De Burgerlijke Stand van 8 juni

Gerrit Solleveld (1961)

Gerrit Solleveld was in 1982 de meest succesrijke amateur die deel uitmaakte van de winnende viermansploeg die in Engeland wereldkampioen 100 kilometer ploegentijdrit werd. Hij had al heel wat op zijn naam gebracht en een wereldtitel zou zijn marktwaarde nog verhogen. Hij bleef daarna nog een jaar amateur en trad toen in dienst van Jan Raas in achtereenvolgens de ploegen van Kwantum, Superconfex en Buckler. Ondanks het feit dat hij twee Touretappes en de klassieker Gent-Wevelgem won, ben ik van mening dat er voor dit grote talent meer in had gezeten. Hij werd nu een van de tempobeulen die etappezeges moest voorbereiden voor Jean-Paul van Poppel die het vele werk, verricht door mannen als Solleveld, Nijdam, Van Hooydonck en anderen, meestal bekwaam afmaakte. Gerrit zal er goed aan verdiend hebben, maar bij een andere ploeg had hij waarschijnlijk meer gewonnen. Maar ja, dat zijn veronderstellingen. Zeker weten doe je het nooit. Hij heeft nu een mooie rijwielzaak en tijdens de Tour de France verricht hij altijd hand- en spandiensten aan Mart Smeets en de zijnen. 45 wordt de Sol vandaag. Gezondheid Gerrit! (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Ad Tak (1953)

Ik heb doorgaans weinig moeite om in slaap te komen, maar een enkele keer overkomt het me dat ik die niet kan vatten. Schaapjes tellen helpt niet en daarom heb ik een eigen methode ontwikkeld. Hoofdrekenen. Ik geef me zelf dan een som op. Vaak heeft zo’n opgave betrekking op de wielersport, zoals hoeveel dagen schelen Peter Post en Jan Janssen in leeftijd. Toen ik dat had uitgeplozen en ik nog steeds niet sliep, wilde ik weten hoeveel dagen Jan Janssen en Joop Zoetemelk schelen. Laten die twee uitkomsten nu vrijwel gelijk zijn. Tussen Post en Janssen liggen 2379 dagen en tussen Janssen en Zoetemelk 2389 dagen. Omdat ik van alle drie een biografie heb geschreven werd ik nieuwsgierig wie volgens deze berekening mijn volgende hoofdpersoon zou zijn. Ik kwam uit bij Ad Tak, 2378 dagen jonger dan Joop Zoetemelk. Deze renner uit Oud Gastel won in 1985 de Ronde van Boskoop. Hoe die overwinning tot stand kwam – zijn enige voorzover ik kan nagaan – heb ik niet uitgezocht, want mijn uitgever vond het geen goed idee. Mijn accountant trouwens ook niet.

Door Fred van Slogteren, 7 juni 2006 22:00

Ad Tak

Ad Tak werd kampioen van Nederland bij de amateurs inhet jaar dat ik mijn sleutelbeen voor de tweede keer brak-kersenronde,- dus in 1975.Ik was wel verrast.Hij heeft zeer goede uitslagen bij de amateurs gereden' ;kampioen op de weg bij de amateurs wordt je niet zomaar'

Geplaatst door Wiel de Ruijter, 10 juni 2013 14:45:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web