De Burgerlijke Stand van 6 juni

Bart Voskamp (1968)

Bart sloot eind vorig jaar een lange loopbaan als wielrenner af. In 1993 debuteerde hij bij de beroepsrenners in de TVM-ploeg. Hij groeide in die ploeg uit tot de meesterknecht van sprinter Jeroen Blijlevens, die veel aan de Wageninger te danken heeft. Maar Bart cijferde zich zelf niet helemaal weg en hij won etappes in de Ronde van Spanje en hij werd twee keer kampioen van Nederland in het tijdrijden. Ook in de Tour behaalde hij succes. In 1996 won hij de 18e etappe van Pamplona naar Hendaye en hij versloeg in de sprint de Duitser Christian Henn. Met een andere Duitser – Jens Heppner – ging hij een jaar later de sprint aan voor weer een Touretappe. Ze waren allebei zo kapot dat de inspanning van de sprint te veel werd en ze dodelijk vermoeid tegen elkaar hangend over de streep gingen. Eén Voskamp, twee Heppner, dacht iedereen, maar de jury oordeelde dat diskwalificatie op zijn plaats was omdat de heren van hun lijn waren afgeweken. Ze haalden zich de woede van Jean-Marie Leblanc op de hals die vond dat de twee veel te zwaar bestraft werden. “Iedereen heeft gezien dat er hier niets aan de hand was”, brieste de altijd zo aimabele Tourdirecteur. En Voskamp vloekte. “Zes juryleden die nooit hebben gefietst nemen een beslissing waarmee de wielersport belachelijk wordt gemaakt.” Ik ben benieuwd hoe Bart in zijn nieuwe functie van koersdirecteur van de Eneco Benelux Tour in de toekomst met blunderende juryleden omgaat? (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Cees Joosen (1920, overleden 31.07.1976)

Deze renner uit Made had gezien zijn erelijst echt wel wat in zijn mars. Hij had alleen de pech dat zijn carrière goeddeels in de tweede wereldoorlog viel. Weinig wedstrijden en geen mogelijkheden om in het buitenland te rijden. Hij behaalde zeven overwinningen en in 1943 was hij tweede in het Nederlands kampioenschap op de weg. Achter de Zeeuw Theo Middelkamp. Joosen besloot zijn loopbaan in 1952.

Co Moritz (1950, overleden 24.07.2001)

Een paar maanden geleden kwam het boek van Rini Wagtmans uit en iedereen die het gelezen heeft, reageerde verbijsterd. Dat dat een mens allemaal kan overkomen. Dat dat kan en misschien nog veel erger bewijst het verhaal van Co Moritz. Iemand zei eens tegen me: ‘je hoeft in het leven geen geluk te hebben, als je maar geen pech hebt.’ En pech had Co volop. Dit is niet de plaats om het allemaal op een rij te zetten, maar de grootste pech overkwam hem in 1986. Na een kleine operatie aan het zitvlak werd de operatiedrain iets te abrupt verwijderd en enkele dagen later raakte hij verlamd. Het zette zijn hele leven op zijn kop en de eens zo vrolijke Amsterdammer sleet zijn dagen als invalide. Hij werd maar vijftig jaar.

Patrick Eyk (1966)

Zonen van wielrenners raken doorgaans al op jonge leeftijd besmet met de wielerbacil. Met kinderen van wielerliefhebbers is het vaak nog veel erger gesteld. Zoals Patrick Eyk. Zijn hele jeugd stond in het teken van de wielersport, omdat zijn vader Tonny Eyk helemaal leip is van de sport. Hij is met diverse wielermensen dik bevriend en elk jaar trekt hij naar de Tour om zijn vriendjes op een berghelling te verrassen met ijskoude drankjes. Dat heeft Patrick allemaal als kind meegemaakt en hij moest ook zo’n fiets met een krom stuur. Vele malen reed hij met zijn vader van Badhoevedorp naar het vakantiehuis van de familie in Zuid-Frankrijk. Het kon niet uitblijven: hij werd wielrenner en zelfs prof. Hij reed twee jaar in de Buckler-ploeg van Jan Raas en hij vertrok daarna naar Amerika om daar wedstrijden te rijden. Ik geloof dat hij er nog woont.

