De Burgerlijke Stand van 10 juni

Jos Schipper (1951)

Ik heb Jos Schipper nooit gesproken, maar zijn carrière altijd met belangstelling gevolgd. Hij was een familielid van een aangetrouwd familielid van mij, vandaar. Ik vond hem een renner die veel in zijn mars had, maar die nooit de erkenning heeft gekregen die hem toekwam. Hij was een jongen die vaak de koers openbrak en ik herinner me dat hij de aanstichter was van de beroemd geworden finale van de Amstel Gold Race 1977. Het was de eerste overwinning van Jan Raas. De Zeeuw, in Frisol-shirt, rekende op imponerende wijze af met het Raleigh-duo Knetemann-Kuiper. Schipper bleef in hun spoor en werd vierde in het shirt van Ebo-Superia, een van die kleine ploegjes waar hij voor gereden heeft. Jos Schipper was een en al temperament en hij smeet vaak met zijn krachten omdat hij niet kon wachten. In een goede ploeg met een vakman als ploegleider die echt in zijn renners was geïnteresseerd, had er veel meer in gezeten. Hij had de klasse om klassiekers te winnen, maar niet het geduld. Jos werkt nu al weer vele jaren als vertegenwoordiger in de horeca. Geboren in Baarn is hij door de wielersport een Zeeuw geworden. Helaas is hij als coureur nooit zûnig met zijn krachten omgesprongen. (© T&T Tekst & Traffic)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Bram Kool (1937, overleden 11.06.1990)

Er is een tijd geweest dat de ploegleiding moest zoeken om een voltallig contingent Nederlandse wielrenners bij elkaar te brengen om een Tourploeg te vormen. Zo kwamen er nog wel eens renners naar Frankrijk die totaal niets in de Tour te zoeken hadden. Het waren geen koekenbakkers, maar ze waren meer geschikt voor andere onderdelen van de wielersport. Zo was Bram Kool een renner die goed op het vlakke uit de voeten kon en een goed criterium kon rijden. Maar een Tour rijden is andere koek. Zijn tweede plaats in het Nederlands kampioenschap gaf de doorslag en de kleine Bram werd door de KNWU geselecteerd. Hij was nog niet eens prof, maar onafhankelijke. Maar Bram was verguld over zijn uitverkiezing in de Nelux-ploeg van 1959 met Charly Gaul als kopman. Bovendien is er in Frankrijk een grote klankverwantschap tussen de namen Gaul en Kool en dat geeft moraal. Bram deed het lang niet slecht in het begin en hij begon zowaar het idee te krijgen dat hij in Parijs kon aankomen. Na de dertiende etappe, een dag voor ze de Alpen in zouden gaan, haalde Jan Cottaar hem voor de micro. “En Kool, haal je Parijs?” vroeg de beroemde verslaggever. “Meneer Cottaar, al moet ik er op m’n knieën naar toe kruipeh!”, antwoordde Bram in plat Haags. De veertiende rit beëindigde de kleine man huilend en uitgeput in de bezemwagen.

Harry Beurskes (1945)

Twee jaar koerste deze Limburger uit Tegelen bij de profs en zijn palmares is bescheiden. Een dertiende en een negentiende plaats in het Nederlands kampioenschap van respectievelijk 1973 en 1974 zijn de belangrijkste wapenfeiten. Plus nog wat prijsjes in criteriums. Het maakt niet uit, hij zal er waarschijnlijk met plezier aan terugdenken en daar gaat het om. Je hoeft geen Zoetemelk te heten om van je sport te houden.

Luc Rotman (1956)

Deze in België geboren coureur was in 1980 één jaar beroepsrenner. Solahart-Hercka heette het ploegje dat hem onder zijn hoede nam. Ik heb er nooit van gehoord, net zo min als van het plaatsje Blaasveld, waar Luc dat jaar tweede werd. Zijn beste prestatie. Als iemand meer weet, dan graag een reactie.

Mario van Vlimmeren (1958)

Als je naar de palmares van deze renner uit Hoeven kijkt, dan heb je hetzelfde gevoel als bij Jos Schipper. Die jongen had talent, maar is gewoon niet aan de bak gekomen bij een behoorlijke ploeg met een goede (bege)leiding. Hij koerste zes seizoenen bij de profs en hij behaalde twee overwinningen en vele ereplaatsen. Zoals een tweede plaats in de Ronde van Blaasveld in 1981, een jaar na Luc Rotman.

