De Burgerlijke Stand van 12 juni

Gaby Minneboo (1945)

Een paar jaar geleden was ik bij hem thuis voor een interview. Hij was nog steeds actief als postbode en in de middaguren bestierde hij een handelsbedrijf in sportprijzen. Aan de muur in zijn huiskamer hingen de vijf ingelijste diploma’s van zijn wereldkampioenschappen. Hij heeft triomfen gevierd in het stayeren, maar hij is ook de man geweest die deze discipline van de wielersport heeft opgeblazen. Uit rancune, omdat hij door gangmaker Bruno Walrave op een laakbare manier aan de kant was gezet, gaf hij een ongezouten interview aan Barend en Van Dorp. Die publiceerden dat verhaal in Vrij Nederland en de wielerwereld had een schandaal. Alle vuile was werd buitengehangen en het interview kreeg veel aandacht. De macht van de gangmakers werd daarna ingeperkt en uiteindelijk verdween het stayeren uit de jaarlijkse strijd om de wereldtitels. Desondanks kijkt Gaby met veel genoegen terug op zijn rijke verleden als demifond-renner en hij zou het zo overdoen. Lees het hele verhaal in Wielerhelden van Oranje.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Hein van Breenen (1929, overleden 08.03.1990)

Hij was de eerste Nederlandse renner die de eretitel ‘meesterknecht’ droeg. Mannen als Wim van Est, Wout Wagtmans, Gerrit Voorting en Jan Nolten deden nooit een vergeefs beroep op deze kleurrijke Amsterdammer uit de Nieuwmarktbuurt. Zijn bijnaam was Tarzan en er zijn vele lezingen hoe hij aan die naam is gekomen. Misschien kan zijn neef Bap daar in een reactie eens helderheid over verschaffen. Hij reed vier keer de Tour de France in de glorietijd van de Locomotief-Pontiac-ploeg van Kees Pellenaars. In 1954 eindigde hij als twintigste en dat is voor mij een indicatie dat hij meer in zijn mars had dan een rol als knecht. In 1961 eindigde zijn carrière door een flinke schorsing, omdat hij in de Ronde van Nederland met een aantal anderen tegen de koersleiding had gerebelleerd. In 1963 kocht ik mijn eerste TV en de monteur die bij mij binnenstapte om de antenne op het dak te plaatsen was Hein van Breenen. Met een kop koffie hebben we heel leuk zijn carrière nog eens opgehaald en ik herinner me dat dat zeer grappig was. Hij was grof in de mond, maar volgens mij een ruwe-bolster-blanke-pit figuur met veel onbehouwen humor. Later nam hij de groentewinkel van zijn vader over. Hein is ook veel te jong overleden.

Door Fred van Slogteren, 11 juni 2006 22:00

Hein van Breenen

Mooi dat er 17 jaar na zijn overlijden nog over Tarzan ge-
schreven wordt.Toen ik op mijn
14e zelf met wielrennen begon
(1959)was neef Hein eigenlijk
net klaar met zijn profloop-
baan.Ik won mijn eerste club- wedstrijd bij Ulysses en veel mensen voorspelden mij als op-
volger van neef Hein. Dat bleek een grote misvatting, ik
kon er ondanks vele jaren fana
tiek trainen helemaal niets van maar bleef volharden.Hein
gaf mij in het begin advies
en vertelde mij zijn verhaal
over de naam Tarzan. Hij reed
in zijn eerste jaar bij de Germaan een clubwedstrijd en
stormde met een aantal renners
op de meet af in Ilpendam.
Zelf dacht hij dat hij won maar de jury zette hem als 3e
in de uitslag, daarop volgend
veegde hij de jurytafel leeg.
De aankomstrechter besloot hem
uit de vereniging te zetten
maar Frits Enkelströt (bestuurslid van de Germaan)
zei toen de legendarische woorden;deze jongen moeten we
houden, hij is zo sterk als
Tarzan.Ik weet dat er verschil
lende versies zijn, maar dit
verhaal heb ik uit de mond van
Hein van Breenen vernomen.
Verder heeft het mij verbaasd
dat er altijd over de Tour jar
en van Hein gesproken werd.Bij
de amateurs had hij ook prima
gepresteerd o.a.winnaar van de
Benelux Tour en 2x 1e in de ronde van Midden-Nederland.Van
deze laatste klassieker kocht
ik het mooie jubileumboek maar
miste daarin een finishfoto van één van de 2 overwinningen
van Tarzan.Zoveel renners hebben daar toch geen 2x de
overwinning gepakt?

Geplaatst door Bap van Breenen, 12 juni 2007 18:47:33

Gaby Minneboo

Gaby Minneboo van 12 Juni 1945, ja dat wist ik niet. Dat wist ik niet, d.m.v. de Burgerlijke Stand van deze datum, kwam ik er achter. Ik heb nog gekoerst met de nog jonge Gaby, die sierlijk op zijn racefiets zat, en met de gratie van hinde zijn pedalen streelde. Hij presteerde prima en wist menig bloemenuil of kransen te bemachtigen, die vervolgens richting Heenvliet ,of was het Geervliet?, zijn woonplaats (in de nabijheid van Rotterdam) gingen. Hem werd dan de toepasselijke bijnaam van " Het vliegend hert " gegeven. Ja met zijn soepele pedaaltred, kon de ex veelvuldig Wereldkampioen ook achter de motor zich uitleven. Dat is reeds besproken in het artikel van Fred van Slogteren. Ik wens de gewezen, waarschijnlijk gepensioneerde postbode, een prettige 67e verjaardag toe! Met niet te wilde sprongen , die een eens de vermaarde hinde maakte. Gaby een fijne verjaardag toegewenst. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 12 juni 2012 15:19:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web