Het was me het weekje wel …

De Ronde van Italië eindigt vandaag (waarschijnlijk) met een overwinning van Ivan Basso. Hij is de eerste van de langgestraften die ‘schoon’ op niveau is teruggekomen. Hij schijnt inmiddels, net als David Millar, een wielersport zonder doping te prediken en als we ervan uit gaan dat hij de waarheid spreekt dan is deze zege hem van harte gegund. Hij heeft het prima gedaan en hij had de sterkste ploeg. Wel vind ik dat met name Scarponi en Evans het de Liquigas-mannen niet al te lastig hebben gemaakt. De Italiaan heeft alleen maar gevolgd en niets ondernomen en Evans liet gisteren op de slotklim even zien waartoe hij in staat is. Als hij dat eerder had gedaan, was er misschien nog iets moois gebeurd. Dat schrijf ik natuurlijk in ...

... mijn luie bureaustoel, terwijl ik me wel realiseer dat deze Ronde van Italië ontzettend zwaar is geweest. En gevaarlijk, want als ik soms de wegen zag waar de renners overheen moesten, dan begrijp ik de ophef niet over de vluchtheuvels en verkeersdrempels die de karavaan in de drie ritten in Nederland tegenkwam.
De laatste loodzware week had voor ons Nederlanders twee aangename verrassingen in petto. De eerste was het sterke en constante rijden van Bauke Mollema en de tweede de verrassende aanvalsdrift van Steven Kruijswijk (foto). Twee debutanten, in een van de zwaarste Giro’s van de laatste tien jaar, staan hoger in het klassement dan een landgenoot in vele jaren heeft gedaan. Petje af voor allebei, zonder dat ik daar nog concrete verwachtingen aan verbind. Die guitige, rossige Brabander had van de week ook nog bijna een ritzege te pakken, maar werd afgerekend op zijn onervarenheid. Of misschien zat hij er gewoon helemaal doorheen, wat ook niet verwonderlijk zou zijn op die leeftijd. We hebben door zijn exploiten wel kunnen vaststellen, waartoe hij in potentie in staat is. Dat kunnen we van Mollema nog niet, maar hij is volgens mij een ruwe diamant die straks als geslepen kan uitgroeien tot het kroonjuweel van Rabobank. Ongelooflijke  klasse!
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 30 mei 2010 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web