …

Gele trams, VIP-tribunes en de tekst ‘De Tour win je in bed’ op de groene gevel van het World Trade Center. Rotterdam is in de greep van de Tour de France en er helemaal klaar voor. De ploegenpresentatie en de eerste kilometers zijn gedurende de eerste dagen van juli op Rotterdamse bodem. Tegelijkertijd kan de wielerliefhebber zich in deze dagen in de Maasstad onderdompelen in ...

...  het wielerverleden. Want, exposities genoeg!

De Kunsthal
Omdat ik de expositieruimte aan de verkeerde kant betreed, is een levensgrote afbeelding van Kenny van Hummel het eerste dat ik van de tentoonstelling ‘Tour Experience’ opvang. Bij gebrek aan echt Nederlands succes was Van Hummel vorig jaar, in onze media dagenlang onderwerp van het Tournieuws. Met de vraag: zou deze sympathieke anti-klimmer wel binnen de tijdslimiet binnenkomen?
Niets ten nadele van Kenny, maar Tour Experience laat vooral de grote Nederlandse Toursuccessen zien. Jan Janssen en Joop Zoetemelk die winnen, Woutje Wagtmans en Hennie Kuiper als bijna-winnaars en natuurlijk de succesvolle TI-Raleigh-ploeg. Bij gebrek aan mooie eindklassementen in de laatste jaren, natuurlijk de mooie ritzeges van Servais Knaven, Rob Harmeling, Erik Dekker en Michael Boogerd.
Opvallend is de focus op valpartijen. Kuiper die letterlijk uit de Tour valt in 1976 en 1978, de knecht (Johan van der Velde) die zijn kopman (Joop Zoetemelk) laat vallen en uiteraard de Pontiac-val van Wim van Est. De gehavende shirts van genoemde coureurs zijn allemaal te zien in de Kunsthal. Het zijn slechts enkele van de vele relikwieën. Om er nog een paar te noemen: een Raleigh-fiets van Henk Lubberding, de vaantjes die Peter Winnen ontving bij zijn eerste Alpe d’Huez-winst en het rode rugnummer van Erik Dekker, waarmee hij zich eens als meest strijdlustige renner mocht tooien. Oude tv-beelden, plakboeken, posters, zoals die met Joop Zoetemelk die reclame maakt voor een radiocassetterecorder van Yoko!, singletjes en ander verzamelmateriaal maken het verhaal compleet. In de Kunsthal aan de Westzeedijk.

De Openbare Bibliotheek
Waar de Kunsthal een deel van de truienverzameling van slogblog-medewerker Henk Theuns laat zien, exposeert een andere bekende truienverzamelaar een prachtige selectie in de openbare bibliotheek aan de Blaak. Het gaat uiteraard om musicus Tonny Eyk die zich de laatste decennia vooral allerlei leiderstruien toeëigende. Ook hier het geel van Janssen en Zoetemelk, maar ook van buitenlandse coryfeeën als Bernard Hinault, Greg LeMond en Eddy Merckx, maar het is slechts één blik op het brede kleurenpalet aan truien. Zo is er de witte trui waar met rode en blauwe letters: ‘Giro delle Regioni’ op staat, in 1982 als amateur gewonnen door René Koppert. En de rode Coca Cola Trophy-trui waarin Hennie Kuiper in 1986 reed. Een regenboogtrui van sprintwereldkampioen Piet Moeskops uit de jaren twintig van de vorige eeuw en de trui in pantermotief van de leider van het sprintklassement tijdens de Amerikaanse Du Pont Tour. Die werd in 1993 gewonnen door Wiebren Veenstra. De mooiste trui? Een lastige vraag tussen al dat moois, maar een heel bijzondere vond ik die van Theo Smit uit 1974. Hij is paars met op de borst genaaid een ovaal blauw vlak. Daarop staat een witte duif en dat kan alleen maar duiden op een trui uit de Vredeskoers, tot 1989 de Tour van het Oosteuropese communisme. Theo won daar toen het puntenklassement.  

Wijkcentrum ’t Kopblok
Mooie - bekende en onbekende - foto’s zijn te zien in wijkcentrum ’t Kopblok aan de Riederlaan. Uit de expositie van de Rotterdamse wielerjournalist Peter Ouwerkerk, verzamelaar Henk van Kleef en anderen spreekt duidelijk de liefde voor de wielersport. Naast veel foto’s, ook hier truien, kranten- en tijdschriftartikelen en nog veel meer. En niet te vergeten: de prachtige kunstwerken (wielerbeeldjes en -schilderijen) van de Rotterdamse oud-wielrenster Sandra de Neef.

