Het was me het weekje wel!

Ik was hem al bijna vergeten, de eerste winnaar van de Tour de France van 2006. Hij was dat maar een paar dagen, want de zege werd hem afgenomen na dopinggebruik. Floyd Landis, jarenlang een van de steunpilaren van de ploegen waarmee Lance Armstrong zeven keer de Tour de France won, verbrak deze week opeens de stilte rond zijn persoon om toe te geven dat hij inderdaad doping had gebruikt, een feit dat hij jarenlang tot bij de hoogste rechter had bestreden. Een late inkeer, maar beter laat dan nooit. Als hij het daarbij had gelaten dan had ik daar nog wel wat waardering voor gehad, maar hij probeert in zijn bekentenis ook de reputaties van Armstrong en Bruyneel mee te slepen. Misschien heeft hij wel gelijk met zijn beschuldigingen, want als je ...

... de wielersport een aantal jaren intensief volgt dan is geen enkele reputatie heilig. Maar kom dan ook direct met harde bewijzen, zou ik zeggen. Dat heeft hij niet gedaan en daarom heeft het iets zieligs. Nu is het voor Armstrong cs. makkelijk scoren, want de geloofwaardigheid van Landis is na alle leugens ver te zoeken. Dus weg met die man op deze mooie pinksterdag.
De Ronde van Italië lijkt in niets meer op het feestelijk gebeuren van de eerste dagen in Nederland. Het bar slechte weer en het bizarre verloop zorgen ervoor dat we na twee weken koers nog met geen mogelijkheid kunnen voorspellen wie aan het langste eind gaat trekken. Ik hou het nog steeds op Cadel Evans, de renner die in niets meer lijkt op de coureur van de afgelopen jaren. Hij heeft door de kleuren van de regenboog het licht gezien en nu is het wachten op de dag dat hij ze er allemaal oplegt. Dat zou vandaag al kunnen zijn in die verschrikkelijke klim op de Monte Zoncolan, een col erger dan de Mont Ventoux of welke andere gevreesde berg uit de Tour de France dan ook. Het is een col die nog maar enkele malen in het Giro-parcours is opgenomen, omdat de organisatie deze opgave meestal te bar vond. Maar dit jaar gooien de heren alle remmen los en moet de Zoncolan van de steilste kant beklommen worden. Behalve met een smalle weg en een slecht wegdek krijgen de coureurs te maken met een gemiddeld stijgingspercentage van 13 procent wat tot 23 procent kan oplopen. Het hoogteverschil van 1210 meter moet in ruim 10 kilometer klimmen genomen worden. Cadel heeft de Zoncolan dit voorjaar in zijn voorbereiding opgenomen en toen hij lijkbleek en over zijn hele lichaam trillend boven kwam, kon hij niets anders meer dan vele minuten lang gebroken over zijn fiets hangen. Daarna stamelde hij dat hij de hel had gezien. Vanmiddag zal het met de wedstrijdadrenaline in zijn lijf misschien iets makkelijker gaan, maar dat het klassement er heel anders gaat uitzien, lijkt vrijwel zeker. Bij de eerste tien staan ongetwijfeld slechts Hells Angels.
(Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 23 mei 2010 10:00

Begrijpelijke actie van Landis. Hij kijkt waarschijnlijk naar de Giro en ziet Scarponi, Basso en Vino gewoon meerijden met de besten.

Het Nieuwsblad pakte vrijdag uit met 6 pagina's rond deze zaak, maar de krant was hier in de buurt helaas niet te krijgen.

In de andere Vlaamse kranten werden de dopingverhalen rond Armstrong nog eens op een rijtje gezet. Het verslag van de etappe stond verderop, op een kwartpagina....

De kans bestaat dat Landis met deze info zijn eigen verhaal heeft verzonnen, maar
ik denk dat we hier tijdens de Tour nog wel meer van zullen horen.

Geplaatst door Paul, 23 mei 2010 11:49:24

de waarheid

Wordt het niet tijd voor een onafhankelijk onderzoek? De UCI benoemt een commissie die het tot op de bodem uit moet zoeken. Bijvoorbeeld bestaande uit een sportpsycholoog, een integere wielerjournalist en een van de sport bezeten jurist.

Geplaatst door Michel, 23 mei 2010 13:28:02

onafhankelijk onderzoek

Een onafhankelijk onderzoek was er rond T Mobile en meer in het bijzonder rond Kloeden. Conclusie van onderzoekers Kloden heeft doping gebruikt. Renner en huidige ploeg vinden dat er geen bewijs is en onderzoek is zonder gevolgen gebleven.

Geplaatst door philip, 24 mei 2010 15:38:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web