De Burgerlijke Stand van 20 juni.

André de KORVER (1915, overleden 25.02.1990, Nederland)

De wielerloopbaan van deze Rotterdammer werd ruw in tweeën gedeeld door de Tweede Wereldoorlog. Daardoor is hij samen met Albert van Schendel de enige Nederlandse wielrenner die zowel voor als na die oorlog in de Tour de France is gestart. In 1939 was hij voor het eerst van de partij en hij deed het lang niet slecht. Hij reed zeven keer prijs bij de eerste tien in een etappe en hij kwam als 28ste in het eindklassement in Parijs aan. Een behoorlijke prestatie die met vierhonderd gulden prijzengeld maar matig beloond werd, zelfs als je de levensstandaard van toen in aanmerking neemt. De prestatie is nog indrukwekkender als je bedenkt dat De Korver rondreed met een gezwel ter grootte van een citroen op zijn achterwerk. Een hoogst ongelukkige plaats voor een wielrenner. Goede raad was duur. De dokter adviseerde erin te snijden, maar dat zou zeker opgave hebben betekend en dat wilde het slachtoffer niet want er moest geld verdiend worden. De ploeg draaide goed, vooral dankzij ...

... de gebroeders Van Schendel en de jonge Limburger Jan Lambrichs, die in de bergen met de besten mee kon. Het alternatief was een vondst van De Korver zelf. Hij pakte een vlijmscherp mes en sneed een gat in zijn leren zadel waar het lastige gezwel met enig mikken precies in paste. Echt pijnloos zal het niet geweest zijn, maar het was te harden en zo haalde hij de eindstreep in Parijs. Na de oorlog kwam hij nog twee keer naar de Tour terug. Zonder succes, want in 1947 hield hij het al na drie dagen voor gezien en twee jaar later vond hij het na de vijfde etappe welletjes. Dat lijkt wat watjes-achtig na zijn heldenprestatie in 1939, maar het was in die eerste naoorlogse jaren voor de Nederlanders zo slecht geregeld qua materiaal en verzorging dat er altijd maar een of twee renners, of soms helemaal geen, Parijs haalde. Nadat hij voor eigen publiek in Rotterdam nog een koers achter derny’s had gewonnen, nam hij in 1950 afscheid van de wielersport. Hij werd koppensneller in de bouw en dat is de benaming voor iemand die met een pneumatische hamer de koppen van een in de grond geslagen betonnen heipaal afjekkert om er de fundering van een gebouw op te kunnen plaatsen. Dat is afzien, maar als oud-wielrenner had hij daar geen moeite mee. Na zijn pensionering bracht hij zijn dagen in de zomermaanden door op een camping in Brabant. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 20 juni geborenen zijn:

BALLESTER MARTIN, Vincente (1980, Spanje)
HAAN, Sierk-Jan de (1981, Nederland)
VANTHOURENHOUT, Dieter (1985, België)
WEGMANN, Fabian (1980, Duitsland)

Steun onze actie!

WAAROM PIETER WEL EN JAN EN JOOP NIET?

Door Fred van Slogteren, 20 juni 2010 0:00

Andries de Korver

Uitstekende renner,super,en tevens een goed familie lid.

Geplaatst door K Korver, 10 februari 2011 14:16:26

Andre de Korver

Ja als jong broekie van 12 jaar leerde ik Andre de Korver kennen als wielrenner. Het was tijdens de voorloper van de Katerkoers te Wassenaar, ( toen heette het nog Cyclocross,) later werd dat vervangen door het woord veldrijden, meerdere malen in de winter gehouden op het landgoed van Mr. Herbert Jochems, Duindigt genaamd, inslusief de paardenrenbaan.Hij was ook op deze dicipline ook enorm goed, hij streed met o.a. Wim -en Adrie van de Voort, Henk de Vos,een jonge Carel Hamelink, ( Her ) Manus Brinckman, Piet van der Marel , Arie Voskamp Henk Zuidema en vele anderen, op de dikwijls besneeuwde smalle paadjes, ja over een circuit van ca. 4 KM. en Andre kwam dikwijls als triomfator over de meet, ook op het jaarlijkse voetbaltournooi op Duinhorst gehouden was hij van de partij, en de koppensneller van professie, kon ook hierin zijn partijtje meeblazen deze man als lid van de RRC Feijenoord( ook in een Rood-Wit wiertricot) deed hij van zich spreken. Ja het is goed dat U deze wereldberoemde renner in Rotterdam en omstreken nog eens op het voetstuk te plaatsen, want in de wielerhistorie heeft hij zeker zijn plaats verdiend.Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 20 juni 2012 15:11:54

Het zijn er vier

André de Korver en Albert van Schendel de enige twee die zowel voor als na de oorlog in de Tour zijn gestart? Ik kom tot vier. Behalve genoemd duo zijn het ook de Limburgse companen Jacques Sijen (1939, 1947 en 1949) en Jan Lambrichs (1939 en 1949) geweest. Sla er voor alle zekerheid Wim Amels' boek 'Hollands Glorie in de Tour de France' maar op na en verwissel dan meteen even in het fotobijschrift op pagina 14 de namen van Frans Vos en Henk de Hoog.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 21 juni 2012 14:18:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web