Diverse locaties
Wie na deze exposities nog niet uitgekeken is, kan in Rotterdam ook nog naar het Centrum voor Beeldende Kunst, waar onder andere wielerfoto’s te zien zijn van Bas Czerwinski en Peter de Jong.
In Las Palmas is onder de naam WielerSportCultuur een prachtige expositie ingericht met foto’s en gedichten van de beroemde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren.
En onze eigen Cor Vos exposeert zijn mooiste foto’s uit 35 jaar wielerfotografie in het Informatiecentrum Hoogvliet. Die tentoonstelling heet Corrrrr!, zoals Rotterdammers die naam met rollende R uitspreken.
De foto’s van Cor zijn op meerdere locaties te bewonderen. Samen met dat van Pim Ras, een andere beroemde persfotograaf, is zijn werk ook te zien in De Galerie aan de Oostzeedijk en onder de titel ‘Nederland Fietst’ in het Schielandhuis (Atlas van Stolk) aan de Korte Hoogstraat in hartje Rotterdam.

En overal beroemde uitspraken …
Sommige uitspraken van wielrenners zijn overbekend geworden. Ze staan in deze Tourdagen vermeld op enkele gebouwen en op de hekken rondom de bouwactiviteiten bij het Centraal Station. Jean-Paul van Poppel zei ooit: ’Spurten is oorlog’; vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain verzuchtte eens: ‘Alleen dalen gaat vanzelf’ en Joop’s bekendste uitspraak is ‘Pffff’. Een uitlating van Kenny van Hummel zit er volgens mij niet bij. Hij doet dit jaar dan ook niet mee. Zijn team mág er niet eens bij zijn. Hij zal dus niet vlak voor de bezemwagen een nog bekendere Nederlander kunnen worden. Hopelijk nemen Lars Boom, Robert Gesink, Martijn Maaskant of een andere Nederlander de belangstelling van de journalisten van hem over. Maar dan wel graag aan gene zijde van de karavaan, waar écht Nederlands succes behaald kan worden.

Jos van Nierop,

Voor meer informatie: http://www.tourdefrancerotterdam.nl/

Jos van Nierop is een trouwe bezoeker van de slogblog en een verwoed verzamelaar van publiciteitsfoto’s/fotokaarten van Nederlandse renners en oud-renners. Ook jampotdeksels, reclamefolders, posters, singles, en ander publiciteitsmateriaal, waarop wielrenners staan afgebeeld hebben zijn warme belangstelling en je maakt hem helemaal gelukkig met buitenlandse series wielerplaatjes, zoals die van Maple Leaf, Panini Sprint, Milou Bubble Gum en noem maar op. Als u dat soort dingen bij het opruimen van de zolder tegenkomt dan houdt Jos zich aanbevolen. fred@slogblog.nl
In het dagelijks leven is Jos freelance journalist, verbonden aan AD Rotterdams Dagblad en Profielen, het magazine en de website van de Hogeschool van Rotterdam. Jos zal op onregelmatige basis stukjes op de slogblog publiceren. Van harte welkom Jos, als slogblog-medewerker.

De bovenste foto is van Cor Vos, de andere drie van Jos van Nierop.

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET!

Door Fred van Slogteren, 27 juni 2010 15:00

Fred,
Dank voor plaatsing, en voor de oproep. Ook Nederlandse sport/wielerplaatjes hebben overigens mijn interesse.
En (voor de lezer niet zo van belang) bij de Hogeschool Rotterdam heb ik een vaste (parttime) baan.

Geplaatst door Jos van Nierop, 27 juni 2010 17:52:45

Mooi en handig overzicht, bedankt.

Gelukkig is het werk van Stephan Vanfleteren ook present, benieuwd of het zaterdag lukt om daar even binnen te lopen.

Nog een vraag voor de kenners. Ik wil zaterdag naar de proloog komen kijken en vind het altijd leuk om door het rennerspark te lopen om te kijken hoe de renners zich opwarmen. Bij de Giro lukte dat uitstekend, bij de Vuelta helemaal niet. Kan dat bij de Tour?

Geplaatst door Paul, 28 juni 2010 15:09:27

proloog

Beste Paul,

Door het rennerspark lopen, zoals bij Giro, is bij de Tour niet mogelijk. Ik vermoed dat er hoge hekken om heen staan. Dat was in 2004 al zo.

Geplaatst door Philip, 30 juni 2010 07:32:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web