Lex Nederlof (1966)

Als je als bijna veertigjarige nog aan de slag gaat in de Cepa Tour in het verre Shanghai en je wordt tweede in het eindklassement dan moet je een enorme wielergek zijn. Je doet dat niet meer om op te vallen, zoals Maarten Tjallingii dat jarenlang in dat soort uitheemse koersen heeft gedaan en Thomas Rabou dat nu doet. En nog een aantal anderen. Ik weet niet veel van Lex Nederlof, ik weet alleen dat die familienaam in het verleden door wel een handvol renners is gedragen. Ze kwamen allemaal uit Gouda. Is Lex daar een nazaat van? En wat zijn z’n ambities? Als iemand het weet hoor ik het graag.

Vincent van der Kooij (1977)

Hij was in 2003 een leuke coureur in de ploeg van de BankGiroLoterij, toen op 10 september van dat jaar bekend werd gemaakt dat de renner uit Leiderdorp lymfklierkanker had, de zogeheten ziekte van Hodgkins. Er werd direct gesteld dat dit het einde van zijn carrière betekende, maar daar was Vincent het niet mee eens. In het verleden waren meer sportmensen door die ziekte getroffen, maar die hadden ook teruggeknokt om eerste de ziekte te overwinnen en vervolgens weer op hoog niveau aan hun sport te doen. Bovendien was er het grote en inspirerende voorbeeld van Lance Armstrong. Acht maanden na de diagnose maakte Vincent zijn comeback in een kermiskoers in België. Ondanks fanatiek proberen lukte het hem niet op zijn oude niveau terug te komen. Bovendien hield BankGiroLoterij op te bestaan. Het laatste bericht dat ik over Vincent kan vinden is dat hij eind 2004 getrouwd is en op zoek was naar een goede baan in het bedrijfsleven. Ik zou graag willen weten hoe het Vincent is vergaan. Er is vast wel iemand die dat weet. Misschien reageert hij zelf wel. (© Bert Spits)

Door Fred van Slogteren, 10 juni 2006 4:18

Harry BeurskeNs

Hay BeurskeNs is de broer van Carla BeurskeNs de beste lange afstandsloopster "ever" van ons land. Carla is getrouwd met Jacques Roemermann, die nog 2 x wereldkampioen werd in Sankt Johann. Just for the record.

Geplaatst door theo, 09 juni 2011 22:59:21

Vincent van der Kooij

Vincent zit tegenwoordig in het onderwijs en woont in Leidse wijk Merenwijk, tot eind aug. dit jaar ook mijn woongebied.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 10 juni 2012 09:09:15

Bram Kool- Delft

Leuk iets van Bram Kool uit Delft, was toendertijd wel lid van een Haagsche, nu Rijswijkse wielervwereniging De Spartaan te vernemen, reed al in mijn nieuwelingen tijd met hem, moet wel kloppen, gezien zijn geboortejaar 1937 ook mijn geboorte jaar is. Helaas is hij niet meer in het leven, de gewezen kleine timmerman, ja de man met de hamer was altijd bij hem in nabijheid, op de fiets was deze misthieke creatuur ( de man met de hamer) altijd in de buurt, ja na zijn wielercarriere is hij timmerman geworden, hetgeen waarvoor hij was opgeleid.Helaas te vroeg overleden, zijn zoons hebben ook nog getracht in de voetsporen van Pa te komen, echter het doorzettingsvermogen van Bram ontbrak, leuk is dat hij op in het zonnetje wordt gezet. Dat betekend dat je niet ( letterlijk ) groot hoeft te zijn om voor altijd in de wielerhistorie voort te leven! Vond het plezierig op dit artikel te reageren en beeindig mijn relaas. Ook nog een vraag de bijgeplaatste foto is dit Bram Kool wel, heb hier mijn twijfels over, wie helpt mij uit de droom? Nu weer op na de volgende voetbalwedstrijd op de T.V, welke binnen een half uur begint. Gegroet allemaal. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 10 juni 2012 15:35:14

Brammetje Kool

Ik sluit me aan bij de mening van Theo ten Dam. Ook volgens mij is de afgebeelde foto niet van Bram Kool zaliger.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 11 juni 2012 09:48:49

Kool en Gaul

In het Frans wordt de naam Gaul inderdaad vrijwel hetzelfde uitgesproken als die van Kool, maar doorgaans hoor ik het in andere talen zelden anders en dat zou wel eens fout kunnen zijn. Het moet toch ook andere landgenoten wel eens zijn opgevallen, dat Luxemburgse namen in principe tweetalig zijn? De achternaam is altijd een Duitse, de roepnaam meestal een Franse. Voorbeelden? Jean Kirchen, Jean Goldschmidt, Henri Kass, Marcel Ernzer. Daaruit zou ik toch afleiden dat de naam Gaul een Duitse is en daarom als Koul en niet Kool moet worden
uitgesproken. Geen halszaak, houd me ten goede, maar ik ben nou eenmaal een mierenneuker.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 11 juni 2012 10:02:20