Bram Aalders (1986)

Hij wordt vandaag twintig jaar. Een talentvolle renner die twee jaar geleden Nederlands kampioen bij de junioren werd. Het leverde hem een verbintenis op met het Axa Cycling Team. Deze ploeg is dit jaar bijna voltallig overgegaan naar sponsor Ubbink-Syntec. Inclusief Bram. De jonge Achterhoeker heeft veel mee om te slagen. Hij kan bijvoorbeeld goed omhoog en dat is voor iedere renner een pre. We zullen hem in de gaten houden. (© Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 5 juni 2006 22:00

Patrick Eyk

Beste Fred,

Beetje flauw om mijn carriere van 16 jaar waarvan 8 jaar als beroepsrenner zo af te doen. Heb trouwens als beroepsrenner 12 wedstrijden gewonnen waaronder de G.P. Liberation in 1991 met Buckler, wat toen een wereldbeker wedstrijd was. Verder de Canadian Pro Series in 1996. Als amateur de Omloop van de Mijnstreek en de Ronde van Midden Zeeland. En ja, toen ik 15 was ben ik ooit één keer met mijn vader naar Zuid Frankrijk gefietst. En nee ik woon al sinds 1999 niet meer in de VS. maar gewoon in good old Amsterdam.
Succes met je weblog, maar als je geanimeerde info wilt geven doe dat ook correct, zeker van iemand die bij jou uit de buurt komt.

Sportieve groeten,

Patrick Eyk.

Geplaatst door Patrick Eyk, 08 januari 2007 11:27:06

Patrick Eyk

Hallo Patrick, Je hebt helemaal gelijk met je commentaar. Ik wil me graag revancheren. Als je je telefoonnummer even doorgeeft op fred@slogblog.nl dan neem ik contact met je op. Dan zet ik daarna een correct portretje van Patrick Eyk op de slogblog. Sorry en groeten aan je ouders.

Groet!

Fred

Geplaatst door fred, 08 januari 2007 11:51:31

foto's

Hallo Patrick,
Is het mogelijk mij foto's uit uw wielercarrière, per post, toe te sturen ?
Zo ja, dan geef ik je mijn adres door.
Dank bij voorbaat.

Geplaatst door Filip, 03 januari 2008 20:12:41

Ko Zieleman

Ik ben de stamboon van de fam. Zieleman aan het onderzoeken.
Zo kwam ik bij Jacobus Johannus Zieleman, zoon van Jacobus Johannus Z. Hij was getrouwd met Johanna Boudelina (Annie)van Breenen. Hun dochter was Andrea die getrouwd is met Ger Groenewegen. Nu las ik dat ene Ger Groenewegen de onderneming van zijn schoonvader heeft overgenomen. Kan iemand mij bevestigen dat deze Ko Zieleman de zelfde is als Jacobus Johannus.
Bedankt alvast.

Geplaatst door Wim van Leeuwaarden, 27 september 2013 10:44:17

Ja hoor

Ja hoor Ko of Kootje Zieleman is dezelfde als Jacobus Johannus. Ko was in het begin van de jaren vijftig een goede amateurrenner, die naar ik meen ook nog even prof is geweest. Dat weet ik zeker omdat hij getrouwd was en misschien nog is met de zus van Hein van Breenen, bekend Tourrrenner uit de jaren vijftig.

Geplaatst door fred, 27 september 2013 11:18:44

Ja hoor

Fred heel erg bedankt voor je snelle -en voor mij zo welkome- antwoord. Nu ga ik van je welwillendheid misbruik maken. Kan jij me ook iets vertellen over Andrea Zieleman, haar Ger Groenewegen en naar ik begreep hun zoon(Clayton?) Google etc. leveren niets.
alvast weer bedankt

Geplaatst door Wim van Leeuwaarden, 27 september 2013 13:50:16

ko zieleman

dochter Andrea en haar man Ger wonen nog steeds in de Reggestraat, waar Ger de zaak van schoonvader Ko heeft over genomen. Ko is nog steeds getrouwd met Annie

Geplaatst door joop, 28 september 2013 09:10:34

ko zieleman

Mijn opa en vader heten ook jacobus johannes zieleman.Mijn overgrootvader had broers rep Janus ,Gerrit en Jo.De meeste woonde in Utrecht en hadden een bedrijf in meubels,steenhouder,en een in electra zaak

Geplaatst door co zieleman, 25 januari 2015 18:03:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web