De Burgerlijke Stand van 5 juni

Harry Rozendal (1965)

Harry komt uit Voorst, het Gelderse dorp waar ook Gert Bongers en Henk Lubberding ter wereld kwamen. Harry was een talentvol rennertje die bij de amateurs heel succesvol was. Hij werd opgemerkt door Peter Post en die bood hem in 1989 een contract aan bij de Panasonic-ploeg. Daar is hij drie jaar gebleven en veel kansen kreeg hij niet. In de schaduw van de sterren van die ploeg werd hij hoofdzakelijk opgesteld in kleine koersen. Wel won hij in zijn debuutjaar een rit in de Ronde van de Middellandse Zee en reed hij in 1990 de Ronde van Italië. Als 129e finishte hij in Milaan. Harry is tegenwoordig mekanieker bij de mountainbikers bij het Team Heijdens Ten Tusscher.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Henk van de Broek (1932)

Henk van de Broek uit Breukelen was een goed coureur die het meer zocht in de klassiekers en de wat zwaardere wedstrijden. In dat soort koersen zat hij tegen de top van Nederland aan. In 1956 ging hij bij de profs rijden. Hij won in dat jaar een criterium in Doetinchem en in de drie jaar die volgden reed hij nog wat prijsjes bij elkaar. In 1959 stopte hij er mee en ik heb nooit meer iets over hem vernomen.

Frans Braat (1934)

Deze renner uit Aalsmeer was in de jaren vijftig een sterk amateur in de vele criteriums die in die tijd in Amsterdam en omgeving werden verreden. Hij reed ook veel op de Amsterdamse stadionbaan waar hij drie keer kampioen van Nederland werd. Twee keer bij de amateurachtervolgers en een keer op het nummer 50 km. zonder gangmaking. Hij heeft nog even als onafhankelijke bij de profs gereden, maar dat mocht geen naam hebben. Frans was een onconventionele jongen en ik heb hem een keer aan de start zien staan met donkerbruine sokken. Een doodzonde. In de jaren zeventig heb ik nog een telefonische aanvaring met hem gehad. Hij had toen een loodgietersbedrijf en hij was de sanitairinstallateur van mijn toenmalige woning geweest. Daar woonde ik nog geen jaar toen op de morgen van eerste pinksterdag het water uit het toilet rees en de hele benedenverdieping blank zette. Braat gebeld en de situatie uitgelegd. Zijn reactie was kort maar krachtig: “Kun je zwemmen?” Mijn reactie was aanzienlijk langer, maar hij is die dag niet verschenen.

Door Fred van Slogteren, 4 juni 2006 22:00

Henk van den Broek

Meneer,
Mijn vader is gestorven sinds 06-12-2003.
De reden dat hij is moeten stoppen is een ontplofingsongeluk waarbij zn voet er bijna helemaal af was .hierna was het onmogelijk om nog te koersen zonder pijn.

Geplaatst door Jacoba van den Broek, 21 maart 2014 14:38:01

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web