Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Deze blauwe beauty is er één van Herman Braun, de fietsenmaker uit Spijkenisse. Herman is een van laatste framebouwers in ons land en de laatste keer dat ik bij hem was hing er een fiets in de beugels die als een Colnago-fiets in de Milram-kleuren moest worden afgeleverd. Bij wie? Bij streekgenoot Maarten den Bakker. Ook in de laatste zesdaagse van Rotterdam reden twee coureurs op een fiets van Herman. Dat waren Servais Knaven en een van de broertjes Pronk.
Deze fiets is opgebouwd met Campagnolo. Heel mooi zijn de ingraveringen op diverse plaatsen van het kader, bijvoorbeeld bij de bracketpot. De eerste Herman Braun die ik in mijn verzameling had, kocht ik van ...

... een kapper in Hoogvliet. Ik wilde die fiets restaureren, maar ik kreeg het niet voor elkaar om de zadel- en stuurpen uit het frame te krijgen. Ik ben er mee naar Herman gegaan en die kreeg het ook niet voor elkaar. “Die man zweet zoutzuur”, was zijn commentaar.
Deze fiets heeft heel wat kilometers gemaakt, want de vorige eigenaar is er de hele wereld mee rond geweest. Bij Herman in zijn kantoortje hangt een foto van die man met zijn fiets bij de Grand Canyon.
Wat ik zo mooi vind aan Herman is dat hij het staal is trouw gebleven. Ik ben er van overtuigd dat het stalen frame nooit zal verdwijnen en ik krijg hoge bloeddruk van dat gedweep over carbon. Geef mij maar staal en ik weet dat veel renners dat met me eens zijn. Met een stalen fiets kijk je niet op een valpartijtje meer of minder.
Ik heb trouwens nog een Herman Braun. Daar rijdt mijn dochter Susan op. Het frame is wel enigszins oversized, maar dat mag de pret niet drukken. Ik moest dit vermelden omdat ik een paar weken geleden de Koga fiets van mijn jongste dochter heb beschreven. Dat kan scheve ogen geven en als goed huisvader – met een wat exorbitante hobby – wil ik geen heibel in de tent.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 13 juni 2006 8:00

Herman Braun

Hallo Peter,

Allereerst mijn complimenten voor je te gekke site, ik heb een vraagje over deze mooi Herman Braun, is de kapper uit Hoogvliet, niet toevallig een kapper uit Hellevoetsluis. Het verhaal van iemand die door de Grand Canyon is gefietst op een Braun komt me namelijk heel bekend voor.

Geplaatst door Keith R. van den Tol, 12 april 2011 17:57:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web