Brammetje Kool

Beste Theo en Han, De foto van Kool is afkomstig van Wim van Eyle, die dezelfde foto ook plaatste in zijn boek 100 jaar wegrenners. De andere foto's van Kool bestuderend op dewielersite.net kan ik niet anders dan concluderen dat dit inderdaad de kleine Brammetje is, die overigens ook lid is geweest van de Delftse wielervereniging De Mol, waar ook Jan Janssen zijn carrière begon. Wat de uitspraak van de naam Gaul betreft, is de Duitse (Koul) ongetwijfeld de juiste. Het ging mij er echter om hoe Fransen het uitspreken en dan klinkt het toch ongeveer als Kool. Denk aan De Gaulle. Arme mieren. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 11 juni 2012 10:53:04

Bram Kool

Beste Fred, Is het niet mogelijk dat door Wim van Eyle beschikbaar gestelde foto uit 100 jaar wegrenners een verkeerde is, hij lijkt er voor geen milimeter op, ik weet toch hoe hij er uitzag, en nu gesterkt door de bijval van Han de Gruiter weet ik bijna zeker dat de foto geen Bram Kool betreft, maar een ander renner, of hij moet een plastische chirurg bezocht hebben voor dat deze plaat genomen werd! Voorts zal het wel zo zijn dat Bram begonnen is bij de Mol, alwaar Koos Roos ( de Bloemenman ") de voorzitter was en Jan Janssen ook nog lid van die vereniging. Ik weet dat ik was als 17 jarig broekie reeds Amateur. en er was aan mij gevraagd om als begeleider mee te gaan naar een wedstrijd te Brussel op een vrij heuvelig circuit, Jan Janssen was toen nog Nieuweling en leek een beetje qua postuur op mij. Ja Jan was nog 15 Jaar en startte op mijn licentie, en wat flikte Jan mij, hij werd toen al 7e in de uitslag over 140 km, ja toen moest ik noodgedwongen zijn frankjes hoogst persoonlijk in ontvangst nemen, en aan Jan met genoegen te overhandigen, Ja toen was zijn klasse reeds aanwezig. Verder reden in die wedstrijd mee Ab van Egmond als gastrenner, Koos Roos Jr. de zoon van de Praeses, Gebroeders Gerrit - en Louis Ribbelink, van huis uit loodgiers te Delft. Ja Gerrit heeft nadien nog menig bloemenruiker gewonnen, helaas trof een zware ziekte hem op latere leeftijd ( meen MS) weet dat niet exact. Ja een vergeelde foto van dat team heb ik nog in mijn bezit. er waren er nog 2 bij waarvan ik mij de naam niet herinner. Nu verder afwachten op reacties wat betreft Bram Kool's foto eindig ik terwijl de lichtflitsen door de luchtschieten gevolgd door enorme startschoten ( Donder ) mijn relaas, Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 11 juni 2012 14:50:12

bram kool

bram is het wel degelijk, toen was hij nog jong en afgetraind, hij is ook nog voorzitter van de opvolger van de mol, rtfc delft geweest. verder was hij heel goed in je huis verbouwen. een vakman dus. vr gr jaap kiela

Geplaatst door jaap kiela, 11 juni 2012 15:05:22

Lex Nederlof

Op de vraag om wat informatie kan ik U berichten dat zijn vader bij de Jaarlijkse Prof-ronde van Oostvoorne betrokken is, ja vader Arie is ook een oudrenner, en bezoekt regelmatig de wedstrijden waarook in Nederland ( in elk geval vorig jaar nog ) De Vader woont bij mijn weten nog steeds in Oostvoorne en het moet mogelijk zijn via de Stichting van deze Ronde in contact te komen met hem.De wedstrijd is in het verleden altijd gehouden op de 1e Donderdag van Augustus, of dat dit jaar zo is weet ik niet. Hopenlijk kan U hiermede in de juiste koers zijn gestuurd. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 11 juni 2012 15:06:35

Theo Metpunt

Heel goed Theo dat je mijn advies opgevolgd hebt. Nu jij de regels vaker afkort met een punt zijn ze meteen veel beter te lezen. Ga zo door door man.

Geplaatst door jos kars, 12 juni 2012 11:39:34

Jan Janssen???

Jan Janssen werd in 1957 in Mei 17 jaar en dat was zijn eerste nieuweling jaar,dus geen 15 jaar.
Misschien toch teveel zon gehad beste heer ten Dam.

Geplaatst door Arie Verzijl, 10 juni 2013 08:52:03

bram kool

wat gaat de tijd toch snel, bram alweer 25 jaar geleden overleden, hij was voorzitter van de rtfc delft en gelijktijdig van een wielerclub in limburg. Trouwens bram kool was een rasechte delftenaar

Geplaatst door jaap kiela, 10 juni 2015 05:51:11

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web