De helden van Schoten …

“In mijn geboortedorp Schoten, dat nu binnen de stadsgrenzen van Haarlem ligt, woonden in mijn jeugd binnen een straal van een kilometer nogal wat sporthelden. Zo was er de familie Voorting met maar liefst vier wielrennende broers, te weten Gerrit, de meest succesvolle, zijn nog meer getalenteerde broer Adri, de benjamin van het grote gezin dat er met de pet naar gooide, en dan nog Wim en Piet die de wielersport altijd voor hun plezier hebben beoefend. Minstens zo bekend was de familie Peters met drie fietsende broers. Gerard bracht het tot wereldkampioen achtervolging en tot koppelgenoot in de zesdaagsen van de legendarische ...

... Gerrit Schulte. Gerard was een geweldige klasbak, maar zijn broers Piet en Tonny hadden veel minder klasse. Tonny is nog het meest bekend geworden als de loopjongen van het zesdaagsekoppel Rik Van Looy en Peter Post. Onder de Haarlemse renners was Tonny een topper omdat hij altijd op de mooist gepoetste fiets van ons allemaal reed. Twee grote gezinnen zonder vader, waardoor een ieder al snel voor zich zelf leerde opkomen. Mijn klasgenoot Paul had wel een vader, Jacques van Egmond en dat was ook een ware sportheld, want Olympisch kampioen en wereldkampioen sprint.  Ome Sjaak verhuurde in de jaren vijftig wasmachines van het merk Hoover en hij sjouwde zich letterlijk een bult om die dingen bij zijn klanten te bezorgen. Bij het uitblazen kon hij dan onder het genot van een bakkie koffie prachtige verhalen vertellen uit zijn glorietijd. Om van te smullen! Paul had al die verhalen natuurlijk al tot vervelens toe gehoord en werd daarom misschien wel profvoetballer bij Telstar. Voetballegende Kick Smit (29 keer in Oranje en maker van 26 goals), uit wiens handen ik eens de trofee van de meest talentvolle straatvoetballer (foto) mocht ontvangen, woonde eveneens in Schoten, waar Jaap Eden, de vader van alle Nederlandse sporthelden uit de geschiedenis, al 75 jaar zijn roes ligt uit te slapen op de Schoter begraafplaats.
Op Gerrit Voorting na, leven al die Schotense sporthelden van toen niet meer. Ik denk echter nog elke dag aan ze, want zij waren immers mijn voorbeelden. Mijn fietscarrière duurt nog steeds voort, misschien wel tot een bezorgde non van het bejaardenhuis mijn karretje in het kolenhok verstopt. Dan kan  ik alleen nog maar fantaseren en als het geheugen niet meer wil vlotten, verwar ik misschien de Grote Scheldeprijs met aankomst in het Belgische Schoten aan de Schelde met de Grote Heldenprijs van Schoten aan het Spaarne, met de finish op het Kopje van Bloemendaal.
Volgende week aandacht voor nog een held uit Schoten.

Tot volgende week!”

Jan van der Horst

Door Fred van Slogteren, 30 mei 2010 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web